5x duurzaam voor baby’s

Ik deel mijn tips voor duurzaam voor baby’s. Sinds de komst van mijn kindje ben ik terecht gekomen in de wereld van de babyspullen. Ik probeer zoveel mogelijk te kiezen voor een duurzaam alternatief, want het krijgen van een baby brengt veel spullen én kosten met zich mee. Van het huren van de baby uitzet een circulaire rompers tot (wasbare)luiers en duurzame babyverzorging, je leest het hier.

In november 2021 ben ik bevallen van onze dochter Maeve na een snelle en mooie thuisbevalling. Benieuwd naar mijn bevallingsverhaal? Dat lees je hier. Ben jij vegan & zwanger? Ik deel hier mijn ervaring en tips voor een gezonde vegan zwangerschap.

1. Huur (deels) de baby uitzet

De eerste keer dat ik een baby uitzetlijst zag, viel ik bijna van mijn stoel. Niet alleen waren de lijsten behoorlijk lang, ook van de bijbehorende kosten schrok ik behoorlijk. Zeker als je bedenkt dat je sommige items maar een paar maanden nodig hebt. Zoals een co-sleeper. Tijdens mijn zoektocht naar een goede (en mooie, het oog wilt ook wat) co-sleeper kwam ik uit bij Bednest. Alleen, wat een geld. De oplossing is huren en zo kwam ik uit bij Tiny Library. Naast co-sleepers bieden zij ook boxen, kinderwagens en zelfs kolfapparaten aan. Ideaal!

Voor zes maanden huurden wij een co-sleeper en inmiddels hebben wij dit weer teruggestuurd. Naast dat je dus geen nieuwe producten hoeft aan te schaffen, scheelt het ook veel opbergruimte. Zeker als je klein woont en weinig opslag hebt om alle (grote) babyspullen te bewaren.

2. Kies voor meegroei meubels

Naast dat we gehuurd hebben, hebben we ook wat items aangeschaft omdat we hier lang gebruik van maken. Ik vind het handig om voor meegroei meubels te gaan. Zo heb je hier langer plezier van en hoef je niet om de paar maanden weer nieuwe producten aan te schaffen. Op het eerste gezicht is zo’n meubel prijziger, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit. We hebben een mix van nieuw en tweedehands. Op Marktplaats vind je veel mooie baby items die nog een tweede leven verdienen. Wij hebben een Tripp Trapp nieuw aangeschaft (dé stoel van Stokke) en tweedehands een Sleepi, een bedje van Stokke. Beide producten kunnen jarenlang mee. Een MaxiCosi hebben wij nieuw aangeschaft en we hebben gekozen voor zestien maanden i.p.v. twaalf maanden. Ook zijn wij van plan om de MaxiCosi te bewaren voor een eventuele volgende baby.

3. Duurzame (wasbare) luiers

Luiers: het minst duurzame onderdeel als het om baby’s gaat. Helaas worden baby’s niet zindelijk geboren, dus we hebben weinig keuze dan luiers aanschaffen. Ik ben groot fan van de luiers en billendoekjes van LILLYDOO: de producten worden thuisbezorgd en dit scheelt veel gesleep & gedoe, zo weet je dat je altijd luiers in huis hebt. Je moet het jezelf, als nieuwe ouder, zo makkelijk mogelijk maken. LILLYDOO biedt twee lijnen aan: een groene lijn (zit minder plastic in) en een reguliere lijn. De groene lijn is dus niet alleen milieuvriendelijk, maar zijn ook zacht voor de gevoelige babyhuid en ze bevatten geen onnodige toevoegingen. Beide lijnen worden klimaatneutraal geproduceerd en ze werken samen met ClimatePartner. En ja, toch stiekem wel fijn: de printjes zijn heel leuk & vrolijk.

duurzaam voor baby's

‘Maar Q, als je echt voor duurzame luiers wilt gaan, dan kies je toch voor wasbaar?’. Jep, dat is ook zo. De wasbare luiers zijn in huis, maar ik vind steeds de tijd & energie er niet voor om hieraan te beginnen. De eerste maanden van een pasgeboren baby zijn nieuw en overweldigend en ik had gewoonweg niet de headspace om mij hierin te verdiepen. Terwijl ik júist hoor dat het super simpel is, dat het geld scheelt op de lange termijn én dat baby’s eerder zindelijk worden. Wasbare luiers staan op mijn to-do lijst en ik moet hier echt aan gaan geloven 😉 Al is het alleen maar omdat de wasbare luiers van Billie Wonder i.s.m. Nina Pierson ontzettend leuk en schattig zijn.

4. Duurzame babykleding

Een onderdeel dat niet mag ontbreken in deze duurzaam voor baby’s lijst is babykleding. Inmiddels vind ik het leuker om voor mijn baby te shoppen dan voor mezelf. Alleen, je raadt het al, sommige items heeft ze maar een paar keer aan. Zo’n zonde. Daarom koop ik standaard een maat (of twee) groter, zodat ze de kleding langer draagt. Verder zijn dit mijn tips voor duurzame babykleding.

Tweedehands babykleding

80% van de babykleding van Maeve komt van Vinted, Marktplaats en uit tweedehands winkels in Amsterdam. Wij hebben een paar favoriete merken en daarop zoeken wij online. Dit maakt het een stuk makkelijk(er) om gericht te zoeken, want anders zie je echt door de bomen het bos niet meer. Er staat zoveel online, maar ook behoorlijk veel troep. Zelf breng ik regelmatig haar kleding terug naar de tweedehands winkel of wij verkopen mooie items via Vinted.

Baby kleding huren

Klinkt wellicht een beetje gek, maar ik vind het een mega goed concept én het is duurzaam voor baby’s. Red Orka is zo’n voorbeeld hiervan. Wij huren een deel van de rompers bij hen en daar ben ik super blij mee. De kwaliteit is fantastisch, de stof is heel zacht (het is geborsteld katoen) en een romper wordt ongeveer door zes baby’s gedragen. Nu denk je misschien: is dat niet vies? Red Orka zorgt ervoor dat de rompers goed gereinigd worden en je krijgt de rompers in perfecte staat thuisgestuurd. Zodra de rompers te klein zijn, stuur je het terug en krijg je een nieuw setje in de juiste maat.

5. Duurzame babyverzorging

Last but not least: duurzame babyverzorging. Zelf smeer ik geen troep op mijn lichaam en dat wil ik voor mijn baby ook niet. De tere babyhuid is heel doorlaatbaar en gevoelig voor chemische ingrediënten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de producten uit natuurlijke ingrediënten bestaan, vegan & dierproefvrij zijn en dat het geen microplatics bevat. Helemaal mooi als de verpakkingen gerecycled zijn het afval tot een minimum wordt beperkt. Een paar favorieten merken zijn LILLYDOO, Naïf en Weleda.

Bonustip: laat je niet gek maken

De meest duurzaam voor baby’s keuze is om niet zoveel te kopen. Zeker bij een eerste kindje weet je eigenlijk niet zo goed wat je gaat gebruiken en kun je ook na de geboorte makkelijk iets aanschaffen. We leven in 2022 en als je nu bestelt is het morgen in huis 😉 Wij hebben gelukkig geen onnodige spullen aangeschaft en alles is of wordt gebruikt. Ik ben bewust niet naar een gigantische babywinkel gegaan want ik weet zeker dat je zo’n filiaal verlaat met heel veel nutteloze producten. Zij weten goed in te spelen op (onzekere) ouders en zwangere vrouwen vol hormonen. Gebruik je gezonde verstand en laat je niet lijden door marketing trucs. Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu.

Heb jij nog een mooie toevoeging voor deze duurzaam voor baby’s lijst? Laat het dan hieronder weten. En kan je geen genoeg krijgen van baby spam en momlife? Ik neem je mee via mijn Instagram. Leuk als je me volgt!

(Visited 972 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *