Een kijkje over de grens bij.. een vegan in Ecuador

Voordat ik naar Zuid-Amerika vertrok, wist ik dat ik het niet makkelijk zou krijgen als vegan. Zuid-Amerika staat niet voor niets bekend om de steaks, de kip en aan de kust kun je praktisch alleen maar vis eten. Daarom ben ik nieuwsgierig naar de vegans die hier leven. Hoe is het om een veganist te zijn in een vlees-oriënterend land zoals Ecuador?

Mavi leerde ik kennen in Vilcabamba: een klein, maar bijzonder dorpje in het zuiden van Ecuador. Vanaf het moment dat ik het plaatsje binnenkwam, voelde ik een soort rust en we zijn hier ook langer gebleven dan gepland. Ik kwam met Mavi in contact doordat ik in het restaurant at waar zij werkt. Haar eetpatroon is voornamelijk rauw vegan en ze gelooft in Gnosis. Genoeg om over te praten!

Wie: Mavi Leeftijd: 33 Komt uit: Argentinië Woont in: Vilcabamba, Ecuador Eet: 90% van de tijd raw vegan food

Waarom ben jij vegan?

‘Ik heb veel nagedacht over andere energieën zoals die van planten en dieren. Er zijn meer levels van bewustzijn en ik heb daar veel over gelezen en documentaires gezien. Op mijn 25ste ben ik toegetreden tot het Gnosis religie* en ik heb dit gestudeerd. Op dat moment ben ik ook gaan nadenken over het voedsel dat ik eet. Ik heb altijd vlees gegeten en daarom heb ik dit langzaam afgebouwd. Op dit moment eet ik vegan en is het bijna helemaal rauw. Het skippen van rood vlees heeft op mij zo’n positieve invloed gehad! Ik had een fel karakter en ik werd snel agressief en boos. Nu is dat helemaal weg. Ook seksueel gezien heeft het een goede invloed gehad en verder voel ik rustiger en in vrede.’

Hoe heb jij jouw eetpatroon aangepast?

‘Langzaam, want het lichaam moet wennen aan deze verandering. Negen jaar geleden heb ik voor het laatst vlees gegeten. Ik liet eerst rood vlees staan, daarna kip en vis. Tot kort geleden at ik nog wel eieren en yoghurt, want ik vond dit lekker en soms vroeg mijn lichaam ernaar. Wanneer ik merk dat mijn lichaam hier behoefte aan heeft, geef ik daar aantoe. Het heeft mij ook geholpen om mij goed in te lezen waarom ik veganistisch wil gaan leven en ik kan nu veel beter koken dan eerst. Je wordt zoveel creatiever! Wanneer ik nog kook, doe ik dat met een bamboemandje. Dat is een Japanse techniek. De vitaminen van de groenten blijven zo beter behouden.’

falafel

Falafel bij United Falafel Organization waar ik Mavi leerde kennen (met tahin saus en vegan aioli)

Hoe is het om vegan te zijn in een cultuur waar veel vlees wordt gegeten?

‘Lastig, maar het wordt steeds makkelijker. Mensen willen veranderen en staan hiervoor open. Het is wel een duurdere levensstijl, maar in Vilcabamba merk ik dat mensen veel om hun gezondheid geven. Ook zijn in dit dorpje veel opties als het gaat om restaurants en markten met verse producten. Het gaat niet alleen om plantaardig eten, het is een levensstijl. Het komt samen met mediteren, de kleding en het eten. Alles veranderd. Vlees werkt als een verslaving en wellicht hadden we het vroeger nodig, nu niet meer. Wat wij nodig hebben is gezond, biologisch eten en de inwoners van Vilcabamba -veel inwoners zijn immigranten- staan daar voor. Voor de locals is deze levensstijl te duur en daarom eten ze nog vlees.’

Wat maakt Vilcabamba anders dan de rest van Ecuador?

‘Er hangt een bepaalde energie in Vilcabamba. Net alsof hier geen ‘echte tijd’ is. Het ritme is dan ook anders dan in de rest van Ecuador. Je merkt dit wanneer je bijvoorbeeld naar Loja gaat, een stad verderop. Zodra je terugkeert naar Vilcabamba kun je weer ademhalen. Vilcabama wordt ook wel ‘The Valley of Longevity’ genoemd. De plaats is gelegen in een vallei waar veel soorten stenen in voorkomen. Hier komt een energie vanaf, waardoor je jezelf weer oplaadt. Veel mensen verhuizen naar Vilcabamba om hier te helen en om na te denken. Is het je al opgevallen dat hier veel baby’s zijn? Dat heeft ook te maken met de energie die hier hangt. Wat ook verschillend is met de rest van Ecuador, is de consumptiemaatschappij. Natuurlijk kopen de bewoners eten en spullen, maar het is niet massaal. Je kunt wel zeggen dat Vilcabamba iets magisch heeft.’

Hoe gaan de mensen in Ecuador om met dieren?

‘Net zoals overal ter wereld zijn er goede en slechte mensen. Mensen die van dieren houden en mensen die ze doden. Ik kan niet begrijpen dat mensen dieren houden, ze verzorgen én zeggen dat ze om het dier geven, maar wel slachten. Dieren hebben een goed geheugen. Koeien weten dat wij hun ouderen en kinderen hebben opgegeten.’

Wat is jouw lievelingsgerecht?

‘Op dit moment heb ik veel energie nodig, omdat ik lange werkdagen maak. Daarom eet ik veel avocado met rauwe uien en tomaat. Simpel, maar zo lekker!’

* Gnosis is het Griekse woord voor kennis en betekent hier: kennis van je ware zelf. Kenmerkend voor gnostici is dat zij niet geloven (in godsdienstige zin), maar in de innerlijke morele autoriteit en deze stellen ze boven elk uiterlijk gezag. Deze innerlijke autoriteit komt voort uit de gnosis, de kennis. Deze kennis is niet aangeleerd, maar komt van binnenuit. Je kunt dit zien als zelfkennis door zelfervaring. Door dit inzicht kom in je contact met je geweten en je ga opzoek naar wat er in je omgaat. Op deze manier begrijp je wie je werkelijk bent. 

(Visited 209 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Quirines 11 februari 2017 at 15:35

   Ja hé?! Ik word er ook enorm blij van dat er mensen zijn over de hele wereld die zich inzetten voor deze manier van leven 🙂

   Reply
 1. Kim 15 februari 2017 at 13:39

  Wat een bijzonder dame om te mogen ontmoeten! Van haar geloof had ik nog niet eerder gehoord. Zijn er veel mensen in Europa die dit ook beoefenen?

  Reply
  1. Quirines 17 februari 2017 at 21:57

   Ja, zij was inderdaad bijzonder en vooral heel lief. Ik had ook nog nooit over dit geloof gehoord.. Ik heb een beetje rond zitten speuren op internet maar ik vond het vooral heel ingewikkeld om uit te vogelen wat het precies inhoudt.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *