Boeken en documentaires over veganisme

Een paar jaar geleden schreef ik een artikel over vegan documentaires. Inmiddels zijn er een hoop goede boeken en documentaires over veganisme bijgekomen. Of je net begint met plantaardig eten of een doorgewinterde vegan bent: je leert altijd weer bij. Mijn laatste eye-opener was het boek ‘Ooit aten we dieren’ waar ik weer nieuwe feiten en theorieën leerde. En, ik mag een exemplaar weggeven!

Documentaires over veganisme

Documentaires over veganisme zijn geen films die je even opzet omdat het zo ‘lekker wegkijkt’. Vooral de docu’s over dierenleed blijven lang in mijn hoofd spoken. Zo kijk ik bewust niet naar Earthlings en Dominion. In deze films krijg je de meest heftige beelden over dieren te zien die op een brute wijze worden misbruikt en afgeslacht. Bij de trailer van Earhtlings had ik al tranen in mijn ogen, dus no way dat ik mezelf ga pijnigen om de hele docu te kijken. Ik hou je natuurlijk niet tegen als je echt een eyeopener nodig hebt. Ik heb om mij heen gehoord dat mensen hierna meteen vegan zijn geworden.

Gezondheid

What the Health

Er was veel commentaar op What the Health door de ietwat aangedikte voorbeelden die hierin voorkwamen. Toch vind ik dit een aanrader omdat deze documentaire laat zien wat de effecten zijn van de vlees- en zuivelindustrie op de gezondheid. Niet alleen dit, ook zie je wat de belangen zijn tussen de farmaceutische industrie, vee-industrie en verschillende gezondheidsorganisaties. What the Health is gemaakt door dezelfde documentairemakers als Cowspiracy (daarover later in dit artikel meer) en kijk je op Netflix.

what the health

Forks over Knives

Deze documentaire is zeker niet nieuw, maar blijft goed. Forks over Knives richt zich op de voedselindustrie en alle kwalen die wij kunnen krijgen als je te veel ongezond en bewerkt voedsel naar binnen werkt. Je ziet wat er allemaal met ons eten gebeurd vóordat het op ons bord belandt. Drie keer raden wat wordt afgeraden om te eten… juist ja, dierlijke producten.

forks over knives

The Game Changers

Deze film heb ik nog niet gezien, maar staat hoog op mijn lijstje. Ik hoor om mij heen goede verhalen en met de mededeling dat ik deze docu écht moet gaan kijken. The Game Changers gaat over vlees, proteïnen en kracht. Bekende sporthelden als James Wilks, Arnold Schwarzenegger, Lewis Hamilton en Novak Djokovic hebben de film geproduceerd. De film legt achterhaalde ideeën over voeding bloot in combinatie met wetenschappelijk onderzoek en bekende spierbundels (Schwarzenegger!) die na jarenlange vleesconsumptie hun mening compleet hebben veranderd.

the game changers

Dierenwelzijn en milieu

Blackfish

Blackfish heeft een grote indruk op mij gemaakt. Deze docu is een lange tijd in het nieuws geweest: het heeft de hele wereld aan het denken gezet over dierenparken als Sea World en onze eigen Dolfinarium. Zoals je weet gaat het veganisme verder dan het eten van plantaardige producten. Ook verzorgingsproducten, make-up en de kledingindustrie hebben hiermee te maken. Maar ook dierenparken en -tuinen en het circus kun je niet overslaan. De dieren leven in gevangenschap en dat is allesbehalve natuurlijk. Blackfish laat dit duidelijk zijn, want het gaat over de (mishandelde) orka’s van Sea World. Je kijkt de docu op Netflix.

blackfish

Before the Flood

Leonaride DiCaprio is naast acteur een milieu-activist en reisde drie jaar de wereld rond voor deze documentaire. Samen met filmmaker Fisher Stevens laat hij zien wat de ernstige gevolgen zijn van de klimaatverandering. Ze gaan in gesprek met wetenschappers, activisten en diverse wereldleiders. Het is geen heel vernieuwende documentaire, maar de ernst van de situatie wordt wel duidelijk in beeld gebracht. Ook laten ze in de film zien hoe je als individu het verschilt kunt maken.

before the flood

Cowspiracy

Met stipt op nummer 1 de bekendste vegan film van de afgelopen jaren en een absolute must om te kijken. Het is niet zo heftig als Earhlings, maar het zet je wel aan het nadenken. In Cowspiracy volg je een milieuactivist (Kip Andersen) die opzoek is naar oplossingen voor de milieuproblemen van deze tijd. Verrassend: de veehouderij is de grootste boosdoener. Ook zie je hoe grote organisaties, zoals goede doelen, de bevolking expres verkeerd voorlichten om dat zij daar financieel belang bij hebben. Cowspiracy heeft er o.a. voor gezorgd dat ik vegan ben geworden. Je kijkt het op Netflix.

cowspiracy

Boeken over veganisme

Door naar de boeken! Ik probeer sinds kort meer te lezen en dan vooral boeken waar ik iets van leer. Ook het lezen van boeken geeft mij altijd weer extra motivatie om door te gaan waarmee ik bezig ben. Ik ben op zoek naar nieuwe inspiratie, dus laat mij vooral weten welke boeken ik niet mag missen.

Dierenwelzijn

Ooit aten we dieren

Ik dacht dat ik veel wist, maar door dit boek leerde ik nieuwe feiten, theorieën en kreeg ik andere inzichten. Roanne van Voorst is een antropoloog en auteur en zij laat zien hoe we ons op de toekomst kunnen voorbereiden. Ze gaat in gesprek met boeren, schetst de toekomst waarin vegan de norm is en hoe onze kleinkinderen vragen hoe we ooit met een zuiver geweten dieren hebben kunnen eten. Ook beschrijft Roanna waar ze zelf tegenaan liep als beginnend veganist. Het boek is lovend door de media ontvangen en ik begrijp helemaal waarom!

ooit aten we dieren

Klimaat

Hoe gaan we dit uitleggen?

Op dit moment ben ik het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’ van Jelmer Mommers aan het lezen. In dit boek wordt één van de grootste problemen van onze tijd beschreven: klimaatverandering. Het boek begint niet bepaald positief (wat begrijpelijk is..), maar gelukkig komt Jelmer met ideeën wat wij eraan kunnen doen en welke initiatieven er al zijn.

hoe gaan we dit uitleggen?

Winactie Ooit aten we dieren Verlopen

De laatste winactie om het eenjarig bestaan van The Vegan Effect te vieren. Namens uitgeverij Podium mag ik één van jullie blij maken met een exemplaar ‘Ooit aten we dieren’. Zoals ik hierboven heb beschreven een absolute must-read, als je het mij vraagt.

Hoe maak je kans?

 • Volg The Vegan Effect op Instagram. Geen Insta? Geen probleem! Like dan de Facebookpagina.
 • Laat hieronder in de comments weten waarom jij graag het boek wilt winnen.

De winnaar maak ik 9 oktober bekend. Succes! Gefeliciteerd Demi!

ooit aten we dieren

P.S. Ik ben genomineerd voor de Vegan Awards 2019 in de categorie beste blog/vlog. Zo gaaf! Ik zou het te gek vinden als jij op mij stemt. Alvast bedankt <3

Welke boeken en documentaires over veganisme lees/kijk jij graag?

(Visited 2.421 times, 1 visits today)

45 Comments

 1. Rianne 3 oktober 2019 at 08:08

  Hi Quirine, wat fijn dat je dit boek aan iemand cadeau mag doen! Hij staat op mijn verlanglijstje omdat ik het zo’n sterk uitgangspunt vind. Ooit was het heel normaal dat er mijnen in Nederland waren, dat er gerookt werd, etc. Ooit was het heel normaal om vlees te eten, maar dat is het over een tijd (nu al eigenlijk) niet meer. Ik ben benieuwd naar haar onderzoek dus maak graag kans 😀

  Liefs,

  Rianne

  Reply
 2. Eline 3 oktober 2019 at 08:25

  Heel gaaf! Boek zou ik graag willen lezen, staat al een tijdje op mijn ‘boeken to read lijstje’.

  Reply
 3. Sarina 3 oktober 2019 at 08:36

  Hoi Quirine, leuk dat je een exemplaar van dit boek mag weggeven. Ik zou graag het boek winnen omdat ik alleen nog maar documentaires over veganisme heb gekeken, ik heb er nog nooit een boek over gelezen, uitgezonderd kookboeken ? Dus dit zou goed van pas komen! Groetjes Sarina

  Reply
 4. Ellen De Clerck 3 oktober 2019 at 08:38

  Wat leuk , deze win actie! Ben heel benieuwd naar het boek!

  Reply
 5. Vera 3 oktober 2019 at 08:44

  Ik wil het boek al lezen sinds ik er afgelopen zomer over hoorde bij Zomer met Art! (Insta @veramarloes)

  Reply
 6. Zoë 3 oktober 2019 at 08:57

  Hi Quirine, inspirerende post! Cowspiracy en What The Health vond ik zelf erg interessant docu’s. De andere zet ik alvast op m’n must-see lijstje. Ik ben super benieuwd naar het boek dus waag graag m’n kans 🙂

  Groetjes,
  Zoë

  Reply
 7. Karin 3 oktober 2019 at 09:50

  Sinds een maand eet ik vegan. Het boek zou ik graag willen winnen. Alleen de titel al is een enorme trigger!! Ben er erg benieuwd naar.
  Ik heb nog niets gezien. Zometeen ga ik drie uur in de trein dus eens kijken of ik cows piracy Kan downloaden.
  Leuke actie en bedankt voor het overzicht!!

  Reply
 8. Suzan 3 oktober 2019 at 09:53

  Ik zou het graag willen lezen!

  Reply
 9. KL 3 oktober 2019 at 10:20

  Leuk artikel! Die documentaires heb ik grotendeels al wel gezien, maar ik heb nog nooit een boek over veganisme gelezen. Dat boek heb ik al eerder voorbij zien komen en wil hem echt lezen en dan ook lekker opvallend in de trein dat iedereen de titel kan zien haha!

  Xxx

  Reply
 10. Mirjam 3 oktober 2019 at 10:43

  Altijd leuk zo’n actie. En om je blog te lezen. Ik zag ooit een korte film over veganisme in de toekomst. Dit boek doet me daaraan denken. Mooi om te delen met mijn familie.

  Reply
 11. Yara Merts 3 oktober 2019 at 10:55

  Dank je voor deze blogpost! Ik kende de ‘bekendste’ docu’s wel (cowspiracy) maar nu weet ik ook hoe ik wat er meer over kan lezen en welke docu’s er nog meer zijn. Daarom doe ik graag mee aan de winactie, je kennis verbreden op dit gebied is nooit verkeerd 😉 En misschien kan ik zo de vervelende opmerkingen (‘maar avocado’s verbruiken ook heel veel water’, ‘kan nooit gezond zijn, alleen maar planten eten’ en mijn favoriet ‘maar mis je dan geen voedingstoffen?’) wat beter weerleggen.

  Reply
 12. Chantal Trip-van Herk 3 oktober 2019 at 11:06

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen! Ik lees ontzettend graag en na how not to die lijkt dit mij een top boek voor in mijn vegan collectie.
  Fingers crossed

  Reply
 13. Judith Hikkaduwage 3 oktober 2019 at 11:07

  Ben heel benieuwd naar het boek! Ben nu 2 jaar veganistisch (voor de dieren en de aarde), voorheen al bijna heel mn leven vegetarisch. Ik probeer met zoveel mogelijk mensen gesprekken aan te gaan over hoe je bij kunt dragen aan een beter milieu, ik hoop dat ik dit boek mag winnen zodat ik weer meer input heb om over te praten 🙂

  Reply
 14. Judith Hikkaduwage 3 oktober 2019 at 11:14

  Hoi Quirine. Ik ben heel benieuwd naar het boek! Ik ben nu al 2 jaar veganist, voor de aarde en de dieren, na al sinds jong af aan vegetarisch te zijn. Ik ga graag gesprekken aan met anderen over hoe we beter zorg kunnen dragen aan de aarde en ik wil graag dit boek winnen , om deze gesprekken meer input te geven. Fingers crossed!

  Reply
 15. Cindy 3 oktober 2019 at 11:17

  Als beginnende vegan ( nu 2 maanden) , probeer ik me zo veel mogelijk en zo goed mogelijk te informeren. Ik heb al verschillende docu’s gekeken en dit boek zo een welkome afwisseling zijn.

  Reply
 16. Lotte 3 oktober 2019 at 11:34

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen om ook mijn omgeving bewuster te kunnen maken door middel van nieuwe kennis en inzichten. Ik ben al een tijd bezig om de overstap te maken, en mijn omgeving staat hier voor open maar wil zelf helaas weinig veranderen. Omdat ik weet dat wanneer er meer kennis over duidelijk wordt ze wel degelijk open staan voor verandering, lijkt dit mij een hele mooie manier om niet alleen zelf over te stappen naar een vegan (en deels leef)stijl, maar ook mijn gezin hierin mee te kunnen nemen! Tenslotte tellen alle kleine stapjes 🙂

  Reply
 17. Jans 3 oktober 2019 at 11:35

  Hoi, ik wil het boek graag winnen want ik ben niet zo rijk dat ik het kan kopen ik hou namelijk teveel maand over aan het einde van mijn salaris.

  Reply
 18. Ardine 3 oktober 2019 at 11:36

  Goed gedaan! Handig lijstje.
  Ik volg je nu op insta.

  Ik zou het boek super graag willen winnen.
  Ik ben er heel benieuwd naar. Als ik het uit heb kan ik het mooi in de familie door geven om te lezen. Misschien inspireert het hun ook wel.

  X

  Reply
 19. Wendy Vlug 3 oktober 2019 at 12:39

  Zelf al 3 jaar vegan in een huis met vleeseters. Ondanks dat ik merk dat bij hun ook de behoefde aan vlees langzaam minder wordt ben ik in hun ogen nog steeds”extreem”. Discussies zijn er ook voldoende met pubers in huis. Als ik soms aan de toekomst denk moet ik toegeven dat dit mij soms beangstigt. Want is die er wel. Dit zou een mooi boek zijn om ook hun te laten lezen en hun anders te laten kijken. Zou dus super blij zijn als ik dit boek zou winnen?

  Reply
 20. Floor van Osch 3 oktober 2019 at 12:41

  Ik was een half jaartje vegan, toen ben ik dat op de een of andere manier ‘verloren’. Ik eet nu weer vis en kaas, en ik dat ik weer een extra zetje nodig heb om (meer) vegan te eten. Dit boek zou mij daarbij kunnen helpen, zeker nu ik lees hoe het jou meer kon leren terwijl je al zoveel weet. Misschien zou ik zelfs mijn ouders kunnen overhalen om nog minder vlees en zuivel te gaan eten door het boek te lezen.

  Reply
 21. Christine 3 oktober 2019 at 12:52

  Staat zeker op de lijst, ook al op de bib gezocht maar nergens in mijn buurt verkrijgbaar. Benieuwd naar hoe de schrijfster de transitie ziet. En daarna zou ik hem graag delen met vegan maar zeker ook met non-vegan vrienden.

  Reply
 22. Simone 3 oktober 2019 at 13:09

  Ik ben heel eerlijk nog niet 100% vegan. Het boek zou ik heel graag willen lezen om me over te streep te trekken om wel volledig als veganist door het leven te gaan. Keep up the good work en dankjewel dat je dit deelt! Liefs Simone

  Reply
 23. Erwin Cools 3 oktober 2019 at 13:56

  Hallo Quirine,Ik ben vegan en heb zelf het boek gekocht, maar wil het als geschenk aan een goede vriend geven om hem te overtuigen. Weinig mensen zijn op de hoogte wat er gebeurt in de dierenindustrie.

  Reply
 24. Barbara 3 oktober 2019 at 14:20

  Hey Quirine! Wat een mooie lijst heb je gemaakt! Ik ben super benieuwd naar het boek “Ooit aten we dieren” en zou het heel erg graag willen winnen!! Ik denk dat ik het goed kan gebruiken om andere mensen te inspireren om plantaardiger te gaan eten.
  Ik studeer Communicatie en Life Sciences (waarin het onder andere gaat over onderwerpen als duurzaamheid en voeding) en ik denk dat het boek hier heel erg bij aansluit.
  Zelf eet (en leef) ik 100% vegan en ik zou graag andere op een positieve manier willen stimuleren om plantaardiger te gaan eten.
  Liefs, Barbara

  Reply
 25. Demi de Ligt 3 oktober 2019 at 15:18

  Hoi Quirine, Gefeliciteerd en wat tof dat je genomineerd bent!! Ik zou dit boek graag willen winnen, de laatste jaren ben ik steeds meer gaan nadenken over het leven en zijn meerdere dingen me steeds meer dwars gaan zitten. Sinds 2 jaar ben ik met die reden vegetariër geworden en ben ik de laatste maanden steeds minder dierlijke producten gaan eten, omdat ik nu weet dat alleen geen vlees en vis niet voldoende is. Ik zat pas een podcast te luisteren van Roanne van Voorst en was zo geïnspireerd door haar! Hoe positief zij over veganisme kon praten en ik voelde me door haar zo begrepen. In mijn omgeving zijn toch maar (jammer genoeg) weinig mensen die zo denken en die het zo begrijpen.
  Succes met de nominatie!
  Liefs Demi

  Reply
 26. Femke Evers 3 oktober 2019 at 16:20

  Hoi,

  Dit boek staat op mijn lijstje! Ik eet ongeveer 90% plantaardig en wil me nog verder verdiepen in het 100% vegan eten. Dit boek wil ik na het zelf te hebben gelezen doorgeven aan vrienden familie, zodat zij ook geïnspireerd raken 🙂

  Liefs,
  Femke

  Reply
 27. Hill 3 oktober 2019 at 20:14

  Hoi Quirine, wat tof dat je dat boek cadeau mag geven 🙂 ! Ik ben normaal geen boekenwurm maar als t onderwerp echt mijn interesse heeft, lees ik het in 1 keer uit :-). En dat is met dit boek zeker het geval! Laatst ook naar de docu The Game Changers geweest, erg boeiend, hij overtrof zelfs mijn verwachtingen. Ik ga m zeker nog eens kijken, er kwam zoveel info op me af. Maar des te meer info, des te meer ik mn mannetje kan staan bij gesprekken en discussies als het over vegan eten gaat want poeh hey, wat wordt ik er vaak over aangesproken…

  Reply
 28. Charity 3 oktober 2019 at 20:25

  Bedankt voor de tips, heb bijna alle docu’s al gekeken, maar zet er nog een paar op mijn lijstje.
  Dit boek staat ook al een tijdje op mijn “to read” lijstje, hopelijk krijg ik snel de kans 🙂

  Reply
 29. Moira Vos 3 oktober 2019 at 21:01

  Niet voor mezelf, maar wel voor m’n vriend. Hij eet sinds vier jaar vega. Ik eet binnenshuis vegan. Hij denkt dat hij belangrijke stoffen mist als hij overstapt op een vegan leefwijze.
  Dieren eten van Saffran Foer vond hij indrukwekkend. Dit boek is misschien het laatste zetje dat hij ‘nodig’ heeft.

  Reply
 30. Isabelle 3 oktober 2019 at 23:35

  Ik wil m graag winnen en laten circuleren als ik m uit heb. Daarom, start met mij, laat mij het boek winnen en hij gaat naar de hele chain van mensen die m wil winnen met het verzoek m te lezen en door te zetten naar de volgende. Dit wordt dan het meest gelezen exemplaar.

  Reply
 31. Margreet 3 oktober 2019 at 23:45

  Ha, 9 oktober is mijn verjaardag! Dus tja… ?

  Reply
 32. Annika 4 oktober 2019 at 06:14

  Wat leuk! Ik zou graag dit boek winnen omdat ik graag mensen goed onderbouwd antwoord kan geven wanneer ze vragen stellen. Natuurlijk kan ik veel vanuit ethisch oogpunt vertellen, maar feitelijk werkt in mijn omgeving denk ik beter. Zelf zoeken is natuurlijk een optie, maar wanneer heb je dan de juiste info? Ook om mezelf wat bij te scholen wil ik graag het boekje

  Reply
 33. Cilvie 4 oktober 2019 at 06:36

  Bedankt voor de tips! Ik zou het boek graag lezen en uitlenen aan (niet vegan) familie en vrienden ?

  Reply
 34. Daphne 4 oktober 2019 at 08:57

  Ik vind het te gek hoe jij andere zo inspireert om Vegan te eten! Ik ben er zelf ook door geïnspireerd geraakt, maar toch lukt het me nog niet om bepaalde producten te laten staan. Zoals eieren en kaas. Vlees is inmiddels een half jaar uit mijn systeem toch hoop ik middels dit boek meer ‘inspiratie’ te halen en ook dit los te kunnen laten. Ik lees liever boeken dan dat ik docu’s of films kijk. Ik doe dus graag mee om kans te maken op het boek! De titel is ook echt passend bij hoe het is, hoe normaal het was om vlees te eten.. echt ongelofelijk eigenlijk! Op naar een vegan planet! ??

  Reply
 35. Jillian 4 oktober 2019 at 10:38

  Jaaa ik wil dit boek heeeel graag winnen! Ik ben zelf antropoloog (in spé), net als Roanne. Na mijn studie antropologie zou ik deze graag combineren met duurzaamheid en milieu. Dit boek sluit dus perfect aan bij mijn interesses en zou me goed kunnen helpen om een betere antropoloog te en een tweede Roanne te kunnen worden!

  Reply
 36. Vera 4 oktober 2019 at 10:52

  Ik ben erg benieuwd naar het boek! Ik volg ook je pagina op facebook ?

  Reply
 37. Isabelle van Eijk 5 oktober 2019 at 16:29

  Wat een leuke site en winactie! Mijn vriend en ik zijn twee jaar geleden samen vegan geworden. Daarnaast hebben we de grappige gewoonte om samen boeken te lezen en dan steeds per (hoofd)stuk te bespreken wat we hebben gelezen, wat het met ons doet en hoe we erover denken. Dit lijkt me een heel goed en interessant volgend boek om samen te kunnen delen!

  Reply
 38. Carlijn 6 oktober 2019 at 04:03

  Quirine!

  Dit boek zou ik heel graag willen lezen, ik twijfel al een tijdje over de aanschaf, maar het feit dat ik met nieuwe spullen kopen weer negatieve impact maak op de planeet houdt me tegen. Terwijl dit juist de goede uitgaven zijn!

  Liefs

  Reply
  1. Sophie 6 oktober 2019 at 11:09

   Hallo Quirine,

   Wij wonen in het mekka van de veeteelthouderij en industriële slachterijen, in de streek van Wingene, Tielt/België. Het wordt hoog tijd dat we eens een goed geschreven boek doorgeven om de mensen bewust te maken dat het ook anders kan. Misschien stopt dan ooit het geloei in de hof van moeder koeien die van hun kind beroofd zijn, misschien stopt dan ooit het vreselijke tafereel dat we elke dag moeten aanzien van onschuldige dieren die als kinderen voor de eerste keer naar buiten mogen op schoolreis, maar de meest vreselijke kant van de mens zullen ontmoeten, misschien verdwijnen dan ooit al die gevangenissen in de buurt voor onschuldige medebewoners van onze aarde, die we zonder proces tot levenslang veroordeeld hebben… En kunnen we dan volop genieten van al de plantaardige rijkdom die onze planeet te bieden heeft.

   Reply
 39. Anita H. 6 oktober 2019 at 15:26

  Ik ben geen vegetariër, laat staan veganist. Tóch is dat de kant die ik uiteindelijk uit wil. Nu nog wat moed verzamelen. En info. En motivatie. Dit boek kan mij helpen.

  Reply
 40. AnnaB 6 oktober 2019 at 16:05

  Erg benieuwd naar het boek,ook om de rest van mijn gezin te overtuigen om vegetarisch te gaan eten

  Reply
 41. Viola 7 oktober 2019 at 06:24

  Lieve Quirine,

  Dankjewel voor de goede post en deze win actie ?.
  Ik zou het boek graag willen winnen omdat ik graag wat meer info zou willen om beter te kunnen onderbouwen waarom ik vegan ben als ik vragen krijg van mijn (vlees etende) omgeving.
  Liefs

  ,

  Reply
 42. Pingback: World Vegan Day - Dit doet het veganisme met mij - The Vegan Effect

 43. Pingback: Samenwonen met een omnivoor - Hoe doe je dat? - The Vegan Effect

 44. Pingback: Samenwonen met een omnivoor - Hoe doe je dat? - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *