De VeganChallenge: zo bereid jij je goed voor

1 april is het weer zover: de VeganChallenge begint. 2,5 jaar geleden was dit voor mij hét moment dat ik begon met plantaardig eten. Deze challenge vind ik een hele goede manier om hiermee te beginnen. Doe jij ook mee? Mooi! 😉 Geen idee wat je de komende maand moet eten en hoe je sociale situaties gaat overleven? Dit zijn mijn beste tips.

Voorbereiding

De keuken uitpluizen

Past meteen goed bij de voorjaarsschoonmaak. Pluis alle keukenkastjes, plankjes en de koelkast uit. Welke producten zijn vegan en welke niet? Ik was verbaasd hoeveel producten die (stiekem) dierlijke ingrediënten bevatten. Wat dacht je van snoepjes (gelatine), chips en koekjes (weipoeder), kroepoek (garnalen) en brood (L-cysteine). Benieuwd hoe je dierlijke E-nummers en ingrediënten kunt herkennen? Ik maakte een overzichtelijk lijstje. Eten weggooien is zonde, beter maak je iemand anders daarmee blij.

Lekkere & makkelijke vegan recepten

Dit vind ik leuk om te doen: opzoek naar lekkere recepten. Vooral tijdens de eerste maand is het handig om een paar goede (maar makkelijke!) recepten uit te kiezen. Schaf een toegankelijk vegan kookboek aan en struin blogs af. Ik koos twee á drie blogs uit waarvan de recepten mij aanspraken. Er gaat de eerste maand een wereld voor je open: je leert op een nieuwe manier koken en je gaat producten eten waarvan je niet wist dat het bestond.

veganchallengeBenieuwd wat je allemaal op brood kunt eten? Ik geef 21 ideeën!

Boodschappen doen

Dan begint het leuke werk: inkopen doen. De eerste weken deed ik heel lang over het doen van mijn boodschappen. Het duurde even voordat ik wist wat ik wilde eten, ik ploos alle etiketten uit en ik liep heel veel rondjes door de supermarkt. Maak thuis een lijstje met alle producten, zodat je gericht inkopen kunt doen. Maar, neem zeker de tijd. Ik vond het heerlijk om door de supermarkt te struinen en nieuwe producten te ontdekken. Benieuwd waar ik mijn boodschappen doen? Hier vind je het overzicht.

Waarom doe jij mee aan de VeganChallenge?

Ik vond het fijn om voor mezelf duidelijk te hebben wáarom ik meedeed aan de VeganChallenge. Je gaat veel vragen krijgen en je wilt niet met een mond vol tanden staan. Lees je goed in of bekijk verschillende documentaires . Wat is voor jou de reden dat je een maand geen dierlijke producten wilt eten? Voor de dieren, jouw gezondheid of het milieu? Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, is het makkelijker om bepaalde keuzes te maken.

‘Maar, wat eet je dan?’

Ik moet altijd een beetje lachen wanneer ik deze vraag krijg (jep, nog steeds). Ik begrijp wel waar het vandaan komt. ‘Vroeger’ dacht ik ook dat je als veganist bijna niks meer kunt eten. Om je gerust te stellen: er is genoeg. Meer dan genoeg. Groenten, fruit, peulvruchten, bonen, granen, noten, zaden, kruiden… Je kunt hier eindeloos mee variëren. Wat dacht je van een stoofpotje met kikkererwten en aubergine en een pasta met een romige avocadosaus tot scrambled tofu en een vegan sushibowl. Na 2.5 jaar eet ik nog geen week precies hetzelfde. Bang dat je alleen maar super gezond ‘moet’ gaan eten? No worries, de vegan taartjes, burgers en nacho’s zijn niet aan te slepen. Voor veel mensen is kaas een struikelblok. Snap ik. In dit artikel deel ik lekkere alternatieven voor kaas en hier vergelijk ik drie soorten vegan kaas.

veganchallenge voorbereidingVeel gerechten kun je makkelijk veganizen, zoals bovenstaande wraps met plantaardig gehakt

Vegan in sociale situaties

Plantaardig eten in sociale situaties ligt iets ingewikkelder. Het eten is meestal niet het probleem, maar hoe mensen reageren op jouw nieuwe manier van eten. Het kan zijn dat jouw vriend(in), vrienden en familie het niet snappen en vinden dat je ‘niet zo moeilijk moet doen’. Ook kunnen ze bezorgd zijn (krijg je wel genoeg voedingstoffen binnen?) of raken zij half in paniek wanneer je komt eten.

Uit mijn ervaring weet ik dat je ze de tijd moet geven. Als jouw vrienden en familie zien dat het geen bevlieging is, maar dat je achter jouw keuze staat, zullen ze het accepteren. Het hielp mij goed om mezelf voor te bereiden op een aantal vragen die ze zouden stellen. Vragen die je sowieso gaat krijgen: ‘Waarom eet je geen kaas, eieren en honing?‘, ‘Krijg je wel genoeg vitaminen binnen?‘, ‘Hoe kom je aan eiwitten?’. Tuurlijk hoef je niet álles te weten en het kan zijn dat je even uit het veld wordt geslagen. Houd het daarom vooral bij jezelf: jíj kiest hiervoor omdat jíj je hierbij prettig voelt. Wat de rest doet, mogen ze toch zelf weten?

Adem in, adem uit…

Begin geen discussie. Voor jou is het belangrijk, maar dat betekent niet dat anderen dat ook vinden. Ik begin nooit zelf over dat ik vegan ben, pas als mensen geïnteresseerd zijn en vragen stellen, vertel ik er over. Laat anderen in hun waarde. Geef dus geen commentaar als iemand net een stuk vlees heeft besteld in een restaurant, want daar wordt de boel niet gezelliger op. Andersom werkt het ook: als vrienden en familie jou ongevraagd voorzien van commentaar of flauwe grappen maken, dan mag je hier best wat over zeggen. Benieuwd hoe ik het veganisme positief hou? Ik heb hier een uitgebreid artikel over geschreven.

Uiteten gaan

Ga je bij iemand anders eten? Ik weet inmiddels dat plantaardig eten echt niet ingewikkeld is, maar sommigen kunnen hierdoor in de stress schieten. Bied daarom aan om samen te koken of neem wat eten mee van thuis. De beste manier om mensen te overtuigen van het veganisme? Goed eten! Sloof je dus een beetje uit ;). Ga je uiteten? Zo pak je dat aan.

veganchallengeTaartje hier, taartje daar..

Wees een beetje lief voor jezelf

Tijdens de VeganChallgenge schoot ik soms in de stress als er geen vegan gerecht op de menukaart bleek te staan. Vergeet niet dat je dit voor het eerst doet en dat je het zo goed mogelijk probeert te doen. Ik weet van mezelf dat ik altijd mij best doe en als het een keer niet lukt om voor 100% een vegan maaltijd te bestellen, so be it. Je zult merken dat wanneer je er zelf relaxt instaat, alles op z’n pootjes terecht komt en dat er altijd mogelijkheden zijn.

Inschrijven maar!

Deelnemen aan de VeganChallenge is hartstikke gratis en je kunt je via de website inschrijven. Door je in te schrijven krijg je dagelijks een e-mail met lekkere gerechten en tips. Op dit moment hebben bijna 5000 mensen zich ingeschreven!

Enne, vergeet niet… 😉

veganchallenge

En, ga jij meedoen? Ik hoop dat ik jou heb kunnen helpen met dit artikel. Heb je ergens vragen over? Ik help je graag! Laat het hieronder weten in de comments of via Facebook en Instagram.

(Visited 460 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Jonna@Burgertrutjes 1 september 2016 at 22:50

  Goed initiatief, ik sla dit keer over…. Veel success, en ga met plezier je blogs lezen.

  Reply
  1. Quirines 2 september 2016 at 12:04

   Dankjewel! En leuk om te horen natuurlijk 🙂

   Reply
 2. Quinto 20 juni 2017 at 18:12

  Gaaf! Heb ik ook aan meegedaan 🙂

  Reply
  1. Quirines 20 juni 2017 at 19:52

   En, ben je nog steeds vegan?? 🙂

   Reply
 3. Ella 13 september 2017 at 17:23

  Ik ga zeker meedoen.
  En ik hoop dat er voldoende inspiratie te vinden is voor mijn eigen veganstyle > geen soja, gluten en nachtschade …

  Reply
 4. Pingback: Vegan eetdagboek #2: wat eet ik in een week? - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *