Hoe vervang ik kaas?

Kaas is voor velen een struikelblok om geen vegan te worden. Dit snap ik goed, want ook ik kon mij geen leven voorstellen zonder kaas. Hoe komt het dat mensen zoveel moeite hebben om dit product te laten staan? En wat zijn de heerlijke alternatieven zodat een gerecht geen kaas nodig heeft? Ik vertel het je.

Kaas is verslavend

Kaas is niet diervriendelijk. Zelfs als je vegetariër bent en denkt goed bezig te zijn, omdat je geen vlees en vis eet, moet ik je helaas teleurstellen. Ik schreef twee weken geleden dit artikel erover. Kaas werkt verslavend en dat komt door het stofje caseïne. Dit zorgt voor de cravings die je naar kaas hebt. Je kunt het vergelijken met een suikerverslaving. Verder is kaas ongezond door de enorme hoeveelheid vet en zout én je zult zien dat je het niet nodig hebt om een gerecht lekker te maken.

Kaasvervangers

Zodra je overstapt naar een plantaardig dieet, wil je in het begin alles vervangen. Vlees, vis, yoghurt en kaas voor alles is inmiddels wel een ‘nep’ variant. Dit kan handig zijn om zo langzaam te wennen, maar je zult zien dat het lekkerder en gezonder is als je andere producten gaat gebruiken. De vervangers bevatten namelijk veel zout en suikers om het ergens naar te laten smaken. Liever kijk ik wat een gerecht nodig heeft en vul ik dit aan met plantaardige alternatieven.

Over de pasta:

 • edelgistvlokken (een soort hartige ‘parmazaan’, tekoop bij de bio-winkel)
 • olijven
 • artisjokharten
 • zongedroogde tomaten
 • pesto (kijk goed of er geen parmezaan doorheen zit)
 • geroosterde pijnboompitten
 • tapenade
 • verse kruiden zoals basilicum, peterselie en rozemarijn

  kaasvervangers
  Pasta met verschillende soorten groenten, verse kruiden en edelgistvlokken

In een salade:

 • olijven
 • zongedroogde tomaatjes
 • kappertjes
 • geroosterde pijnboompitten
 • pompoenpitten
 • verschillende soorten noten
 • artisjokharten
 • gemarineerde tofu
 • bosui
 • tahin als dressing
 • kiemgroenten

Voor op brood, een tosti of een cracker

 • hummus (er zijn ontelbaar verschillende soorten hummus verkrijgbaar)
 • geprakte avocado met zout en peper
 • groentespreads (Zonnatura verkoopt er enkele)
 • ajvar (een paprikaspread met aubergine)
 • muhammara (een spread van paprika, walnoten en granaatappelpitjes)
 • kiemgroenten
  kaasvervanger
  Tosti gemaakt met muhammera,  avocado en cherrytomaten 

Over een ovenschotel:

 • geraspte ‘nep’ kaas (zie hieronder voor de vegan kaas)

In een wrap

 • hummus
 • guacamole
 • tapenade
 • verse kruiden zoals koriander en bosui

Vegan kaas

Ik ben geen fan van vegan kaas. Ik vind de structuur gek en ik vind de smaak veel te zout. Ik heb maar een paar keer lekkere vegan kaas gegeten en dat was in een vegan tentje in Keulen. De mozzarella en de kaas op een vegan burger waren niet van de echte variant te onderscheiden. Hoe ze dit gemaakt hebben, is voor mij een raadsel. Wat mij wél goed bevallen, is vegan strooikaas. Ik had een ovenschotel gemaakt (met soja gehakt) en dat is niet af zonder een krokante kaaslaag. Voor het eerst vond ik het lekker smaken. Ik gebruikt onderstaande kaas en deze heb ik gekocht bij de Ekoplaza.

kaasvervanger

Ik ben benieuwd wat jij gebruikt om een gerecht op smaak te brengen zonder kaas te gebruiken. Ik hoor het graag hieronder of laat het me weten via Facebook of Instagram

(Visited 6.102 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. Pingback: Vegan kaasvervangers - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *