Hoe overleef je als vegan een lange busreis?

Tijdens het reizen ontkom je er niet aan: lange afstanden afleggen in een bus, trein of het vliegtuig. Dit is voor een vegan, of voor iedereen die graag gezond eet, niet altijd makkelijk. Je bent afhankelijk van de tussenstops die de bus maakt of het voedsel dat wordt aangeboden in het vliegtuig. Inmiddels weet ik precies hoe ik zo’n lange reis voorbereid zodat ik niet hangry op plaats van bestemming aankom;). Mijn tips deel ik graag!

Voorbereiding

De voorbereiding is het allerbelangrijkst, anders overleef je het niet. Een dag voordat ik ga reizen, bezoek ik altijd een (super)markt. Lekker rondstruinen langs de schappen en verschillende etenswaren meenemen. Zo blij als een kind ben ik dan. Als een echte voedselverzamelaar neem ik genoeg mee, zodat ik niet in de stress schiet wanneer de reis opeens langer duurt dan gepland óf wanneer er geen vegan voedsel verkrijgbaar is.

Paar dagen geleden zat ik nog in het vliegtuig vanuit de Galápagos en daar werden alleen broodjes met rundvlees of met ham/kaas uitgedeeld. Belachelijk dat er niet eens één vega(n) optie werd aangeboden. De wereld is niet vegan en hoewel ik soms flink gefrustreerd raak wanneer ik weer met mijn neus op de feiten wordt gedrukt, ben ik wél blij met mijn meegenomen eten.

Wat kun je meenemen?

In Zuid-Amerika heb ik het geluk dat er supermarkten zijn. In Azië was dit een ander verhaal en ging ik verschillende fruitstalletjes en kleine winkels af waar snacks werden verkocht. Het is slim om goed na te denken over de producten die je koopt. Het moet tegen een stootje kunnen en niet bedreven wanneer het een uur of tien in een plastic zak zit. Onderstaande producten zijn reisproof:

 • Noten en pinda’s (ongezouten)
 • Crackers
 • Fruit zoals appels en mandarijnen
 • Mueslirepen
 • Bananenchips (dit heet in Zuid-Amerika chifles)
 • Gedroogd fruit
 • Wraps met groenten zoals avocado, paprika en tomaat
 • Broodjes met zoetbeleg zoals jam en pindakaas
 • Broodjes met hartig beleg zoals olijventapenade en avocado
 • Couscoussalade met groenten en noten (kun je van tevoren klaarmaken)
 • Overnight oats (kun je van tevoren klaarmaken)

Een zakmes is onmisbaar tijdens een lange reis en ook eventuele bakjes om het eten in te bewaren, is slim. Eten klaarmaken in een bus is een beetje onhandig, maar dan heb je wel een lekker, gezond én diervriendelijke maaltijd.

Nu ben ik erg benieuwd of jij nog handige tips hebt, laat het hieronder weten! 🙂 Je kunt mij volgen tijdens mijn reis door Peru & Bolivia via mijn Facebook en Instagram.

(Visited 725 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. alexa 1 februari 2017 at 17:20

  woow je kunt echt weinig eten joh, zou dat echt niet overleven en ze hebben dit natuurlijk niet overal..

  Reply
  1. Quirines 2 februari 2017 at 16:13

   Ja, vind je? Dit gaat ‘alleen’ over snacks dat ik meeneem tijdens een lange reis, in restaurants is er zelfs nog meer keuze. Natuurlijk is dit geen Amsterdam en kost het mij meer tijd & moeite, maar ik weet waarvoor ik het doe.

   Reply
 2. Femke 27 februari 2017 at 19:49

  Zijn deze zaken toegestaan op het vliegtuig? Vloestoffen geraken niet voorbij de security, maar ik heb geen idee van (bovenstaande) voeding.

  Reply
  1. Quirines 11 april 2017 at 14:51

   Ja, je kunt bovenstaande etenswaren ook meenemen op het vliegtuig!

   Reply
 3. Claire 16 april 2017 at 15:44

  He wat een handige tips! Ik vond je vegan struggles trouwens heel interessant om te lezen. Klopt het trouwens dat ik niet op dat artikel kan reageren of heb ik iets fout gedaan? 😉

  Reply
  1. Quirines 16 april 2017 at 18:34

   Wat lief dankjewel! Je kunt zeker wel reageren, alleen ik keur het eerst goed (dit ivm spam!).

   Reply
 4. Pim 14 mei 2018 at 08:31

  Ik vind het vooral een uitdaging ook goed voor mezelf te zorgen tijdens lange reizen. Thuis kook ik uitgebreid en vind ik altijd wel een manier om gevarieerd te eten. Tijdens een busreis is het wel lekker makkelijk broodjes te smeren met bijvoorbeeld een lekkere notenpasta.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *