Duurzamer leven – Hoe doe ik dat?

Dat ik heb gekozen om als vegan door het leven te gaan, doe ik voor de dieren. Gelukkig heeft dat ook positieve invloed op het milieu en voor de mens. Doordat ik vegan ben, ben ik mij (nog) bewuster geworden van de gevolgen voor het milieu en deze wil ik zo min mogelijk beschadigen. Ik deel op welke gebieden ik duurzaam leven én wat ik graag wil veranderen.

1. Groene energie

Eén van de eerste dingen die je kunt doen, is overstappen naar groene energie. Ook daar zit veel verschil tussen en niet alle groene energie is echt groen. Zo kopen energiemaatschappijen certificaten in Scandinavië en ‘wassen’ zij op deze manier grijze energie naar groene energie. In feite blijft het dus grijs, maar de consument denkt dat hij goed bezig is. Onze energie komt van Vandebron. Deze energie is 100% lokaal en je kunt zelf kiezen bij welke boer je jouw energie vandaan wilt halen. Natuurlijk weet je nooit zeker of de stroom die jij gebruikt écht van de boer komt, maar als meer mensen voor lokale energie kiezen, komt er meer groene stroom op het net.

2. Geen plastic flesjes

Mijn Dopper zit standaard in mijn tas en vul ik het altijd met water wanneer ik de deur uitga. Water kopen vind ik niet alleen zonde van mijn geld, ik vind het vooral zonde van al het plastic. Wel koop ik regelmatig Spa Rood, heeft iemand een idee hoe ik dat kan verduurzamen?

3.Geen plastic boodschappentas

Net zoals ik (bijna) geen plastic flesjes gebruik, koop ik geen plastic boodschappentassen. Heel soms komt het voor dat ik vanuit werk naar de Ap sjees en dat ik een tas ben vergeten. Het zit bijna in mijn routine dat ik een (canvas)tas al ’s ochtends mee vanuit huis neem.

4. Eten opeten

Eten weggooien vind ik doodzonde. Gelukkig komt het nooit voor dat ik eten moet weggooien, want Niels eet alles op ;). Wanneer ik nog even over heb, dan gebruik ik dat voor de lunch of ik vries het in. Verder reken ik per dag wat ik nodig heb qua eten (bijvoorbeeld bananen), zodat ik geen eten hoef weg te gooien wanneer ik een weekend van huis ben.

5. Spullen hergebruiken

In mijn huis staan veel meubels die tweedehands zijn. Niet alleen geeft dat sfeer aan het interieur, vaak zijn het hartstikke mooie spullen die met een kleine oplapbeurt weer helemaal nieuw zijn. Ook door mijn vrijwilligerswerk bij Esperanza Verde ben ik nog bewuster geworden van de hoeveelheid spullen die wij weggooien. Bij het vrijwilligerswerk werd er op gehamerd dat alles eerst gemaakt kan worden (of het nou een hark, emmer of een stoel is) en als het écht niet meer kan, wordt het weggegooid.

quirine reizen peru

6. Boodschappen doen op de markt

Eén keer per week ga ik naar de Ten Katemarkt in Amsterdam. Hier sla ik voor een paar dagen mijn groenten en fruit in. Niet alleen bespaar ik geld, de boodschappen zitten ook in minder plastic verpakt. Win win!

7. Geen auto

Een auto hebben is zo ongeveer het slechtste wat je kunt doen voor het milieu. Vooral de productie van auto’s is enorm milieubelastend. Ik heb een rijbewijs, maar ik rij zelden auto. In Amsterdam is het niet handig om een auto te hebben, daarvoor pak ik altijd de fiets. Ik denk dat ik in de toekomst wel een auto ga aanschaffen, voor voorlopig vind ik dat overbodig.

Mijn voornemen:

Er zijn nog 101 andere dingen die je kunt doen om duurzamer te leven. Eerst ga ik mij op de komende vier focussen:

8. Overstappen van bank

Dit roep ik al een jaar, maar nog steeds heb ik het niet gedaan; overstappen van bank. Ik stel dit steeds uit, terwijl ik weet dat het niet lastig is. Door het artikel van Lisa werd ik nog een keer met mijn neus op de feiten gedrukt en nu weet ik het zeker: ik ga overstappen naar een duurzame bank.

9. Minder kleding kopen

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik super minimalistisch ben, maar dat is niet waar. Ik heb geen inloopkast (verre van), maar ik houd van mooie kleding. Vroeger wilde ik iedere maand de laatste mode kopen, nu investeer ik liever in tijdloze kleding van betere kwaliteit. Toch kan ik hierin nog een stap maken en kiezen voor kleding waarvan ik weet waar het wordt gemaakt. Nu komt het nog te vaak voor dat ik kleren koop bij een keten, waarvan ik de afkomst niet weet.

10. Lokaal eten

Doordat ik mijn boodschappen op de markt doe, eet ik veel lokaal. Toch zijn er nog een aantal producten die zeker niet lokaal zijn: mango’s, bananen en avocado’s bijvoorbeeld. Ik wil graag nog meer met de seizoenen meeeten. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Op deze manier krijg ik steeds andere vitaminen binnen.

11. Reizen

Er is één ding wat ik heel lastig vind: reizen. Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt (ik bedoel, mijn blog gaat gaat daar over), is reizen een grote liefde van mij. Natuurlijk hoef ik niet altijd in Colombia of India te zitten, want binnen Europa is er ook genoeg te ontdekken. Toch trekken -onbekende- culturen, exotische dieren en bijzondere landschappen mij heel erg. Ik weet dat je bijvoorbeeld bij KLM extra kunt betalen, zodat zij boompjes plaatsen. Heeft iemand nog een goed idee hoe ik mijn vliegreizen (een beetje) kan compenseren?

Ik ben benieuwd wat jij doet om duurzamer leven. Eén van deze punten of iets anders? Laat het hieronder weten of anders via Facebook en Instagram.

(Visited 272 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Desi 3 oktober 2017 at 12:40

  Ik weet niet of er een duurzame oplossing is voor spa rood. Mineraal water is sowieso niet heel milieuvriendelijk helaas. Maar ik denk dat het al scheelt als je 1,5 l flessen koopt, want die kunnen goed gerecycled worden. Of gewoon helemaal niet meer kopen (maar het is zo lekker, I know!)

  Reply
  1. Quirines 7 oktober 2017 at 15:13

   Ja, lastig lastig. Dat wordt dan 1,5 l flessen inslaan denk ik 🙂

   Reply
 2. Linda - Zaailingen 5 oktober 2017 at 19:24

  Goed bezig! Groene stroom en een eerlijke bank noem ik altijd als eerste als iemand vraagt wat ie kan doen. Dat is het makkelijkst, hoeft niets extra te kosten en maakt echt een groot verschil.

  Er schijnt een apparaat te zijn waarmee je zelf bubbels in je water kan maken. Weet niet of dat al op de markt is, maar is misschien wel interessant als je een grootverbruiker van Spa Rood bent 😉

  Oh, reizen! Dat is echt met stip op één mijn meest niet-groene gedrag. Ik sprak er laatst met Marieke, Sanne en Amke over en heb daar een blog over geschreven. Misschien kun je wel wat met onze inzichten. Ook heb ik veel geschreven over compenseren. Zo heb ik al mijn vluchten ooit gecompenseerd via TheCompensators die rechten wegkopen waardoor bedrijven minder kunnen uitstoten. Anders zijn Trees for All, FairClimateFund of GreenSeat ook prima. Compenseren is natuurlijk niet de oplossing, maar als je dan toch gaat helpt het tenminste nog een beetje.

  Reply
  1. Quirines 7 oktober 2017 at 15:12

   Ahh thanks voor de tips Linda! Reizen zie ik mezelf ook niet zo snel opgegeven, dus dit komt goed van pas 🙂

   Reply
 3. Lies 21 oktober 2017 at 00:07

  Zo’n apparaat om bubbels te maken heet Soda Club. Wij hebben er eentje en zijn er superblij mee. Geen gezeul meer met flessen!
  Je kunt bovendien ook smaakjes toevoegen aan het water nadat je bubbels hebt gemaakt. Er bestaan de redelijk bekende smaken zoals sinaasappel, cola, citroen, limoen, maar ook meer speciale dingen als aardbei-kiwi – ik vind het niet te drinken, maar de kinderen zijn er dol op 🙂

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *