Colombia – Ciudad Perdida in foto’s

WAUW! Niels en ik hebben de vierdaagse trekking naar Ciudad Perdida gedaan. Een pittige hike door de Sierra Nevada met als doel de ‘lost city’ bezoeken. De trekking vond ik indrukwekkend en stiekem mooier dan de verloren stad zelf. Ik laat het je graag zien.

Ciudad Perdida is alleen te bezoeken door een tocht van 44 km door de Sierra Nevada en door 1.200 treden te beklimmen. De stad is duizenden jaren geleden gebouwd door de Tayrona indianen en ligt op zo’n 1200m hoogte midden in de jungle. De stad bestaat uit 150 stenen cirkels, waar vroeger huizen en gebouwen op stonden. Erg bijzonder!

ciudad perdida

ciudad perdida

De tocht bestond dus uit vier dagen hiken en drie overnachtingen. Wij zaten in een groep met tien anderen en ondanks je in een ‘groep’ zat, had ik vaak het gevoel dat ik alleen door het bos liep. Per dag mogen maar 120 toeristen de tocht doen en je hoeft niet in een groep te lopen. Niet alleen loop je door een dichtbegroeid bos, je klimt over rotsen, je steekt rivieren over en je komt langs mooie watervallen. De nachten breng je door in verschillende kampen waar je standaard kunt zwemmen in een prachtige rivier. Fijn om na een tocht van zeven uur af te koelen in het ijskoude water.

ciudad perdida

ciudad perdida

Niets is mooier dan wandelen terwijl de zon op komt. De mist die optrekt, de lichtval en de vogels die druk bezig zijn, de natuur is prachtig! We werden iedere ochtend rond 05:00 gewekt en om 06:00 liepen we het kamp uit. Vaak kwamen we rond een uur of 16:00 aan in het volgende kamp. Niet gek dat de meesten rond 20:00 hun bed opzochten. Zó moe! Gelukkig heb ik twee van de drie nachten goed geslapen. Dat scheelt de helft tijdens het lopen. Waarom het één nacht niet goed ging? Ik geef het de schuld aan het gesnurk van mijn buurman en de kou ’s nachts.

ciudad perdida

Om de paar uur werd er een fruitbreak ingelast. De watermeloen en de sinaasappels die wij hebben gegeten waren zó enorm lekker. Ik heb nog nooit zulke sappige en smaakvolle fruitsoorten gegeten. Erg welkom na een zweterige klim. Soms was zo’n stop in de woonplaats van een inheemse bevolking. Deze mensen hebben ook huisdieren, zoals deze pup. Helemaal happy natuurlijk.

ciudad perdida

ciudad perdida

ciudad perdida

De hike ging mij goed af, alleen op dag drie was ik redelijk kapot. Ik had slecht geslapen en we bezochten deze dag niet alleen Ciudad Perdida, we begonnen daarna gelijk aan de terugtocht. Helaas heb ik wat pech gehad met mijn schoenen, want mijn hielen zaten onder de blaren. Hier moest ik iedere ochtend weer even ‘doorheen’ en na een uur voelde ik het gelukkig -bijna- niet meer. Verder heb ik alleen maar genoten en kon ik van ieder uitzicht wel foto’s maken. Dit is by far het mooiste natuur die ik tot nu toe heb gezien.

ciudad perdida

De huizen van de Kogi’s: één van de inheemse bevolkingen die in de Sierra Nevada wonen. Je mocht ook foto’s van deze mensen maken, maar ik voelde me zo’n ramptoerist dat ik dat niet heb gedaan.

ciudad perdida

ciudad perdida

ciudad perdida

Ik had vooraf aangegeven dat ik plantaardig eet. Ik had me er een beetje bij neergelegd dat ik het waarschijnlijk vegetarisch ging worden. Maar, het is gelukt! Ze konden hier rekening mee houden en het eten was fantastisch. Eén avond aten we alleen pasta en dat viel voor mij een beetje tegen. Sowieso is het lekkerder om in het land de typische gerechten te eten. Naast dat het eten smaakvol was, waren de porties enorm. De koks snappen dat mensen hongerig zijn na een dag lopen.

ciudad perdida

YES! We hebben het gehaald: Ciudad Perdida. Voordat we deze ‘stad’ konden zien, moesten we de 1.200 treden beklimmen. Bijzonder om op zo’n historische plek te lopen en verhalen aan te horen hoe het er vroeger heeft uitgezien. We hadden een erg leuke gids, die mooie verhalen kon vertellen. Naast dat hij vroeger een cokeboer is geweest, heeft hij ook geholpen om deze stad op te graven én heeft hij ook de graven beroofd. Dit zorgde natuurlijk voor grappige anekdotes.

ciudad perdida

ciudad perdida

ciudad perdida

De groep waarmee wij de vierdaagse hike hebben volbracht. De oudste werd 66 (!) tijdens de trekking. Hoewel wij bij een stop soms een uur moesten wachten, hebben ze het bijna allemaal gehaald. Bij één vrouw hadden haar bergschoenen het begeven en daardoor ging zij per paard terug.

ciudad perdida

ciudad perdida

Bijzonder moment: de sjamaan kwam te voorschijn. In de Ciudad Perdida leven namelijk gewoon nog mensen. Onze gids kent de beste man en we mochten een aantal vragen aan hem stellen. Later hoorde ik dat dit niet vaak voorkomt. Er werd gevraagd naar zijn leeftijd, waarop hij antwoordde dat hij bijna 54 wordt, namelijk op 15 december. De gids begon gelijk te lachen (hij kon de sjamaan verstaan en vertaalde het voor ons) en vertelde hem dat zijn verjaardag ongeveer een week geleden is geweest. Dit geeft precies weer hoe deze mensen leven: afgesloten van de buitenwereld en de technologie. Zij hebben geen idee welke datum of welke dag het is.

ciudad perdida

Ik ben heerlijk Kerst aan het vieren en aan het bijkomen in Santa Marta. Vandaag vertrekken we naar één van de mooiste stranden in Colombia: Tayrona National Park. Zo fijn om dagen te vullen met strand, zwemmen en boekjes lezen. Je kunt mij volgen via Facebook en Instagram. Feliz Navidad iedereen!

(Visited 310 times, 1 visits today)

8 Comments

 1. Marieke I Bluebell Forest 27 december 2016 at 23:17

  Ik ken je natuurlijk helemaal niet, toch zie ik een heel gelukkige vrouw op de foto’s. Wat fijn! Geniet ervan 🙂

  Reply
  1. Quirines 27 december 2016 at 23:33

   Wat lief! Dankjewel 🙂

   Reply
 2. Lies Geboers 4 januari 2017 at 18:40

  Hey Quirine! Leuk om je blog te volgen!
  Wij vertrekken zelf binnen 3 weken naar Colombia en je tips zijn heel handig!
  Veel plezier nog daar! Groetjes Lies

  Reply
  1. Quirines 4 januari 2017 at 21:52

   Hi Lies! Wat een toeval! Heb je alles al een beetje gepland of zie je het daar wel? Colombia is fantastisch, ik ben hier nog meer onder de indruk van Azië. Liefs!

   Reply
   1. Lies Geboers 7 januari 2017 at 10:51

    Hallo! We hebben nog niets vastgelegd maar wel al ongeveer een route in ons hoofd. We willen zeker langs Medellin & de caraibische kust. Ook een trekking zouden we willen doen. (Die van u zag er heel goed uit!) Ik ben echt super benieuwd! Ik kan niet wachten om te vertrekken! Op uw foto’s ziet het er alvast prachtig uit! Amuseer jullie daar nog en geniet! Groetjes

    Reply
 3. Roosmarijn 5 januari 2017 at 17:01

  Hoi Quirine! Ik vertrek volgende week naar Colombia dus volg je verslag aandachtig 🙂 bij welk bedrijfje heb je de trekking geboekt? En zou je die weer aanraden? groetjes, Roosmarijn

  Reply
  1. Quirines 5 januari 2017 at 21:47

   Hi Roosmarijn! Wat leuk! Ik heb de tour bij Magic Tour geboekt en ik raad het zeker aan. Niet alleen was het eten lekker, de gids was ook erg leuk. Juist omdat hij Colombiaans is en het een en ander heeft meegemaakt, kon hij leuke verhalen vertellen. We kregen een tolk mee, zodat iedereen kon verstaan wat hij te zeggen had 😉 Ook sliepen wij niet in hangmatten, maar in stapelbedden. Ik weet niet of dit standaard is bij Magic Tours, maar ik vond het wel fijn om niet 3 nachten in een hangmat door te brengen. Qua prijs zijn alle tours hetzelfde, dus dat maakt geen verschil. Veel plezier alvast!

   Reply
   1. Roosmarijn 7 januari 2017 at 21:15

    Oehh dat is goed om te horen! Mijn broer heeft een Colombiaans vriendinnetje en die werkt bij Magic Tours 😀 Dus ik neigde daar al naar! Dankjewel 🙂

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *