Een kijkje in de keuken van… Healthy Life LAB

Ik smul zelf van andermans eetdagboekjes en kledingkasten, maar in de keukenkastjes spieken vind ik het allerleukst. Waar halen vegan bloggers en Instagrammers hun inspiratie vandaan, wat eten ze op brood en wat is hun beste vegan tip? Deze keer ging ik langs bij Lotta van Healthy Life LAB. Lotta is fysiotherapeut en met Healthy Life LAB begeleidt ze mensen die opzoek zijn naar een gezond voedingspatroon. Daarnaast geeft ze workshops én blogt ze. Wow! Kijk je mee naar haar keuken?

Wie: Lotta Breed Kennen we van: Healthy Life Lab en Lotta denkt Breed Woont in: Den Haag Is vegan sinds: 3,5 jaar en 10 jaar vegetariër

Waarom heb je besloten om vegan te worden?

‘Sowieso voor de dieren. Ik ben ook vegan geworden voor mijn gezondheid, want veel dierlijke bronnen zijn helemaal niet gezond. Je kunt dit makkelijk vervangen door plantaardige bronnen. Het eerste halfjaar vond ik het lastig om 100% vegan te eten. Vooral met kaas had ik moeite. Nadat ik kaas had gegeten, voelde ik me niet alleen schuldig ook mijn huid reageerde daar helemaal niet goed uit. Dat was voor mij nog een extra reden om te stoppen met dierlijke producten.Vis is bijvoorbeeld wel goed voor je, maar ik vind het egoïstisch om dit te eten. Ik doe er niet aan mee dat de oceanen worden leeggevist. ‘

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan om te koken?

‘Met het boek Deliciously Ella begon ik met het testen van recepten. Alles uit haar boek lukt en het smaakt goed. Ik haal ook mijn inspiratie uit de Groene Meisjes en Living the Green Life. Ik heb een paar buitenlandse favorieten en dat zijn My New Roots en Oh She Glows.’

healthy life lab

Waar ontbijt je mee?

‘In de winter is dat met havermout. Ik maak dat met geraspte wortel, geraspte appel, gember, amandelmelk en verschillende specerijen zoals speculaaskruiden. Je staat hier even voor in de keuken, maar daarna heb je een soort carrot cake. Zo lekker! In de zomer ontbijt ik met een smoothie, wel een stevige met een handje havermout erdoorheen. In het weekend ontbijt ik graag uitgebreid met pannenkoeken.’

Met welk gerecht steel je altijd de show bij vrienden & familie?

‘Ik sta bekend om de spreads die ik maak. De baba ganoush, deze komt van de Groene Meisjes, en mijn hummus zijn favoriet. Als er vrienden of familie komen eten, duik ik altijd de kookboeken in om iets speciaals te maken.’

Wat is je guitly pleasure?

‘Medjoul dadels met amandelpasta, kaneel en kleine stukjes pecannoten erover.’

healthy life lab

Wat eet je op brood?

‘Baba ganous en hummus natuurlijk. Verder hou ik van vegan cream cheese met een laag pesto erover. Ik maak dit af met sla en tomaat. Zo krijg je een soort broodje gezond.’

Mis je wel eens een product dat niet vegan is? En waarmee vervang je het?

‘Dat is zalm, want ik vind dit gewoon erg lekker en het heeft een typische smaak. Als ik zalm wil vervangen, gebruik ik olijven of vegan parmezaanse kaas. Hiermee worden gerechten zouter. Kaas mis ik niet meer. Laatst proefde ik een blokje kaas om te kijken wat ik van de smaak zou vinden. Ik vond het gewoon vies! Ik heb het gelijk weer uitgespuugd. Ik vond het smaken naar een soort gesmolten plastic met zout. Bizar hoe erg je smaak kan veranderen.’

Welke kruiden gebruik je het meest en waarvoor?

‘Ik gebruik verschillende kruiden voor mijn ontbijt zoals pumpkin spices, gingerbread en speculaaskruiden van Green Gypsy. Deze zijn onmisbaar in mijn keuken. Voor het diner voeg ik regelmatig za’atar en rode curry toe aan gerechten. Komijn gebruik ik ook veel: dit geeft een kazige smaak aan het eten.’

healthy life lab

Welk kookboek raad je aan?

‘Deliciously Ella, natuurlijk. Ook raad ik Kickstart van Lisa Steltenpool aan voor beginnende vegans. Er staan naast gerechten handige eetstrategieën in en het is goed onderbouwd.’

Wat staat er standaard in jouw keukenkastjes?

‘Veel kruiden, maar ook havermout. Ik bak vaak dus standaard heb ik volkoren meel in huis en ahornsiroop, dit is een erg lekkere zoetstof. Verder heb ik altijd seizoensfruit en -groenten in huis.’

Wat is jouw favoriete wereldkeuken?

‘Op dit moment ben ik de Indiaanse keuken aan het ontdekken, omdat mijn vriend daar vandaan komt. Daarvoor was ik gek van de Mediterraanse keuken met de lekkere stoofpotten.’

healthy life lab

Met wie zou je in de keuken willen staan?

‘Met Ella! Nu klink ik als een echte fangirl, maar ik heb haar ontmoet en ze is erg relaxt en gezellig.’

Wat is jouw beste vegan kooktip?

‘Voor het maken van luchtige cakes of andere baksels heb ik een goede tip. Gebruik 1 tl bakingsoda met 1/2 el azijn of citroensap. Ei maakt het luchtig en dit is een hele goede vervanger. Zo luchtig krijg je het anders niet.’

Wat is jouw tip voor mensen die vegan willen worden?

‘Als je vegan wilt worden, dan raad ik je aan om dit stap-voor-stap te doen. Gaat iets makkelijk, dan wordt het normaal en dan kun je verder om iets anders aan te passen. Zoek ook naar goede vervangers. Eet je altijd kaas op brood? Dan is het makkelijk om voor een vegan variant te kiezen, maar het is leuker om te kijken naar een ander soort broodbeleg.’

healthy life lab

healthy life lab

healthy life lab

Ook benieuwd naar de keuken en het verhaal van Lisa Steltenpool? Dat lees je hier

(Visited 244 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Sanne 30 november 2016 at 21:10

  Wat een cool artikel! Leuk om te lezen :).
  Liefs

  Reply
  1. Quirines 1 december 2016 at 19:35

   Leuk, dankjewel 😀

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *