Hoe bereid je tofu en wat zijn de verschillen?

Welkom in de wereld van tofu. Tot een jaar geleden had ik het product nog nooit zelf bereid en ik at het af en toe in bijvoorbeeld een Indonesisch gerecht. Ik vond het een zompige blok zonder smaak en ik wist al helemaal niet hoe ik het moest bereiden. Herkenbaar? Inmiddels heb ik mij verdiept in dit product en weet ik precies hoe ik dit lekker kan maken en dat hou ik natuurlijk niet voor mezelf.

Wat is tofu?

Tofu of tahoe is een eiwitrijk product gemaakt van sojabonen dat oorspronkelijk uit Azië komt. Dit product wordt gemaakt door sojamelk te stremmen, wat hetzelfde is bij de productie van kaas. Tofu is rijk aan eiwitten, bevat weinig vet, koolhydraten en calorieën en geen lactose. Daarnaast is het nog een bron aan vitamines en mineralen, een kleine greep: kalium, calcium, ijzer, magnesium, vitamine A, B1, B2, B3, B4, E en foliumzuur. Best indrukwekkend, toch?

tofu

Firmed tofu

Hiermee bedoel ik de tofu zoals de meesten het kennen: een wit vierkant blok.Voordat je tofu marineert, moet je het eerst goed laten uitlekken want anders neemt het niks op en blijft het zompig en smaakloos. Verwikkel de tofu in een theedoek en leg het op een bord. Leg daarboven weer iets zwaars zoals een snijplank en daarboven leg ik vaak een aantal boeken. Laat dit voor minstens een kwartier staan, maar langer is natuurlijk beter. Hierna kan je de tofu makkelijk snijden en marineren. Met firmed tof kun je veel kanten mee op: van krokant bakken door wokgerechten, zacht door curry’s of je maakt deze lekkere scrambled tofu.

Gerookte tofu

Deze tofu is te vinden in de biologische supermarkt, maar ik kwam het laatst ook tegen in de reguliere supermarkt in Keulen. Vaak is gerookte tofu niet echt meer gerookt, maar voorzien van een rookaroma. De smaak van de tofu doet mij denken aan gerookte spekjes. Het product doet het prima door salades, op brood, maar ik vind het lekker om het toe te voegen aan Aziatische gerechten. Gerookte tofu is heel makkelijk te bereiden: je hoeft het niet uit te laten lekken en het is al gemarineerd. Je kunt het koud ‘rauw’ eten, maar je kunt het ook bakken, grillen of frituren.

Zijden tofu

De structuur van zijden tofu heeft wat weg van panna cotta en doordat er meer water in zit, heeft het minder de typische sojabonen smaak. Dit product heeft voor een aantal maanden in mijn koelkast gelegen, omdat ik niet wist wat ik hiermee aan moest. Uiteindelijk heb ik er een lekker dessert van gemaakt, want het product leent zich goed uit voor zoete gerechten. Daarnaast kun je zijden tofu ook gebruiken voor sauzen, soepen of room. Haal de tofu voorzichtig uit de verpakking en laat het even uitlekken op een theedoek. Snijd het in blokjes als je het bijvoorbeeld in een soep of een salade wilt verwerken, maar je kunt het ook gelijk in de blenden gooien als je er een room, dressing of dessert van wil maken.

Welk soort tofu is jouw favoriet en waarom? Laat het hieronder weten!

(Visited 4.256 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *