Schoenen gemaakt van ananasleer (en 4 andere vegan materialen)

Denk je aan vegan kleding, dan denk je snel aan verstikkende, synthetische materialen. Thank god, dat ook hier de ontwikkelingen niet stilstaan. In een rap tempo komen er nieuwe, vegan materialen voor kleding op de markt. Wat dacht je van ananasleer of malai? Ik deel vijf vernieuwende, duurzame materialen.

Zoals je misschien wel weet, vind ik vegan en tegelijkertijd duurzame kleding aanschaffen best een dingetje. Ik wil daarom niet het beeld scheppen dat het mij allemaal makkelijk afgaat. In de tijd dat ik veganist ben, nu 2,5 jaar, heb ik twee paar schoenen gekocht. Vegan schoenen vinden die óok nog eens naar mijn smaak zijn, is blijkbaar lastig. Ook met kleding zwicht ik soms voor een leuk jurkje waarvan ik niet zeker weet onder welke omstandigheden het is gemaakt. Dat ik geen kleding koop waar dierlijk materiaal in is verwerkt, staat als een paal boven water, maar dat het ook 100% duurzaam is, schiet er nog wel eens bij in. Ik doe mijn best en ik neem jou graag mee tijdens deze zoektocht. Kunnen we elkaar mooi inspireren.

Ananasleer

Niemand minder dan Hugo Boss heeft schoenen gelanceerd die gemaakt zijn van ananasleer. Piñatex, oftewel ananasleer, wordt niet gemaakt van de vrucht zelf maar van vezels uit ananasbladeren. Een bijproduct van de productie van ananas uit de Filipijnen. Van de vezels wordt in Spanje ‘leer’ van gemaakt. Het brein achter dit vegan materiaal is het merk Ananas Anam. Het bijproduct van de productie van Piñatex is biomassie die omgezet wordt naar biologische kunstmest of bio-gas dat weer wordt gebruikt door boeren. Hierdoor is de cirkel van de productie rond. Ananasleer wordt niet alleen gebruikt voor schoenen, maar ook voor tassen, meubels en zelfs autobekleding.

vegan-materiaal-ananas

Vezels uit ananasbladeren waarvan het ‘leer’ wordt gemaakt

Hennep

Hennep voor kleding?! Nu moet je misschien denken aan een joint (of oké aan de zaadjes die je door de smoothie gebruikt), maar hennep is nog zoveel meer. Ik zie steeds vaker kleding voorbijkomen waarin hennep is verwerkt. Vergeleken met katoen heeft hennep veel voordelen. De plant groeit meer dan twee keer zo snel als katoen, waardoor het gewas meerdere keren per jaar geoogst kan worden. Er zijn weinig pesticiden nodig bij het verbouwen van dit gewas, omdat het bijna geen insecten aantrekt. Hennep is een vezel die tien keer sterker is dan katoen en daardoor gaat het kledingstuk drie keer langer meer dan katoen.

Waarom wij dan niet alleen in hennep rondlopen vraag je je misschien af? Dat komt omdat hennep één groot nadeel heeft: het is stug. Hierdoor moet het worden nabewerkt of het wordt vermengd met andere stoffen zoals (biologisch) katoen. De stof voelt dan zacht aan, maar is toch sterker dan katoen. Hempje is een Nederlands merk dat kleding maakt van 45% hennep en 55% biologisch katoen.

Malai – Leer gemaakt van kokoswater

Dit vind ik toch wel het meest bijzondere materiaal uit dit rijtje: malai. Dit leer wordt gemaakt uit kokoswater en is op de markt gezet door het modemerk Malai Design & Materials. Het ‘leer’ wordt gemaakt van bacteriële cellulose; dit is het natuurlijke materiaal en wordt malai (crème van het gewas) genoemd. Het kokoswater wordt verzameld waarna de malai soort wordt geoogst, gedroogd en verfijnd. Daarna wordt het verrijkt met plantaardige materialen, waardoor het een leerstructuur krijgt. Leuk detail: het kokoswater en de bananen die worden gebruikt zijn afvalproducten. Hierdoor een filmpje, zodat je kunt zien hoe malai wordt gemaakt.

This Leather is Made From Coconut Water

Coconuts can literally do everything.

Geplaatst door LIVEKINDLY op Zondag 27 mei 2018

Muskin – Leer van paddenstoelen

Je zou het misschien niet denken, maar paddenstoelen zijn heel geschikt voor de productie van nepleer. De structuur van paddenstoelen bestaat namelijk uit mycelium. Dit is een deel van de schimmel dat wordt gevormd door draadachtige vezels. Mycelium is qua textuur heel sterk en duurzaam. Het perfecte middel om leer van te maken. Muskin is de naam voor dit type ‘leer’ en in Europa wordt dit geproduceerd door het Italiaanse bedrijf LifeMaterials. Muskin lijkt op suède, maar het is nog zachter, het ademend en het ‘leer’ kan tegen water.

Kurk

Niks is zo vegan dan lopen op planten. 😉 Dit materiaal heeft -nog- niet zo’n sexy beeld, want ik zie veel suffe schoenen en tassen gemaakt van kurk. Zonde, want ik denk dat dit veel beter kan. Kurk is recyclebaar, het is waterdicht, licht en comfortabel. Een voorbeeld van schoenen met kurk zijn Birkenstocks (ook verkrijgbaar in een vegan variant). Kurk wordt gewonnen uit de kurkeik, dat vooral wordt gekweekt in Portugal en Spanje. Voordat een kurkeik geschild kan worden, moet het eerst 25 jaar groeien. Hierna wordt de boom elke negen jaar geschild en de eerste schil is niet de beste. Daarom duurt het meer dan 30 jaar voordat wij wat kunnen met de kurk. Een kurkeik wordt ongeveer 200 jaar, dus dat is ongeveer achttien jaar schillen.

Bronnen: PETA, Ananas Anem, Geitenwollenwinkel

Kende jij deze materialen? En weet jij nog andere vegan, duurzame materialen? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder in de comments weten of via Facebook en Instagram

(Visited 2.124 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Sara 5 juni 2018 at 22:52

    Ik was eigenlijk al wel bekend met alle vegan materialen die je noemt, behalve paddenstoelenleer. Wat tof dat deze producten zich ook goed lenen voor het maken van “nepleer”. Leuk om te weten ook.

    Reply
    1. Quirines 7 juni 2018 at 09:00

      Ja hè! Ik vind het zo’n mooie ontwikkeling. Weet jij nog andere goede vegan materialen?

      Reply
  2. Pingback: 5 tips voor een duurzame, vegan garderobe (+WINACTIE GOAT APPAREL) - The Vegan Effect

  3. Pingback: 5 tips voor een duurzame, vegan garderobe (+WINACTIE GOAT ORGANIC APPAREL) - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *