Een maand geen alcohol – week 3 & 4

Vandaag is het precies een maand geleden dat ik begon aan een alcoholvrije maand. En ik heb het gehaald! Wat je dan hierboven op de foto ziet? Een heerlijk alcoholvrij biertje, want die had ik de afgelopen twee weken ontdekt. Er waren namelijk meer verleidingen en ongeplande dingen dan de weken ervoor, maar ik ben niet gezwicht. Whoehoe!

Halve liters

Week 3 begon wederom een beetje sloom want ik voelde me nog steeds erg moe. Aan het einde van de week merkte ik langzaam dat ik me wat beter begon te voelen. Vrijdag kwam mijn beste vriend naar Keulen en ik had niet verteld dat ik geen alcohol dronk. Op de één of andere manier vond ik dat toch moeilijk. Uit voorzorg had in de supermarkt biertjes in geslagen: normaal bier voor Alex en alcoholvrij bier voor Niels en mij. Nadat Alex binnenkwam en ik de borrel op tafel zetten, moest ik natuurlijk mededelen dat wij niet dronken. Alex reageerde juist heel positief, wat ik niet verwacht had haha, omdat hij het vaker hoorde in zijn omgeving. Fijn! We gingen uiteten en daar bestelde ik een alcoholvrije witbier, natuurlijk een halve liter wat je bent en blijft in Duitsland. Mochten mensen zich afvragen hoe het smaakt: ik heb een aantal alcoholvrije biertjes getest en ik was het meeste onder de indruk van de Erdinger Weissbier. Ik dacht in eerste instantie dat hier alcohol inzat, want de smaak is precies hetzelfde. We zijn die avond niet naar een club gegaan, maar we hebben tot in de late uurtjes thuis doorgebracht. De volgende ochtend was ik weer op tijd wakker (blame it on het werkritme), en ik voelde me best brak maar dat kwam door het slaaptekort. Dit was –uiteraard- een schril contrast met hoe ik mijn normaal zou hebben gevoeld: hoofdpijn, misselijk en gewoon ronduit slecht. Nu had ik nog een hele zaterdag voor me!

Energie boost

In de vierde week nam mijn energie eindelijk toe. Werd ook eens tijd! Dinsdag en woensdag hadden we met het hele bedrijf een kwartaaloverleg waar we met z’n allen in een hotel bleven slapen. Na een dag lang gewerkt te hebben, dronk iedereen natuurlijk bij het avondeten een wijntje of een biertje. Ook hier bestelde Niels en ik fris en alcoholvrij bier. Voor het eerst kregen we wel opmerkingen van onze collega’s en dat leverden leuke discussies op. Inmiddels werden de Gin Tonics besteld en zelfs hier had ik geen moeite mee. Langzaam merkte ik dat iedereen dronken begon te worden en ik werd hier zelf ook een beetje melig van. De volgende ochtend voelde ik mij zo heerlijk! Super goed geslapen, terwijl ik vaak minder goed slaap als ik een paar drankjes heb gedronken en ik was super scherp vergeleken met de rest. Dit ook ‘overleefd’ en we hadden nog maar één weekend te gaan. Afgelopen vrijdagavond bleken er vrienden van mij en Niels een weekend in Keulen te zijn. Altijd gezellig natuurlijk. We besloten om vrijdagavond uiteten te gaan. Het grappige was dat één van hen net een alcoholvrije maand had gehad. Ha! Opvallend dat juist (bijna) iedereen positief hierop reageert in plaats van dat ze je saai of een aansteller vinden. Zaterdag moest ik wederom werken en ondanks dat ik wat korter had geslapen dan normaal had ik zaterdag een hele productieve dag op werk. Ook zondag, mijn enige vrije dag, kon ik veel werk verzette voor mijn blog en aan het einde van de middag volgde ik een yogales. Lekker productief zo!

What’s next?

De maand is voorbijgevlogen en het viel mij enorm mee. Natuurlijk waren er wel eens momenten dat ik dacht: hier had goed een rood wijntje bij gepast, maar ik was vooral in de ochtenden extra blij dat ik zo fit was. Ik was benieuwd naar de opmerkingen van vrienden op het niet drinken, maar ik werd er juist in gesupport. Alleen op werk vonden ze het wel een beetje saai geloof ik, maar vooral in de Duitse cultuur is het drinken van alcohol erg ingeburgerd. Afgelopen weken waren best pittig qua werk, dus ik wijt vooral daar het probleem aan dat ik zo moe was. Wat ik niet had verwacht is dat ik alcoholvrij bier gekocht en besteld heb. Ik vond het toch vaak ongezellig om alleen maar thee, water of een Bionade te drinken en je zit snel ‘vol’ van deze drankjes. Een biertje drinken, met of zonder alcohol, is dan toch lekker. Zeker om het weekend in te luiden met vrienden vond ik het een goed alternatief. Ik heb mezelf bewust gemaakt dat je niet altijd persée alcohol moet dingen, omdat het als normaal gezien wordt. Die alcoholvrije Erdinger Weissbier ga ik zeker vaker bestellen.

Ik ben benieuwd of meer mensen een alcoholvrije maand inlassen. Natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig wanneer jij het al eens gedaan hebt en hoe jij je daarna voelde. Laat het hieronder weten!

(Visited 1.011 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Erwin 8 mei 2016 at 20:48

  Hoi Quirine,

  Wat een leuk stukje heb je geschreven over je alcoholvrije maand! Ik kwam op je blog terecht omdat ik ook aan een maand zonder alcohol bezig ben (net als m’n vriendin). Ik ben 48 en de laatste keer dat ik een alcoholvrije maand had, was toen ik een jaar of 20 was.Dus ’t werd tijd! 😉 Ik heb er een blog over aangemaakt; https://30dagengeenalcohol.wordpress.com/
  Eigenlijk niks voor mij, maar ik hoop er ‘lotgenoten’ mee te bereiken die ook wel een alcoholvrije maand kunnen gebruiken! Ik drink niet veel, maar wèl vrijwel dagelijks. Dat patroon hoop ik te doorbreken!
  Succes met je mooie blog! Groetjes,
  Erwin
  P.s.: heb je in Duitsland de alcoholvrije Bittburger wel ‘ns geprobeerd?Ook èrg lekker!

  Reply
  1. quirinesmit 9 mei 2016 at 11:18

   Hoi Erwin! Dat is zeker een tijd geleden dat je een alcoholvrije maand heb ingelast. Hoe gaat het je af? Ik vond het vooral zo bizar dat ik besefte hoe ‘normaal’ het is om bij iedere gelegenheid maar te drinken.Leuk dat je een blog bent begonnen. Het is niet alleen fijn voor jezelf om een stok achter de deur te hebben, maar je inspireert er zeker mensen mee. De alcoholvrije Bittburger heb ik niet gedronken, maar zodra ik hem op de kaart zie staan ga ik hem een keer testen. Veel succes!

   Reply
 2. Erwin 10 mei 2016 at 20:23

  Hoi Quirine,

  ‘T gaat eigenlijk steeds beter. In ’t begin is ’t even wennen, maar ’t begint steeds normaler te worden. Ik hoop dan ook dat ik na deze 30 dagen (nog-) minder alcohol zal drinken.Ik vind ’t eigenlijk een aanrader voor iedereen die wekelijks alcohol drinkt! Jij ook succes!
  Groetjes,

  Erwin

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *