Is zeewier het vlees van de toekomst?

Ik ben een grote fan van… zeewier! Dit plantje zit namelijk niet alleen verwerkt in de lekkerste burger van de wereld, het is ook een perfecte vleesvervanger. Zeewier bevat namelijk veel voedingsstoffen zoals B12 en eiwitten. Verder heeft zeewier geen grote impact op het milieu en het wordt zelfs verbouwd in Nederland. Wat denk jij, is zeewier het vlees van de toekomst?

Zeewier boerderijen

Afgelopen dinsdag was ik bij GroenDoen; een avond bij Pakhuis de Zwijger georganiseerd door OneWorld en Vandebron. Bij GroenDoen komen verschillende duurzame doeners aanbod en worden thema’s en initiatieven aangehaald om de wereld een stukje groener te maken. Zo kwam de Zee boerderij langs. De oprichters van deze boerderij maken gebruik van het water in de zeehaven van IJmuiden. Samen met de Stichting Zeewierboerderij IJmond hebben ze een duurzame oplossing bedacht om water-, lucht-, en milieu vervuiling in zeehavens tegen te gaan. Hier hebben ze drie oplossingen voor bedacht waarvan één het aanleggen van kleinschalige zeewier boerderijen is. Hoe cool is dat?!

Met behulp van de zeewierteelt wordt koolstofdioxide vastgelegd en zuurstof geproduceerd. Zeewier neemt opgeloste voedingsstoffen uit het water op en dat kunnen we weer gebruiken als grondstof voor lokale producten. Ook is zeewier goed voor de biodiversiteit van het water.

Wat is zeewier?

Zeewier is een macro alg dat in de zee leeft (joh). Net als planten zijn algen fotosynthetiserend en gebruiken zij lichtenergie om CO2 om te zetten in koolhydraten. Wist je dat algen samen met de regenwouden verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de zuurstofvoorziening op aarde? Op dit moment zijn er ruim 35.000 soorten algen bekend. De helft van de algensoorten groeien in het water en er bestaan zowel zoet- als zoutwateralgen. Voedingsstoffen worden direct uit het water opgenomen, want dit gaat niet via een wortel want dat heeft zeewier helemaal niet. Het plantje neemt geen kostbare landbouwgrond in beslag en het groeit in zout water. Hierdoor is zeewier zeer duurzaam te produceren.

Verschillende soorten algen

Ik schreef al eerder dat je eiwitten uit zeewier kunt halen. Maar hoe gebruik je dit plantje? Het heeft namelijk een specifieke smaak en ik kan me voorstellen dat je niet een bak met zeewier gaat verslinden. Alhoewel, af en toe een klein bakje zeewier naast bijvoorbeeld vegan sushi is errrg lekker. Gedroogd, fijngemalen, vlokken of korrels: je kunt zeewier op verschillende manieren gebruiken om een gerecht op smaak te brengen. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een soep. Nori is de bekendste vorm van zeewier; deze vellen hebben de populariteit te danken aan sushi. Maar je hebt nog zoveel meer! Wat dacht je van kelp of wakame? Of van zeespaghetti, zeekraal of Iers mos? Er is nog zoveel te ontdekken. Mocht je het rustig aan willen doen, dan raad ik je -uiteraard- aan om The Dutch Weed Burger te proberen 😉

Voedsel van de toekomst

Ik geloof niet dat zeewier de complete wereld kan voeden, want dan zou de zee teveel belast worden. Ik geloof wel in de combinatie van zeewier en andere planten. Door het toevoegen van zeewier aan jouw dieet kun je de consumptie van dierlijke eiwitten verlagen of zelfs schrappen, als je andere bronnen van eiwit toevoegt. Zeewier bevat naast B12 en eiwitten ook ijzer, calcium en jodium. Het is wel belangrijk dat de zeewier uit schoon water komt, zoals uit de Oosterschelde.

Nu ben ik erg benieuwd wat jij denkt over zeewier. Zie jij dat ook als de toekomst of juist niet? Laat het weten hieronder of op Facebook of Instagram. Gebruik hiervoor #quirines. 

(Visited 1.131 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *