Een kijkje in de keuken van… Lisa Steltenpool

Yay! Een nieuwe rubriek op Quirines: ‘Een kijkje in de keuken van…’ Ik smul zelf van andermans eetdagboekjes en kledingkasten, maar in de keukenkastjes spieken vind ik het allerleukst. Waar halen vegan bloggers en Instagrammers hun inspiratie vandaan, wat eten ze op brood en wat is hun beste vegan tip? Deze keer heb ik Lisa Steltenpool opgezocht om haar een heleboel vragen te stellen. Lisa heeft niet alleen een succesvolle blog, ze is auteur van twee boeken én ze heeft een online (vegan) diëtistenpraktijk. Lees je mee?

Wie: Lisa Steltenpool Kennen we van: lisasteltenpool.nl en haar twee boeken de Vegarevolutie en Kickstart Woont in: Amsterdam Is vegan sinds: zes jaar

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan om te koken?

‘Ik bedenk zelf wat ik wil gaan eten en ter inspiratie gebruik ik Pinterest. Dit is zo handig: ik typ twee ingrediënten in en ik kijk dan naar de afbeeldingen. Ik gebruik het voor visuele inspiratie. Ik vind koken naar een recept eigenlijk best onhandig; ik bedenk liever zelf mijn gerechten en hoeveel ik van een product gebruik.’

Waarom ben je vegan?

‘Ik was sinds mijn tiende vegetarisch. Ik dacht dat ik hierdoor geen dierenleed veroorzaakte, maar achter de productie van kaas en ei schuilt ook veel dierenleed. Dit klopte niet met mijn overtuiging. Ik ging op mezelf wonen toen ik achttien was en sindsdien eet ik vegan. Mijn ouders vonden dat lastig, ze bieden me nog steeds kaas aan als ik daar ben. Sinds ik geen dierlijke producten meer eet, voel ik me veel vrijer en ik heb geen schuldgevoel meer. Ook voor mijn gezondheid ben ik nu vegan. Ik had last van PDS en dat is helemaal weg.’

lisasteltenpool

Wat eet je als ontbijt?

‘Verschillend, ik heb van die fases. Een periode eet ik havermout, dan sojayoghurt en op dit moment eten mijn vriend en ik iedere ochtend brood van het Vlaamsch Broodhuys met hummus en sambal. Zó lekker!’

Wat is jouw favoriete gerecht?

‘Pasta Arrabiata. De combinatie van rode peper, knoflook en olijfolie maakt dat het een simpel gerecht is, maar zo lekker. In mijn boek staat het recept met onder andere avocado en geroosterde paprika. Deze pasta is altijd vegan te krijgen.’

Welke kruiden gebruik je het meest en waarom?

‘Ik gebruik veel kerrie, want daar zit kurkuma in. Kurkuma werkt anti-ontstekend en als je het gebruikt in combinatie met zwarte peper neemt je lichaam het goed op. Verder gebruik ik kala namak en komijn. Kala namak is een speciaal zoutsoort en het geeft gerechten een eiersmaak. Ik heb een vaste snack die heel lekker is: meng sojayoghurt, tahin, sambal, kerrie en edelgistvlokken door elkaar en voeg kikkererwten toe.’

Welk kookboek raad jij aan?

‘Het kookboek Plenty. In dit boek worden tips gegeven waardoor je met kleine toevoegingen een gerecht erg lekker maakt. Het is geen 100% vegan kookboek maar je kunt het wel makkelijk vegan maken. Ik vind zelf Pinterest ideaal, dit is namelijk lekker toegankelijk en je hebt minder ingrediënten nodig. Dat vind ik vaak jammer bij een kookboek: je hebt veel producten nodig waardoor je veel geld kwijt bent aan boodschappen en je verschillende winkels moet afgaan.’

lisasteltenpool

Wat staat er standaard in jouw keukenkastjes?

‘Tahin, edelgistvlokken, hummus, sojayoghurt, diepvriesfruit en bananen.’

Waar beleg je jouw brood mee?

‘Ken je de kerriehummus van Maza? Deze hummus is op dit moment mijn verslaving. Verder eet ik veel pindakaas en tahin, met sambal natuurlijk. Overal gaat sambal op. Zelf maak ik ook hummus van witte bonen in plaats van kikkererwten. Witte bonen zijn smeuïg van zichzelf en je hebt minder olijfolie nodig. Hierdoor is de hummus minder vet.’

Als je nog maar één product zou mogen eten, wat zou dat dan zijn?

‘Mag het ook een product zijn dat ik altijd in combinatie mag eten? Dan is dat zeker weten brood. Als ik echt maar één product zou mogen eten, dan kies ik voor een rijpe perzik.’

Wat is je guilty pleasure?

‘Chocola en wijn.’

lisasteltenpool

Welk keukenapparaat moet iedereen in huis hebben?

‘Een staafmixer. Dit neemt weinig ruimte in beslag en je kunt het voor zoveel dingen gebruiken: smoothies, soepen, bananenijs en hummus.’

Wat is jouw favoriete wereldkeuken?

‘Hele moeilijke vraag… Ik ga dan voor de Italiaanse keuken. Ik ben gek op pasta, lasagne en olijven. Eigenlijk alles waar tomaten, olijfolie en olijven doorheen zit.’

Wat is jouw beste vegan tip?

‘Lees je goed in wat het inhoudt om vegan te zijn. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je eigen gezondheid, maar je moet hier wel verstandig mee omgaan. Mensen geven het vaak op omdat ze klachten krijgen. Kijk goed wat jouw lichaam nodig heeft en zoek goede vervangers voor eiwitten en ijzer. Het helpt ook om documentaires te kijken zoals Vegacuted en Cowspiracy. Hierdoor blijft het geen bevlieging, maar weet je echt waar je het voor doet.’

lisasteltenpool

lisasteltenpool

Ook benieuwd naar de keuken en het verhaal van Vegadutchie.nl? Dat lees je hier.

(Visited 737 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Desi 21 september 2016 at 16:48

  Woaw wat een gave rubriek en wat leuk om te lezen! Heel erg leuk 🙂
  Als je zin hebt een keer in mijn keuken te kijken, moet je me maar even mailen!

  Reply
  1. Quirines 24 september 2016 at 10:38

   Dankje, leuk om te horen! En dat ga ik onthouden 🙂

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *