Minder spullen en minder afval

Met deze twee onderwerpen hou ik mij de laatste tijd bezig: minder afval produceren, maar ook het wegdoen van –overbodige- spullen. Ik haal hier plezier uit, maar ik ben nog een rookie hierin. Zeker als het om afval gaat, want ik vind het verdomd lastig om minder afval te produceren. Minimalistisch leven en opruimen (hallo Marie Kondo!) is hip en vandaag deel ik graag mijn kijk over deze onderwerpen en hoe ik dit zelf toepas.

Minder kleding dan bf

Ik ben geen rommelkont en het liefst heb ik dat alles de hele dag er netjes en schoon bij staat. Dat kan natuurlijk niet (zeker nu ik twee katjes heb) maar ik heb wel een aantal handigheidjes ontwikkeld die ervoor zorgen dat het bij mij nooit een rotzooi is. Daar komt binnenkort -uiteraard ;)- een blog over.
Sinds ik in Keulen woon heb ik al drie keer een ronde gedaan door mijn kledingkast, terwijl ik voor mijn verhuizing ook veel kleding had weggebracht. Toch presteer ik het iedere keer weer om één (of meer) volle vuilniszakken weg te brengen naar een kledingcontainer. Raar, maar waar: ik word oprecht blij als mijn kasten leeg zijn en op dit moment heeft Niels meer kleding dan ik. Het werkt voor mij rustgevend: ik weet in welke kasten, lades en mandjes wat ligt en ik ben niet omringt door onnodige prullaria. Ik heb dit met kleding, papieren en andere ’troepjes’, maar ik voer dit ook door in de keuken.

Verpakking struggles

Ik gooi geen eten weg, behalve als het niet meer goed is. Ik vind het leuk om een lekker gerecht op tafel te zetten met etenswaren die nog in de koelkast liggen. Goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Wist je dat we per persoon per jaar 47 kilo aan eetbaar voedsel weggooien? Dit komt neer op  €150,00 per persoon per jaar! Weggooien van voedsel is ook belastend voor het milieu omdat het energie en grondstoffen kost om deze voeding te produceren, vervoeren, bewerken, verpakken, bewaren en eventueel te bereiden. In de supermarkt staan we er niet bij stil dat de bananen uit Zuid-Amerika komen en de hazelnoten uit Afrika. Mocht je hier wat meer over willen lezen, kan ik Kliekipedia aanraden. Deze website houdt zich bezig met voedselverspilling en je kunt hier veel inspiratie opdoen. Maar echt minder afval (lees: plastic) produceren vind ik lastig. Ik verbaas mij erover hóe ontzettend veel afval Niels en ik samen verzamelen. Het scheelt dat wij niet uit zakjes & pakjes koken, maar toch: behalve bij de meeste groenten & fruit zit alles in een verpakking en soms is het zelfs meerdere malen verpakt. Waarom moet een theezakje in drie verpakkingen zitten?  Is dat echt nodig?

In Keulen is er nog geen verpakkings-vrije winkel, dus ik moet zelf creatief zijn als het hierop aankomt. Maar hoe is nog de vraag. Mochten hier mensen tips voor hebben, ik hoor het graag van je. Ik hoop hier snel wat meer routine in te hebben, want dat is het nu nog: het is een gewoonte van mij om zoveel afval te produceren en net zoals dat met gewoontes en gedrag gaat, duurt het even voordat het is veranderd.

Minimalistische goeroes

Een paar blogs die ik volg zijn Trash is for Tossers en Light by Coco. Ik vind het super knap wat deze meiden doen. Ik haal hier zelf ook inspiratie uit om genoegen te nemen met minder. Het is helemaal niet nodig om altijd up to date te zijn met de nieuwste kleding en de hipste interieurspullen. Dat geldt ook voor eten: waarom zou je iedere dag boodschappen doen als je met overgebleven producten ook ver kunt komen?
Wat mij helpt bij dit onderwerp is om voor jezelf duidelijk te maken waarom je minder spullen wilt hebben en/of minder afval wilt produceren. Is het voor het milieu, wil je geld sparen voor een reis of heb je gewoonweg geen plek meer in huis? Zodra jij hier een goed beeld bij hebt, is het ook makkelijker om er naar te leven. Zet -haalbare- doelen voor jezelf op papier en sta hier regelmatig bij stil. Waarschijnlijk gaat niet alles gelijk vanzelf, maar ik ben er van overtuigd dat alle beetjes helpen.

Ik ben benieuwd of nog meer mensen hier actief mee bezig zijn? Heb jij nog handige tips? Laat het hieronder weten!  

(Visited 196 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Iep 29 februari 2016 at 15:54

  Oeh, wat goed dat je je hiermee bezig houdt zeg. Zelf ben ik hier ook steeds meer mee bezig.
  Liefs Iep xo

  Reply
  1. quirinesmit 3 maart 2016 at 12:26

   Leuk! Hoe gaat het bij jou? Heb je nog tips? 🙂

   Reply
 2. Mariska 29 februari 2016 at 16:25

  Ik probeer me er meer bezig mee te houden maar het is toch best lastig. Tips komen goed van pas!

  Reply
  1. quirinesmit 3 maart 2016 at 12:26

   Ja echt he! Sowieso ermee bezig zijn is al een stap in de goede richting.

   Reply
 3. Pingback: Opgeruimd staat netjes; 7 handige tips! | QUIRINES

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *