Dit is wat 3 jaar vegan zijn met mij doet

Deze maand ben ik drie jaar veganist. Kom maar door met die vegan taart! Hoewel dit niet extreem lang is, voelt het wel alsof het nooit anders is geweest. Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit nog mijn tanden in een stuk vlees zet. De afgelopen jaren zijn best bijzonder geweest, want deze keuze heeft mijn hele leven op z’n kop gezet. Vandaag sta ik stil bij de drie grootste veranderingen. 

Ik eet gevarieerder, gezonder, kleurrijker en lekkerder dan ooit

‘Dan eet je vast vaak hetzelfde.’ Dit kreeg ik afgelopen weekend nog te horen. Hoewel ik een beetje geïrriteerd werd door deze opmerking, moest ik denken aan de tijd voordat ik veganist werd. Ik dacht oprecht dat je niks anders kon eten dan tofu en wortels. En dan leek tofu mij ook nog eens ontzettend smerig. Nee, dankjewel. Als veganist moest het eten vast heel beperkt én vooral niet lekker zijn. Dit had ik een klein beetje verkeerd ingeschat..

Na jarenlang vegan koken, veel restaurants afgaan, urenlang blogs en kookboeken doorspitten en vooral heel veel proberen, weet ik inmiddels beter. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en ik heb nog geen week hetzelfde gegeten. Ik heb de tijd genomen om alles te ontdekken (er komt nogal wat op je af) en ik zette de knop om. Ik ging mij focussen op alles wat ik wél wilde eten. Alle soorten groenten en fruit, granen, bonen, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, specerijen, tempeh… Ik eet nu producten waarvan ik het bestaan niet wist en ik weet dat voor bijna alles een vegan alternatief is. Ook eet ik meer met smaak en kleur omdat ik altijd met verschillende kruiden en specerijen kook.

vegan zijn

Ik voel me meer in balans

Als ik aan veganisten dacht, dan zag ik bleke en zweverige mensen voor me. Zoals je wel weet, ben ik geen van beiden maar ik voel mij wel meer in balans. Het lijkt alsof dit deel miste. Ik ben altijd een enorme dierengek geweest. Zodra ik ergens dierenleed zie, breekt mijn hart. Of het gaat om straat kittens in Griekenland, uitgemergelde paarden op de Gili-eilanden of een plaatselijke dierenopvang. Automatisch doe ik iets voor hen zoals water en voedsel geven of extra liefde en aandacht schenken. Hier denk ik geen seconde over na.

Daarom voelde het niet logisch om dieren te eten of te gebruiken. Vroeger heb ik een aantal pogingen gedaan om vegetarisch te eten, maar dat werd niet gesteund. Ik kreeg de indruk dat dit heel lastig moest zijn en dat ik beter ‘normaal’ kon doen. Als je mij vijf jaar geleden had verteld dat ik veganist zou worden, had ik je keihard uitgelachen. Nu kan ik zeggen dat dit de beste keuze is die ik voor mezelf heb gemaakt. Ik laat de dieren met rust en ik draag niet meer bijdraag aan dierenleed. Veganisme is alles behalve een beperking. Voor mij is het een manier van liefde, een gebaar tegen leed.. Zo, als dit niet zweverig klinkt.

wat gebeurt er als je vegan bent

Mijn lichaam loves plantaardig eten

Het eerste half jaar tot een jaar merkte ik weinig lichamelijke verschillen. Ik had dit wel verwacht want alle artikelen die ik las hadden één ding gemeen: iedereen ervaarden positieve effecten in zijn of haar lichaam. Zo kregen mensen enorm veel energie, vlogen de kilo’s er vanaf en niemand had ooit meer last van onzuiverheden.

Misschien kwam het doordat ik zo gefocust was op deze veranderingen, dat ik eerst niet zoveel verschil merkte. Nu kan ik ook eindelijk (yes!) zeggen dat een aantal dingen in mijn lichaam zijn veranderd en hopelijk nog beter worden.

 • Zo is mijn gewicht een stuk stabieler. Afvallen was en is nooit een doel geweest voor mij om plantaardig te gaan eten. Ik ben ook geen gewicht verloren sinds ik veganist ben. Wel schommel ik veel minder en ik weet dat wanneer ik een tijdje slechter heb gegeten, ik na een week weer op mijn normale gewicht ben.
 • Mijn huid is egaler geworden en heeft een glow gekregen. Voordat ik veganist werd, had ik geen last van een onzuivere huid. In mijn puberteit wel, maar daarna is dit gelukkig bijgetrokken. Soms had ik nog wel last van een pukkeltje, maar dat was het dan. Nu is dat nog minder geworden en wat ik erbij heb gekregen is een stralende huid. Gratis en voor niks!
 • Brandend maagzuur is verleden tijd. Ik had hier veel last van en de Rennies waren soms niet aan te slepen. Nu weet ik dat vet eten zoals vlees de oorzaak kan zijn.
 • Zolang ik mij kan herinneren heb ik last van een opgezwollen buik. Niet altijd, maar vaak na het eten. Na een aantal dokter bezoeken wist ik dat het door bepaalde etenswaren moest komen. Ik vond het lastig om uit te vogelen op welke producten ik slecht reageerde en daarom accepteerde ik maar dat ‘dit’ erbij hoorde. Idioot natuurlijk, maar ik kreeg weinig hulp aangeboden. Nu ik dierlijke producten links laat liggen, komt dit niet meer voor. Ik denk dat lactose de boosdoener was. Alleen als ik een periode van stress heb, kan mijn PDS weer (letterlijk) tevoorschijn komen.
 • En dan nog dit: mijn nagels en haar zijn veel gezonder en sterker geworden. Vroeger kon ik mijn nagels niet laten groeien, omdat ze meteen afbraken. Hetzelfde gold voor mijn haar want dat was dun en breekbaar. Eindelijk kan mijn nagels laten groeien en ik kreeg de afgelopen jaren veel complimenten over mijn haar. Het geheim? Wat denk jezelf. 😉

Ik ben benieuwd hoelang jij al veganist bent. Wat zijn jouw opvallendste veranderingen geweest? Ook wanneer je aan het nadenken bent om deze stap te zetten, ben ik benieuwd wat jouw reden is. Laat het hieronder in de comments weten. Dat kan natuurlijk ook via Instagram en Facebook.

(Visited 7.949 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. bb 17 oktober 2018 at 11:34

  ontzettend leuk stukje, dank!

  Reply
 2. Jenn 17 oktober 2018 at 19:52

  Super inspirerende blog!

  Van slechts nog maar twee maanden vegetariër, direct gefocust geraakt op veganisme. Soms erg moeilijk toe te passen in een gezin met twee kleine kinderen. Mindere tijd en gelegenheid om alles goed uit te pluizen maar al veel lekkere alternatieven gevonden en zo blij mee!

  Het enigste dierlijke wat ik nog nuttig is een ei. Maar alles op zn tijd. Vegetariërs en veganisten waren in mijn beleving ook altijd lijkbleke zielen, boy was I wrong!

  Reply
 3. Joran 13 februari 2019 at 09:25

  Hallo Quirine,

  Je bent een dame met een missie! 😉 Vertel de wereld van het veganisme, dat doe je goed! Vind het een leuke site en ga je vaker bezoeken hier en misschien wel een vraag stellen zo af en toe. Ben 50 en heb besloten vegan te gaan eten, over de laatste paar maanden ben ik van vleeseter naar flexitarier gegaan maar vind het nu tijd worden die laatste stap te maken. Probeer recepten te vinden om kleurrijke gerechten te maken zoals je hier op je site hebt, ziet er goed uit. Heb ook volledig plantaardige kaas gevonden en het smaakt prima! Geen honing meer en eieren zal de laatste harde noot zijn, ik lust graag een eitje.

  Succes met je website! Keep up the good work! Als je tips hebt voor boeken ter ondersteuning of met leuke ideeen hoor ik dat graag.. 😉 Er is zoveel op de markt en jij bent ervaringsdeskundige. Wens je een mooie dag, groeten uit Wenen!

  Reply
  1. Quirines 13 februari 2019 at 17:47

   Hi Joran, wat een super leuk berichtje! Doet mij goed om te lezen dat je heb besloten om als veganist door het leven te gaan. Je mag altijd vragen stellen en ik probeer het zo goed mogelijk te antwoorden. Bedoel je kookboeken? Wat mij in het begin hielp, was om 2 á 3 blogs te kiezen met fijne recepten. Moeite met eieren laten staan, begrijp ik volkomen. Ik vind dat ook lastig. Gelukkig kun je van tofu super lekker scrambled tofu en een vegan eiersalade maken.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *