Berlin calling: dit is waarom iedereen daarheen moet

Ik ben verliefd! En dit is niet zomaar een liefde, nee deze is speciaal. Ik ben namelijk verliefd op Berlijn. Voor het eerst heb ik heimwee naar een stad terwijl ik alweer weken thuis ben. Tijdens Pasen was ik maar liefst vijf volle dagen in deze stad en hierdoor ben ik Berlijn met andere ogen gaan bekijken. Ik vertel je graag waarom ik deze stad maar niet uit mijn hoofd krijg!

Ruim drie jaar geleden was ik voor het eerst in Berlijn en hoewel ik toen een fantastisch weekend heb gehad, was ik niet zo onder de indruk als afgelopen keer. Het weer droeg hier zeker aan bij, want alles is mooier met een zonnestraal (alleen uitgerekend op de dag dat bovenstaande foto is gemaakt, regende het pijpenstelen), maar er waren nog meer factoren waardoor ik fan ben.

Food heaven on earth

Niels lachte mij uit toen hij zag dat ik een lijstje had gemaakt van allemaal veganistische hotspots die ik móest bezoeken. Natuurlijk was dat lijstje veel te lang: daar zou ik alleen al een maand voor nodig hebben om minstens één tentje per dag te bezoeken. Doordat er zoveel keuze was, wist ik soms niet waar ik het zoeken moest. Whaaa!! Naast mijn nodige vooronderzoek ben ik ‘on the road’ super veel leuke plekken tegengekomen waar ze plantaardig eten serveren. Hoe fijn dat het hier zo normaal is? Geen ellenlange zoektochten naar restaurants en cafés en vooral dat je iedereen kunt meeslepen. Ze serveren regelmatig een gemengde menukaart hebben waar je de keuze hebt uit vegetarisch, vegan, vlees of vis. Dinsdag komt er een blog online met drie vet leuke hotspots!

De sfeer

In Berlijn hangt er een sfeer die ik moeilijk vind om uit te leggen. Toch ga ik een poging wagen. In Berlijn is niks of niemand te gek en iedereen is (lijkt) zichzelf. Hiermee bedoel ik dat ik vooral tijdens het uitgaan de indruk kreeg dat modetrends en -hypes niet van toepassing zijn. Tijdens festivals in Amsterdam loopt ieder meisje er hetzelfde bij (ik doe daar zelf ook aan mee), maar in Berlijn is dat… anders. Authentiek kan ik wel zeggen.
Zeker niet alle plekken in Berlijn zijn mooi, er hangt zelfs vaak een grimmige sfeer bij de metro- en tramstations. Het stikt er van de daklozen, junkies, alcoholisten en krakers. Toch vind ik dit ‘kleur’ geven aan de stad; het heeft iets rauws. Het straatbeeld vind ik verder tof omdat mooie gebouwen worden afgewisseld met huizen die gebouwd zijn in de typische Duitse sobere bouwstijl en prachtige bezienswaardigheden worden weer afgewisseld met kleurrijke graffiti. Vooral in de wijken Friedrichshain, Kreuzberg, Neukölln en zelfs sommige delen in Mitte hangt een leuke sfeer. Ik heb nog lang niet alle wijken bezocht, maar deze wijken spreken mij aan. De mix van het publiek, op iedere hoek een hipster café, concept stores en de mooie graffiti maken het dat ik hier graag kom.

Nachtleven

Berlijn heeft het beste nachtleven van de wereld. Waar vind je anders clubs die van donderdag t/m dinsdag geopend zijn? Ja, in Amsterdam heb je tegenwoordig ook weekenders, maar in Berlijn voelt het serieuzer aan. In Amsterdam krijg ik vaak het gevoel dat het té graag wordt geprobeerd om een underground scène te creëren, terwijl het in Berlijn nou eenmaal zo is. Het is altijd spannend of je een club binnenkomt (voor toeristen dan), telefoons zijn verboden of in ieder geval mag je geen foto’s maken, er lopen geen fotografen rond, op de wc’s hangen geen spiegels en het boeit dus totaal niet hoe je erbij loopt. De clubs zelf zijn altijd een hele beleving: van een soort Adams Family huis met verschillende kamers (Wilde Renate) tot een soort kleurrijke Alice in Wonderland (KaterBlau) tot natuurlijk de Berghain: iedere club is uniek, heeft zijn eigen sound, sfeer en mensen.

En, wil je al naar Berlijn? Ik ben benieuwd of jij niet zo enthousiast ben als ik. Laat het hieronder weten en vooral waarom!

(Visited 724 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: 3x vegan hotspots in Berlijn | QUIRINES

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *