3x frisse vegan recepten voor in de zomer

Ohh jongens, deze zomer! Ook al rinkelen de alarmbellen langs alle kanten over global warming, eerlijk is eerlijk: ik geniet zó van dit mooie weer. Iedereen heeft een lach op z’n gezicht, we leven buiten en zijn veel met elkaar. Alleen inspiratie voor het avondeten is bij mij foetsie. Ik heb geen zin om lang in de keuken te staan, het liefst eet ik gezond (compenseert de wijntjes weer), maar het moet vooral lekker zijn. Dit zijn mijn drie favoriete zomerse gerechten. Enjoy!

Mango-avocado salade met falafel

Deze mango-avocado salade heb ik al meerdere keren gemaakt als vrienden over de vloer komen. Het is altijd een succes. Naast de salade kun je Turks brood of couscous, gegrilde groenten en een vegan tzatziki serveren.

mango-avocado salade

Wat heb je nodig voor een grote salade?

  • 1 mango
  • 2 avocado’s
  • Komkommer
  • Paar grote handen spinazie
  • Cherry tomaten
  • 2 stengels bosui
  • Falafel (Je kunt het natuurlijk zelf maken, als jij daar in de zomer geduld voor hebt. 😉 Ik vind de biologische falafel van de AH erg geslaagd.)

Voor de dressing:

  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje agave- of ahornsiroop
  • 2 el grove mosterd
  • Zout en peper
  • 1 el citroensap

Wat ga je doen?

  1. Snijd de mango, avocado en komkommer in blokjes. Scheur de spinazie in kleinere stukken. Halveer de cherry tomaten en snijd de bosui in ringetjes.
  2. Bak de falafel volgens de gebruiksaanwijzingen.
  3. Voor de dressing: mix alles in een kommetje. Proef even of het goed op smaak is. Zo niet, voeg dan wat meer toe van de dressing ingrediënten.
  4. Hussel de salade goed door elkaar en verdeel de dressing over de salade.
  5. Serveer de falafel naast de salade.

Pasta Puttanesca met courgettenoodles

Dit gerecht komt uit het boek Het Ketoplan dat ik heb gekregen van Julie. Hoewel ik erg hou van koolhydraten, is het op een warme zomeravond niet verkeerd om iets lichters te eten. Mocht je het niet vullend genoeg vinden, dan kun je de courgettenoodels vervangen door spaghetti.

vegan pasta puttanesca

Wat heb je nodig voor twee personen?

  • 1 ui
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 3 grote handen cherry tomaten
  • 10 zwarte olijven, zonder pit
  • 2 courgettes
  • 3 el kappertjes, uitgelekt
  • Grote hand verse basilicum
  • Groentebouillon (check of deze vegan is)
  • 1 el olijfolie of kokosolie
  • Chilipoeder
  • Oregano
  • Zout en peper

Wat ga je doen?

  1. Snipper de ui fijn en pers de knoflook. Verwarm wat olijfolie in een grote pan. Bak de ui en knoflook glazig.
  2. Snijd de cherry tomaten door de helft en snijd de olijven grof. Voeg het toe aan het ui/knoflookmengsel. Voeg wat bouillon toe en dek de pan af met een deksel. Laat het vijf minuten sudderen.
  3. Gebruik een spiraalsnijder om courgettenoodels te maken.
  4. Voeg de kappertjes toe aan het tomatenmengsel en meng het goed door. Haal de pan van het vuur. Kruid het eten met bijvoorbeeld oregano en chilipoeder.
  5. Serveer de puttanesca-saus met de courgettepasta, rauw of lichtjes opgewarmd. Maak het af met de verse basilicum.

Pad thai met krokante tofu

Mijn favoriete gerecht toen ik jaren geleden aan het backpacken was door Thailand. In die tijd at ik pad thai nog met dierlijke ingrediënten, maar gelukkig is de plantaardige variant net zo lekker. Dit recept komt uit het boek Vegan Smaaksouvenirs en ik heb het hier en daar wat aangepast.

vegan pad thai

Wat heb je nodig voor twee personen?

  • 200 gram tofu
  • 1 sjalotje of een ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels bosui
  • 1 (punt)paprika
  • 3 el pinda’s
  • 1 limoen
  • Verse koriander, zoveel als je wilt
  • Handje taugé
  • 300 gram rijstnoodles
  • 2 el olijfolie of kokosolie
  • 1 el ketchup
  • 2 el rijstazijn
  • 3 el sojasaus
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • Chilipoeder, naar smaak
  • Cassave kroepoek

Wat ga je doen?

  1. Laat de tofu uitlekken. Ik wikkel een theedoek eromheen heen, leg het op een bord en plaats een ander bord op de tofu. Daarop plaats ik weer een stapel boeken. Hopelijk volg je me nog haha.
  2. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn, paprika in dunne reepjes en bosui in ringetjes. Hak de pinda’s fijn, snijd de limoen doormidden en hak de koriander fijn.
  3. Kook de noodles gaar volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  4. Na zo’n 15 minuten is de tofu goed uitgelekt. Snijd het in dunne plakjes/blokjes.
  5. Verhit de olie in een pan en bak de tofu totdat ze bruin en knapperig zijn.
  6. Voeg de ui, knoflook en paprika toe. Bak het voor een paar minuten mee.
  7. Spoel de rijstnoodels af met koud water (anders blijft het aan elkaar plakken) en voeg het toe aan de groenten. Gevolgd door de ketchup, rijstazijn, sojasaus, chilipoeder en kokosbloesemsuiker. Roer het goed door.
  8. Tot slot doe je de helft van de taugé en alle bosuitje erbij.
  9. Zet het vuur hoog en schep het een paar keer om.
  10. Serveer de pad thai met pinda’s, de overige taugé, koriander, limoen en cassave kroepoek.

Zo, dit zijn favoriete zomerse gerechten op dit moment. Ik hoop jou hiermee te inspireren om iets gezonds én lekkers op tafel te zetten. Wat eet jij graag op dit moment? Laat het hieronder weten of via Facebook of Instagram

(Visited 8.954 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Zomerse salade met linzen, grapefruit, avocado en vegan feta - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *