Plantaardige melk: alle soorten op een rij

Een glas melk bij het ontbijt of een cappuccino met koeienmelk, een paar jaar geleden was dit voor mij heel normaal. En misschien voor jou op dit moment ook. Niet heel gek, want we groeien op met koeienmelk. Als veganist hoef je gelukkig niet jouw favoriete latte macchiato te laten staan, want er zijn heel veel soorten plantaardige melk. Iedere variant is weer geschikt voor iets anders en het is lekker om af te wisselen. En heel leuk: ik geef vijf pakketjes weg met de plantaardige melk van OOOMEGA!

Er zijn veel soorten plantaardige melken en ik zie maandelijks weer nieuwe voorbijkomen. Veel varianten bevatten suiker en andere onnodige toevoegingen. Mocht je daar niet van houden (of je probeert dit zoveel mogelijk te vermijden), check altijd eerst de ingrediëntenlijst. Verder kun je kiezen uit biologische en niet-biologische melk. Iedere soort plantaardige melk is weer geschikt voor iets anders én het is lekker en gezond om af te wisselen.

Sojamelk

Ik begin met de bekendste van allemaal: sojamelk. Sojamelk wordt gemaakt van sojabonen (dat had je niet gedacht hè?) en heeft een romige structuur. Ik gebruik het voor mijn cappuccino omdat het goed schuimt. Ook is het ideaal voor door de havermout en je kunt ermee bakken. Dit product heb je in alle soorten en maten: gezoet, ongezoet, met vanillesmaak, chocoladesmaak etc. etc.

Sojamelk is een goede bron van eiwitten. Er gaan heel veel verhalen rond of soja wel of niet gezond is. Volgens mij moet je echt héle grote hoeveelheden soja(melk) op een dag binnenkrijgen om ergens last van te krijgen. Neemt niet weg dat ik graag afwissel met verschillende vegan producten, zodat ik niet de hele dag door soja aan het eten en drinken ben.

Havermelk

I love havermelk! Ik heb standaard een pak in mijn koelkast staan. Naast sojamelk is havermelk lekker voor in de koffie (tip: Oatly barista schuimt goed). Havermelk bestaat voornamelijk uit haver en water. Wel vind ik havermelk romig, ondanks dat het voor een groot deel uit water bestaat. Ook van havermelk heb je verschillende ‘smaken’ zoals vanille en chocolade. Havermelk bevat minder eiwitten dan bijvoorbeeld soja- en amandelmelk. Nog een andere granenmelk is speltmelk, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.

plantaardige melk havermout

Kokosmelk

Ik bedoel niet de kokosmelk die je toevoegt aan curry’s, maar de drink variant. Deze ‘melk’ is aangelengd met water, maar heeft alsnog een duidelijke kokossmaak. Ik gebruik dit voor mijn havermout of ik bak ermee. Je hebt een kokos-rijst melk variant en die vind ik het lekkerst. Dat kan ik gewoon ijskoud uit een glas drinken of ik gebruik het door mijn smoothies. In de zomer is het lekker om hier ijskoffies mee te maken.

Lijnzaadmelk

Dit is een bijzondere soort die ik sinds een paar maanden heb ontdekt. Eerlijk is eerlijk: ik moest even wennen aan de smaak. Ik drink lijnzaadmelk niet zo uit een glas, maar ik gebruik het voor gerechten. Inmiddels kan ik de smaak waarderen en ik vind leuk om met deze ‘melk’ te experimenteren. Door pannenkoeken of ik gebruik het voor mijn bananenbrood.

Nog interessanter vind ik de voedingswaarde van lijnzaadmelk. OOOMEGA is het merk dat lijnzaaddrink aanbiedt. Het is gemaakt van koudgeperste lijnzaadolie en dat bevat ongeveer 50% linoleenzuur. Dit zuur valt onder de Omega 3-vetzuren (ALA). Ons lichaam kan geen Omega 3 aanmaken, dus het is belangrijk dat je dit uit voeding haalt. Als veganist en vegetariër eet je (natuurlijk) geen vis en daarom is lijnzaadolie een goede bron om dit binnen te krijgen. Je kunt ook supplementen slikken, lees hier welke ik gebruik. Naast de vetzuren bevat lijnzaadmelk calcium, vitamine K, B12 en D2. Dit is goed voor gezonde botten en tanden. Nieuwsgierig geworden naar de producten van OOOMEGA? Ik mag vijf pakketten weggeven met drie soorten lijnzaaddranken. Onderaan dit artikel leg ik uit hoe jij hierop kans maakt.

plantaardige melk bananenbrood

Rijstmelk

Deze soort heeft een iets waterige structuur en is zoet van zichzelf. Hierdoor wordt er weinig (of geen) suiker aan toegevoegd. Rijstmelk bevat minder eiwitten dan bijvoorbeeld sojamelk. Rijstmelk vind ik minder geschikt voor koffie, want het kan schiften. Verder kun je het net zoals soja- en amandelmelk gebruiken om mee te bakken (lekker door zoete gerechten) of je voegt het aan een smoothie(bowl) toe.

Amandelmelk

Ik heb standaard een pak ongezoete amandelmelk in mijn koelkast staan. De smaak is zoet, nootachtig en het is romig. Het bevat weinig cholesterol en zit vol met verschillende vitaminen zoals B2, B12 en D2 en E. Ik gebruik deze variant door de havermout of door een bananenbrood. Ongezoete amandelmelk bevat nog geen 30 calorieren per glas. Ik vind amandelmelk minder geschikt voor in de koffie, de smaak is overheersend. Naast amandelmelk zijn er nog andere notenmelken zoals cashewmelk, macadamiamelk en hazelnootmelk.

Overige melken

Naast bovengenoemde melken zijn er nog meer soorten. Wat dacht je van boekweitmelk, hennepmelk en quinoamelk? Deze soorten kom je niet zo snel in de reguliere supermarkten tegen, wel bij biologische supermarkten.

vegan smoothiebowlHet recept voor deze lekkere smoothiebowl komt snel online (gemaakt met OOOMEGA, maar is ook lekker met andere melksoorten).

Hoe maak je kans? Winactie verlopen

Ik mag vijf pakketten weggeven van OOOMEGA. Eén pakket bevat drie soorten plantaardige lijnzaad drink. Dit zijn Original (natuurlijk, weinig calorieën met een beetje stevia), Sweetened (smaakvol, met een klein beetje suiker) en Macchiato (natuurlijk, met een echte koffiesmaak). Meedoen is easy peasy:

 • Volg The Vegan Effect en OOOMEGA op Instagram. Geen Instagram? Like dan de Facebookpagina van The Vegan Effect en OOOMEGA. Je mag natuurlijk ons ook op beide kanalen volgen. 😉
 • Laat hieronder in de comments weten wat jij graag wilt maken met deze lijnzaad drink.

De winnaars maak ik vrijdag 4 mei bekend. Succes! Gefeliciteerd Robbert, Maartje, Anouchka, Gisele en Femke!

Dit artikel is in samenwerking met OOOMEGA. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit merk en het product. 

(Visited 2.316 times, 1 visits today)

23 Comments

 1. Yasmine 1 mei 2018 at 09:13

  Wat interessant die lijnzaadmelk, dat wist ik niet! Zou ik graag eens proberen in een smoothie, ik maak er elke dag maar dan met sojamelk. ???

  Reply
 2. Rachel 1 mei 2018 at 09:48

  Oprecht en heel interessant artikel! <3 Ik ga een mokka taart maken voor mijn moeder die 27 mei jarig is, daar zou de lijnzaad drink perfect in passen! 🙂

  Reply
 3. Amy 1 mei 2018 at 09:55

  Wat een leuke actie! Ik vind het onwijs leuk om te experimenteren met plantaardige melk, maar kom stiekem toch gauw uit op soja- en amandelmelk. Maar met lijnzaadmelk ben ik nog niet bekend! Lijkt mij onwijs leuk om iets lekkers te maken met de Macchiato variant, bijvoorbeeld een heerlijke vegan cheesecake!

  Reply
 4. Robbert 1 mei 2018 at 10:24

  Wat leuk die lijnzaadmelk. Ga ik zeker promoten in de crossfitbox waar ik train. Ik krijg steeds meer vragen over hoe ik veganistisch eet en toch spiermassa kan aankomen en endurance heb. Heb al een verschil gemaakt daar, leuk om te zien. Zou het graag een keer proeven want heb hem nog niet in de winkel zien staan.

  Reply
 5. Maartje 1 mei 2018 at 10:53

  Ik heb de lijnzaad melk 1 keertje gehad en vond hem erg lekker! Iets zoetig en lekker vol van smaak. Ik eet dagelijks havermout maar vind dit niet lekker met water. Ik gebruik meestal amandelmelk of kokosmelk maar dit zou een leuke afwisseling zijn!

  Reply
 6. Ananda 1 mei 2018 at 12:33

  Oh wat gaaf! Ik moet meer lijnzaad eten dus dit komt perfect uit 🙂 ik zou het gebruiken in m’n ontbijtje, ik zou er een lekkere appel taart of cake mee maken en natuurlijk een ijskoffietje!

  Reply
 7. Anita H. 1 mei 2018 at 12:54

  Wellicht interessant voor in de koffie (daar gebruik ik nu kokos- of havermelk voor). Maar ik zie dit vooral als een fijn alternatief drankje. (Verder niks aan doen dus, zeg maar.) Ben wel benieuwd.

  Reply
 8. Sjoukje 1 mei 2018 at 22:03

  Ik doe graag mee met de actie, ben heel benieuwd naar de dranken van Ooomega. Ik gebruik nu vooral kokosrijstmelk van Alpro (die van Coconutdream hebben ze niet meer bij de Jumbo, snik!) en havermelk van Oatly.

  Reply
 9. Anouchka 2 mei 2018 at 00:06

  Wat een fijne winactie!! Als vegan kan ik bijna niet zonder plantaardige melksoorten. Ik gebruik ze in alle soorten en maten, maar het merk Ooomega heb ik nog niet geprobeerd! Ik zou er vanalles mee willen proberen.. Door een smoothie/shake doen, pannenkoeken of bananenbrood mee bakken, havermoutpap mee maken, een matcha latte mee fabriceren, of gewoon een glas melk ervan drinken. Nu al zin in!! Ik zou dolgraag een pakket willen winnen 🙂 Liefs, anouchka

  Reply
 10. laura 2 mei 2018 at 10:21

  Wat een leuke winactie. Lijnzaad drink ken ik nog niet. Ik gebruik meestal amandelmelk en af en to rijst/kokos melk. Ik zou het voor mij bananenbrood, smoothie en pannenkoeken gaan gebruiken. Nu duimen maar!

  Reply
 11. Sterre 2 mei 2018 at 10:24

  Oh super leuk dit artikel! Ik gebruik altijd allerlei verschillende soorten melk, cashew, haver, amandel en soja. Lijnzaad heb ik nog nooit geprobeerd! Ik wil daar wel een keer een hartige oatmeal mee maken, dat staat sowieso al op mijn lijstje! Met spinazie bijvoorbeeld. Lijnzaadmelk is niet zoet, dus dat lijkt me perfect! De macchiato wil ik graag aan mijn broertje laten proeven!

  Reply
 12. Christine 2 mei 2018 at 14:53

  Oh lijkt me heeeeerlijk! Doe maar een vegan cappucino’tje voor mij, romige overnight oats met banaan PB en bio aardbeitjes, in een smoothie voor wat extra power, in de nicecream… ideeën zat hier ??

  Reply
 13. Leentje 2 mei 2018 at 19:51

  Lijkt me heerlijk om te gebruiken voor maispap!! Smullen 🙂

  Reply
 14. Gisele 3 mei 2018 at 09:40

  Oeh! Die ken ik nog niet. Ik zou er zoveel mee willen maken, zoals een bananenbrood of banana icecream met die koffie variant! Daar zou ik mijn vriendje het allergelukkigst mee maken denk ik! Maar het kan waarschijnlijk ook in hartige receptjes zoals pasta of een ei vrije quiche! Ik zou ze in iedergeval ook gebruiken voor pancakes en mugcake die ik in het weekend maak! Genoeg keus en zo te zien ook zo op, hahahah. Ben benieuwd naar de smaken!

  Reply
 15. Jacqueline 3 mei 2018 at 11:39

  Hm yummy! Ik gebruik ze graag voor in m´n koffie, maar ook voor shakes en havermoutpapjes 🙂 veel lekkerder dan normale melk! Ben helemaal fan!

  Reply
 16. Femke 3 mei 2018 at 11:46

  Wauw, wat een goed en duidelijk artikel! Sinds afgelopen zomer weet ik dat ik een koemelkallergie heb, uiteraard heb ik mijn hele leefstijl aangepast en ben ik anders gaan eten/drinken. Wel merk ik dat ik vaak voor dezelfde vervangers kies zoals sojamelk. Perfect om te weten nu wat waarvoor gebruikt kan maken. Een hele leuke winactie, als eerste zou ik een lekker bananenbroodje gaan maken, altijd lekker!

  Reply
 17. Nina 3 mei 2018 at 14:39

  Mijn favoriet is havermelk! De lijnzaadmelk van OOOMEGA wil ik zeker eens proberen! Gewoon zo, door mijn havermout, of in mijn smoothiebowl. Ik zou de plantaardige melk ook zeker eens gebruiken om vegan pannenkoeken mee te maken. ???

  Reply
 18. Sonja 3 mei 2018 at 16:18

  Ik zou het waarschijnlijk door mijn smoothies ( banana, pindakaas,dadels en plantaardige melk en daar dan evt nog weer andere fruit of groen bij, maar de basis smoothie is ook al heerlijk

  En in de nice cream
  Choco nicecream, banana nicecream, blueberry nicecream, aardbei nicecream

  Bananenpannekoekjes
  En brownies natuurlijk

  Reply
 19. Suzan 3 mei 2018 at 18:16

  Ik maak regelmatig overnight oats met een plantaardige melk.

  Reply
 20. Lisa Jansen 3 mei 2018 at 23:45

  Ik gebruik nu vooral amandelmelk voor bijvoorbeeld pannenkoeken en smoothies, maar voor de afwisseling en voedingswaarde ben ik nu wel nieuwsgierig geworden naar de lijnzaadmelk 🙂

  Reply
 21. Jolanda 4 mei 2018 at 13:27

  Wauw dat kende ik nog niet. Ik zou hm graag eens proberen en zal het dan gebruiken voor in mijn havermout ontbijtjes met banaan, jam en pindakaas 🙂

  Reply
 22. Isabell 4 mei 2018 at 17:39

  Ik gebruik vooral de oatly barista melk, maar deze lijnzaadmelk is ook lekker om uit te proberen!! Lijnzaad is een goed bindtmiddel, dus daar worden gerechten romiger door denk ik. Ik zou het door het pannenkoekenbeslag doen, of in een bananenbrood of zoiets dergelijks.

  Reply
 23. Pingback: Deze 10 producten zijn een musthave in jouw vegan keuken - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *