Dit mis ik het meest uit Nederland

Ja, natuurlijk zijn dat mijn vrienden en familie, maar voor dit artikel laat ik hen even er buiten ;). Wat zijn nou echt typische Nederlandse winkels, etenswaren en gewoontes die ik mis? En wat waardeer ik extra als ik weer even terug ben in Nederland?

Albert Heijn & HEMA

Ik verbaas mezelf dat ik blijkbaar toch meer waarde hecht aan de Appie dan dat ik dacht. In Duitsland heb je de REWE en ook al is deze supermarkt prima, ik mis mijn oude vertrouwde Albert Heijn. Voor cadeautjes, make-up, hebbedingetjes en wegwerpcamera’s (mijn favoriet!) ga ging ik naar de HEMA. Alles wat je zoekt, is daar. In Keulen heb ik nog geen vergelijkbare winkel gevonden. Huil.

Fietspaden

Do I need to say more? 

Strand

Ik heb altijd dicht bij het strand gewoond en ik besef me wat voor luxe dit is. Afgelopen zomer was het snikheet in Keulen en had ik maar één behoefte: strand! Ik begrijp nu waarom wij altijd in de zomer over de Duitsers struikelen.

Pinnen

Tramkaartjes, buskaartjes, in een cafeetje koffiedrinken, een broodje halen om de hoek: alles betaal je hier met kleingeld. Wat een gemak in Nederland waar we overal onze pinpas doorheen kunnen halen.

7 dagen per week open

Zondag is rustdag. Althans in Duitsland en dat houdt in dat alles dicht is. Hoe irritant? Het eerste weekend dat Niels en ik hier woonden, wisten wij dat natuurlijk niet. We verhuisden op zaterdag en zondag wilden wij inkopen doen. Jammer joh, alles dicht. De -meeste- horecagelegenheden zijn wel open dus er is altijd een excuus om op zondag ergens een hapje te eten.

Pindakaas

Als ik bezoek krijg uit Nederland vraag ik regelmatig om een pot Calvé pindakaas met nootjes. No pindakaas beats Calvé pindakaas.

Hippe lunchtentjes

Vooral in Amsterdam struikel je hierover. In Keulen merk ik dat het ook een trend begint te worden om gezonde, hipster koffiebarretjes en eettentjes te openen. Toch is dit nog een schril contrast vergeleken met Amsterdam en andere steden binnen de Randstad.

Lekker direct

Dit wordt altijd over Nederlanders gezegd en ik moet zeggen dat ik dit eerst een beetje overdreven vond. Totdat ik hier ben gaan wonen. Op het werk hoor ik vaak ‘zo lekker direct ben’ en ze vinden mij een typische Nederlander. Ik zie dit juist als iets positiefs. Ik vind het namelijk super irritant dat ik vaak niet weet wat die Duiters nou écht willen. Ze zeggen wel ja en amen, maar wat er ondertussen in hun hoofd om gaat? Geen idee!

Amsterdam

Een open deur, maar ik kan Amsterdam niet onbenoemd laten. Alles is bereikbaar met de fiets, de mooie grachten en de fijne buurten, de enorme keuzemogelijkheid uit restaurants & cafés, de feestjes en de prachtige panden. Ik mis het!

Wat mis jij al eerste uit Nederland als je even weg bent?

(Visited 115 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Mariska 4 maart 2016 at 15:19

  Wat je met Duitsers heb heb ik met Amerikanen, echt extreem vriendelijk, maar wat ze denken…geen idee.

  Ik heb ook een hekel aan winkels die op zondag dicht zijn.. En inderdaad. Calvé is een baas.

  Reply
  1. quirinesmit 5 maart 2016 at 12:58

   Haha ja echt he, ik vind dat zo lastig om te pijlen!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *