Een kijkje in de keuken van… Squatcilla

Yay! Een nieuwe rubriek op Quirines: ‘Een kijkje in de keuken van…’ Ik smul zelf van andermans eetdagboekjes en kledingkasten, maar in de keukenkastjes spieken vind ik het allerleukst. Waar halen vegan bloggers en Instagrammers hun inspiratie vandaan, wat mag er écht niet ontbreken in jouw keuken en wat is hun beste vegan tip? Ik ging langs Cilla van Squatcilla.nl en stelde haar een heleboel vragen. Lees snel verder.

Wie: Cilla Zwarts-Voogd Kennen we van: Squatcilla.nl Leeftijd: 33 Woont in: Amsterdam Is vegan sinds: januari 2016 en vegetariër sinds haar twaalfde.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan om te koken?

‘Online. Ik heb wel een paar vegan kookboeken, maar ik zoek altijd inspiratie online. Als ik zin heb in aubergine dan tik ik ‘vegan aubergine’ in en dan krijg ik zoveel ideeën.’

Waarom heb je besloten om vegan te worden?

‘Het speelde al langer bij mij om plantaardig te eten. In het begin heb ik de nodige problemen gehad, want ik bleek niet zonder visolie te kunnen. Ik probeerde twee keer een jaar zonder vis, maar ik merkte dat ik daar kwaaltjes van kreeg: broze nagels en haren en ik werd neerslachtig. Typische kenmerken van een omega 3 tekort. Ik ben naar de huisarts gegaan en daar werd mij verteld dat inderdaad sommige mensen niet zonder visolie kunnen. Het bleef aan mij knagen en daarom ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Ik bracht een bezoekje aan Vegalife, de oprichters hiervan eten al zólang plantaardig, zij moesten vast wel een antwoord hebben. En die hadden ze! Ik moest mijn omega 3 bij de bron halen en dat zijn de algen. Sindsdien slik ik algenolie en dat gaat tot nu toe erg goed.

Dan was er nog een obstakel met ei en kwark. Ik sport veel en daarom vond ik het lastig om hier een goede vervanger voor te vinden. Door middel van een challenge op mijn blog heb ik tien dagen zonder deze producten geleefd. Dit ging veel makkelijker dan gedacht. Het enige waar ik in het begin enorm moeite mee had was kaas. Mozzarella, parmezaanse kaas, oude kaas, you name it ik was verslaafd! Het duurde drie tot vier weken voordat deze cravings voorbij waren. Nu heb ik no muh ontdekt en dat is geweldig. Het smaakt zoals oude kaas en ik vind het heerlijk om het met mosterd te eten.’

keuken van cilla

Wat is jouw favoriete gerecht?

‘OMG… Zo moeilijk! Ik kan echt niet kiezen…. *even later* Voor goede vegan sushi kan je me wakker maken. Lekker met ingelegde groenten en tempeh. Maar ook zelfgemaakte pizza vind ik heerlijk. Het liefst zo gezond mogelijk allemaal. Ik hou enorm van eten, maar ik kom snel aan dus ik kan mezelf niet helemaal laten gaan.’

Wat heb jij altijd op voorraad?

‘Matcha poeder. Ik vind dat iedereen dit spul zou moeten nemen vanwege de health benefits. Verder heb ik edelgist in huis, want dit is een goede vervanger voor parmezaan bij hartige gerechten. Dan heb ik nog standaard een kaasvervanger en blauwe bessen in de koelkast liggen.’

Hoe ziet jouw ontbijt eruit?

‘Heel afwisselend, omdat ik dat belangrijk vind. In de zomer acai bowls met havermout, teff of spelt. Hier voeg ik verschillende toppings aan toe zoals gedroogde ananas en alles wat ik in de koelkast vind. In de winter eet ik graag havermout met appel.’

Kook je vaak?

‘Elke dag. Ik ga ongeveer twee keer in de maand uiteten.’

Wat is je favoriete wereldkeuken?

‘Dat was Japan, maar dat is helaas niet vegan friendly. Alles wordt namelijk in tonijn bouillon gekookt. Het eten in Japan is zo heerlijk omdat alles vers is en dat hele all you can eat principe bestaat niet. Verder hou ik van de Indiaase, Thaise en Marokkaanse keuken. Eigenlijk alles behalve de Hollandse keuken.’

keuken van cilla

Wat doe je als je geen zin hebt om te koken?

‘Dan haal ik af. Surinaamse roti bij Madame Jeanette of ik haal een Dutch Weed Burger bij Beter & Leuk. Soms maak ik snel een rauwe salade.’

Wat eet je op brood?

‘Dit vind ik een struggle want plantaardig beleg is vaak vet zoals pindakaas, hummus, no muh. Ik moet moeite doen om niet aan te komen sinds ik plantaardig eet. Dit is ook een misverstand dat vegan eten altijd supergezond in, want vaak zit er veel suiker in de producten. Ik eet appelstroop en suikervrije jam. Ik heb net een Magixmix aangeschaft en hier maak ik mijn eigen notenpasta’s. Zo lekker!’

Welk keukenapparaat moet iedereen in huis hebben?

‘Een blender en een Magimix.’

keuken van cilla

Wat is je guilty pleasure?

Pindakaas op alles zoals dadels en banaan. Dit vinden mensen misschien geen guilty pleasure, maar ik kan zo een hele pot uitlepelen. Laatst heb ik eigen pindakaas gemaakt met kokos en vanille. Te lekker. Sowieso alles met noten vind ik heerlijk en ik kan mezelf overeten met sushi.’

Met wie zou je wel eens willen koken?

‘Met Lisa van Lisa goes Vegan, Lisa van Lisa Steltenpool of Merel van de Groene Meisjes. Ik kook dan voor de gezelligheid, niet omdat ik perse goed wil leren koken. Mensen die ik wel enorm inspirerend vind zijn Stella McCartney en Torre Washington. Hij is een vegan bodybuilder.’

Beste vegan tip?

‘Wat ik nu ga zeggen daar ga ik geen vrienden mee maken. Ik vind dat je gewoon je best moet doen en je vooral niet schuldig moet voelen als het een keer niet lukt om 100% vegan te eten. Als je twee keer in de week vlees eet en de rest niet, dan ben je ook goed bezig. Sommige vegans gaan naar mijn idee een beetje te ver en kijken wat zuur en negatief tegen het geheel aan. Als ik me er niet in zou verdiepen, zou ik dit helemaal niet snappen. Benader het veganisme als iets positiefs en ga opzoek naar inspiratie. Voel je geen minder mens als het een keer niet lukt.’

keuken van cilla

keuken van cilla

(Visited 919 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Claire 8 augustus 2016 at 12:22

  Wat een leuk artikel! Ik volg haar blog dus dan is dit extra leuk om te lezen. Mooie foto’s ook.

  Reply
  1. Quirines 8 augustus 2016 at 12:40

   Ah, dankjewel! Leuk om te horen 🙂

   Reply
 2. Sanne 8 augustus 2016 at 16:01

  Leuk artikel! Ik ben sowieso fan van Cilla want ze is awesome en mega lief =D

  Reply
  1. Quirines 9 augustus 2016 at 08:38

   Dankjewel Ja, ik vond het ook erg gezellig!

   Reply
 3. Djuli 20 augustus 2016 at 13:21

  Superleuk om te lezen! Ik vind Cilla echt een toffe meid! Mocht je toevallig eens in België zijn en een kijkje willen nemen in een gele vegan keuken, dan ben je altijd welkom 🙂

  Reply
  1. Quirines 22 augustus 2016 at 12:54

   Ga ik zeker onthouden! Lijkt me heel leuk 🙂

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *