Te veel (dieren)leed op de wereld

Doordat ik me veel in het veganisme verdiep, vind ik het soms lastig om positief te blijven. Ik heb van die momenten dat ik het me erg aantrek wat er allemaal voor dierenleed op de wereld is. Die momenten gaan meestal snel voorbij, want ik weet dat ik op mijn manier een steentje bijdraag aan een betere wereld. Alleen nu heb ik voor het eerst dat het gevoel al een paar dagen aanhoudt en daarom wil ik het van me af schrijven.

Dit gevoel is gekomen, omdat ik een schokkend filmpje van varkens heb gezien uit een mega stal in Nederland (!). Ik kijk wel vaker naar schokkende filmpjes en documentaires en daar word ik natuurlijk altijd door geraakt. Alleen nu blijven de beelden van half levenloze biggetjes maar door mijn hoofd spoken.

Er is gewoon zoveel ellende op de wereld en dan heb ik het nog niet eens over de vluchtelingen, oorlogen en kinderprostitutie, maar puur over het dierenleed. De dolfijnen in Dolfinarium, de puppyfokkerij in Oost-Europa, een vrachtwagen vol met koeien die weken moesten wachten totdat ze de grens over mochten, de tijgers in Azië, de olifantenstroperij in Afrika, de nerts-industrie, de angorakonijnen en ga zo maar door. Zelfs onder mijn huis is leed bij een dierenwinkel. Gister liep ik daar naar binnen, omdat ik kattengrind wilde kopen. Zie ik allemaal knaagdieren en vogeltjes opgesloten in super kleine hokken. Ik zag hamsters aan elkaar knagen en één cavia zag er echt niet goed uit. Je begrijpt dat ik zonder kattengrind naar buiten ben gelopen.

Ik word hier verdrietig van, maar ik voel me ook machteloos en eenzaam. Gaat hier ooit verandering in komen? Het enige wat ik weet, is dat ik geen zure, negatieve veganist wil zijn. Daar zit niemand op te wachten en wat schiet ik daar mee op? Iedereen moet voor zichzelf de keuze maken of ze dierlijke producten willen consumeren en niet omdat ik mensen van ongevraagd commentaar ga voorzien als ze een stuk vlees eten. Ik kan alleen mensen op een positieve manier informeren en inspireren. Ik word dan ook blij als iemand tegen mij zegt dat ze door mij zijn gaan minderen met het eten van dierlijke producten. Weer één erbij denk ik dan. 🙂

Ik krijg wel eens de vraag of het wel zin heeft wat ik doe; want naast mij zijn er miljoenen mensen die niet bewust bezig zijn met de dieren en het milieu. Het enige antwoord daarop is ja. Iedere maaltijd dat wordt gegeten zonder vis, vlees, kaas en ei betekent een maaltijd waar een dier niet geleden heeft. Kijk naar jezelf en zie wat jíj kan doen, want verandering begint bij jezelf. Of je nu voor het eerst een vegan of vegetarisch recept probeert of dat je een doorgewinterde veganist bent; focus op de dingen die jij hebt bereikt en zie wat je nog meer kan doen. Veganisme is iets positiefs en zo benader ik het ook. Het is geen dieet, religie of een tekortkoming waar je opeens allemaal dingen niet meer ‘mag’ eten, het is een –nieuwe- manier van leven. En ik kan het iedereen aanraden.

Liefs,
Quirine

(Visited 621 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. valerievdb 13 mei 2016 at 14:44

  Er is zoveel leed, maar daar kan ook nog zoveel aan gedaan worden! Zo probeer ik positief te blijven, want zoals je zegt, enkel door positief te blijven kan je er iets aan doen 🙂 Wel heel herkenbaar om te lezen 🙂

  Reply
  1. quirinesmit 15 mei 2016 at 13:25

   Ja, wat jij zegt is helemaal waar. Alle beetjes helpen!

   Reply
 2. Marjolijn 18 oktober 2016 at 01:24

  Je kunt toch gewoon iets doen voor die dieren in die dierenwinkel waar je boven woont zonder een zure negatieve veganist te zijn? Bel of mail de Dierenbescherming; of ze iets doen is de vraag maar dan hebben zij er iig weet van. Hoe meer meldingen ze krijgen over die tent, hoe meer kans dat er een keer ingegrepen kan worden.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *