Vegan zijn, patat eten én alcohol drinken, gaat dit samen?

‘Huh, drink jij?’ Soms krijg ik deze vraag als ik een glas bier of een gin tonic aan mijn lippen zet. Ja mensen, ook vegans drinken alcohol. Nu wil ik mezelf niet neerzetten als één of andere zuiplap, sterker nog ik reageer helemaal niet goed op (veel) alcohol, maar ik geniet wel van een wijntje tijdens het eten of een drankje met vrienden. Hoe komt het dat sommigen lichtelijk verbaasd zijn als ze zien dat ik drink of ongezond eet?

Niet gezond?

Het veganisme wordt vaak gezien als een gezonde en ‘clean’ manier van eten en leven. Nu wil ik het niet hebben over of plantaardig eten daadwerkelijk gezond is. Heel Nederland is in rep en roer door The Green Happiness en deze discussie laat ik graag aan me voor bij gaan. Wat ik zelf merk, is dat mensen verbaasd zijn als ik drink. Blijkbaar zet ik zelf, onbedoeld, een beeld neer dat ik übergezond leef en daar past een glas alcohol niet bij. Ik eet doordeweeks zo onbewerkt mogelijk en drink geen druppel, maar in het weekend kan ik erg genieten van een goede vegan burger met patat én een biertje. Ook vegans genieten van het leven 😉 en daar hoort voor mij soms een drankje bij. Zeker niet alle vegans drinken, maar dat is denk ik niet anders dan anderen die hebben besloten om de alcohol te laten staan.

Is het misschien dat vegan bloggers over het algemeen laten zien dat een plantaardige manier van leven alleen maar healthy is en dat wij ons nooit eens laten gaan? I don’t know, maar het heeft in ieder geval al een aantal keer tot grappige gesprekken geleid. Als vegan leef je niet gelijk gezond. Ja, het is makkelijker om aan je dagelijks hoeveelheid groenten te komen maar er zijn zóveel heerlijke, ongezonde etenswaren dat ik het soms lastig vind om gezonde keuzes te maken. Daarnaast zijn producten die vegans regelmatig eten, denk aan hummus, noten en avocado, ook niet bepaald licht in calorieën én we ‘mogen’ gewoon alcohol drinken. Ha!

vegan-snacks

Vegan bitterballen, zoete aardappelfrietjes met een wit biertje

Is alcohol vegan?

Alcohol hoeft niet vegan te zijn. Sterker nog, in veel wijn en bier soorten zitten dierlijke producten verwerkt. Bier en wijn wordt geklaard (helder gemaakt) en daar wordt soms ‘vislijm’ voor gebruikt. Dit is een stof dat afkomstig is uit de blaas van vissen. Gadver. Helaas is het niet verplicht om op de etiketten te vermelden of er dierlijke producten inzitten. Tenzij je het vraagt aan de ober of je koopt wijn bij de bio-winkel waar duidelijk staat dat het om vegan wijn gaat, zul je het nooit 100% zeker weten. Gelukkig zijn veel Nederlandse biermerken wel vegan zoals Amstel, Grolsch, Heineken en Hertog Jan. Op de website van Barnivore kun je kijken of jouw drankje vegan is of niet.

Ben ik de enige die hier af en toe opmerkingen over krijg of herkennen sommigen zich hierin? Let me know!

(Visited 2.777 times, 2 visits today)

4 Comments

 1. Claire 2 oktober 2016 at 10:36

  Herkenbaar! Vooral mijn ouders denken dat ik alleen maar sla en komkommer eet. Terwijl mijn la vol ligt met (vegan) chips, oreos en popcorn en mijn koelkast met burgers en andere snacks haha. Ik grap dan ook maar altijd dat het niet té gezond moet he.

  Reply
  1. Quirines 2 oktober 2016 at 16:10

   Hahaha balance is the key 😉

   Reply
 2. Ingelise de Vries 2 oktober 2016 at 13:24

  Nice! Een vriendin van me zei ooit: ‘Ik eet vegan en zo gezond mogelijk om mijn drankmisbruik te compenseren.’ Overigens werkt het andersom ook: ik ken zat geheelonthouders die regelmatig lekker een kroketje, cola of ander ongezond voedsel naar binnen werken.

  Overigens wordt vega(n) al snel onterecht als gezond gezien. Als ik een wrap met nuggets van DVS mee naar werk neem, wordt het al gauw gezien als gezond. Nou, mwah, niet supergezond ofzo. Wel heel erg lekker.

  Reply
  1. Quirines 2 oktober 2016 at 16:12

   Ja precies, er is zóveel ongezond vegan fastfood, taartjes, drankjes etc. dat ik het soms best lastig vind om daar niet voor te zwichten. Goede opmerking trouwens van je vriendin, ga ik onthouden 😉

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *