Groen zonder poen: 6 tips voor schoonmaken en wassen

Schoonmaken: niet het meeste sexy onderwerp, maar wel een onderwerp waar je op kunt besparen. Niet alleen geld, je spaart ook het milieu ermee. Schoonmaken en wassen is nou eenmaal een onderdeel van je leven (hoop ik tenminste), dus zonder dat je het doorhebt gaat hier ook geld inzitten. Ik deel mijn tips om zo goedkoop mogelijk, maar duurzaam schoon te maken.

1. Koop groene, biologische schoonmaakmiddelen

Biologische en ecologische schoonmaakproducten, zijn vaak maar een klein beetje duurder dan normale producten. Voor een fles Ecover afwasmiddel van 500 ml betaal je €1,99 en voor een fles Dreft van 400 ml leg je €1,42 neer. Maar waarom zou je voor een natuurlijk en biologisch middel gaan? Om verschillende redenen. Schoonmaakmiddelen zijn vaak erg chemisch en daardoor schadelijk voor je gezondheid en het milieu. De chemische stoffen kunnen worden ingeademd en ook via de huid wordt het opgenomen in je lichaam. De stoffen die in het product zitten worden slecht of heel langzaam afgebroken door het lichaam en het milieu. Bleekwater is bijvoorbeeld erg slecht omdat het chloor bevat. Een allesreiniger of een natuurlijke zeep is even hygienisch en een stuk minder schadelijk. Als een product biologisch afbreekbaar is wordt het door de bacteriën ‘opgegeten’ en verdwijnt het.

2. Gebruik microvezeldoekjes

Deze doekjes zijn niet natuurlijk (duh), maar gaan wel veel schoonmaakbeurten mee. Je hebt minder afval dan wanneer je een keukenrol of wegwerpdoekjes gebruikt. Het scheelt natuurlijk ook dat je dit product niet steeds moet kopen.

3. Doseren en minder producten in huis

Ik maak mij hier (nog) schuldig aan: ik gebruik vaak veel te veel schoonmaakmiddel. Op de verpakking staat hoeveel je van het product hoeft te gebruiken en zelfs dat kan nog iets minder zijn. Verder hoef je echt niet voor ieder schoonmaakklusje een ander product te hebben. Je kunt voor veel dingen gewoon hetzelfde gebruiken. Goedkoper en je houdt meer kastruimte over.

4. Waspoeder gebruiken

Deze tip heb ik van mijn moeder: gebruik de waspoeder Formil van de Lidl. Dit is namelijk véél goedkoper dan wasmiddel. Een grote zak waspoeder kost €2,65 en ik doe hier een jaar (!) mee. Het scheelt dus niet alleen een hoop in de kosten, het is ook beter voor het milieu omdat je geen plastic flessen weggooit.

5. Drogen

Laat de was aan de lucht drogen. Ik gebruik alleen de droger voor handdoeken (anders worden het net schuurpapiertjes) en het beddengoed. Er komt ontzettend veel energie vrij als je de droogtrommel aanzet. Vergelijk voor de grap eens de energierekening als je een maand niet (of nauwelijks) de droger gebruikt met een maand regelmatig gebruik.

6. Natuurlijke geur in huis

Laat de kunstmatige luchtverfrissers in het schap staan en haal mooie planten en bloemen in huis. Ze verspreiden een lekkere, natuurlijke geur en ze filteren de lucht. Ook regelmatig het huis laten luchten is een slim idee. Huizen zijn vaak goed geïsoleerd en zitten daardoor helemaal dicht, dus een beetje frisse lucht kan geen kwaad. Als het in de zomer regent, vind ik het heerlijk om de balkondeur open te zetten zodat de geur naar binnenkomt.

Dit waren ze dan, mijn duurzame en voordelige tips voor het schoonmaken en het wassen. Ik ben erg benieuwd wat jouw ultieme groene tip is. Laat het hieronder weten. 

(Visited 1.302 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Quirines 2 augustus 2016 at 11:43

   Thanks! Ja, heb jij nog een goede tip qua merk of hoe jij dat doet?

   Reply
 1. Ann Deheyder 2 augustus 2016 at 17:42

  Wat zeker ook niet mag ontbreken zijn azijn en soda korrels, spotgoedkope wondermiddeltjes! Bedankt voor de tips, zal ze zeker gebruiken

  Reply
  1. Quirines 3 augustus 2016 at 17:53

   Ja inderdaad. Dit zijn hele goede producten.

   Reply
 2. Marie de Jonge 19 maart 2019 at 09:59

  Bedankt voor het delen van deze producten. Ik ben al een tijdje op zoek naar duurzame schoonmaakmiddelen die erg goed werken. Vind het een goede tip om een grote zak waspoeder te kopen waar je een jaar mee doet. Ik ga straks meteen even langs de supermarkt om het aanbod te bekijken!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *