The Vegan Effect kiest: de lekkerste vegan visvervanger

Het duurde even (de laatste ‘The Vegan Effect kiest‘ stamt uit november, oeps), maar ik ben er weer met een gloednieuwe versie. Deze keer neem ik verschillende visvervangers onder de loep: hoe smaakt het, wat zijn de verschillen en welke product vind ik het lekkerst?

Vroeger, voordat ik veganist werd, was ik een grote liefhebber van vis. Ik vond het lekkerder dan vlees. Nu moet ik niet meer denken aan vis, maar ik mis soms wel de smaak. Thank god zijn daar de plantaardige visvervangers! Voor deze test at ik de visvervangers op een bolletje met komkommer, sla en een yoghurt-dille sausjes. Een lekkere, frisse combi als je het mij vraagt.

vegan visvervangerOm deze drie producten gaat het: SoFish Burgers, Vivera Visbuger en Albert Heijn Zee Sticks

Vivera Visburger

vivera visburger

vivera visburger vegan

Prijs: €2,79
Waar te koop: Albert Heijn, Deen, Deka, Vomar, Hoogvliet, Coop, Plus, Emté en Jan Linders
Ingrediënten: 68% gerehydrateerd tarwe-eiwit, tarwebloem, zonnebloemolie, verdikkingsmiddel (methylcelluose), zout, natuurlijk aroma, lijnzaadolie, tarwezetmeel, aardappelvezels, maltodextrine, kruiden en specerijen, maiszetmeel, ijzer, vitamine B12.
Aantal stuks per bakje: 2
Aantal calorieën per 100 gram: 223 kcal

Ik begin met het product waar ik het meest benieuwd naar was: de visburger van Vivera. Ik vind de vleesvervangers van dit merk meestal erg lekker, dus mijn verwachtingen waren hoog. De burger maakte het waar. Het is een stevige burger en de structuur vind ik bizar veel op vis lijken. De burger is mals, het heeft de juiste dikte en het heeft een ziltige smaak. Niet te overheersend. Wel is de burger een beetje vettig, maar dat komt omdat het gepaneerd is. Dit geldt trouwens voor alle drie de visvervangers. Bonuspunt: het product bevat toegevoegd ijzer en vitamine B12. Helemaal goed gekeurd!

★★★★★

SoFish Burgers

sofish burgers

sofish burgers vegan

Prijs: €2,99
Waar te koop: Jumbo en Vomar
Ingrediënten: Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprika), sojabonen 17%, doorhaalvloeistof (water, tarwebloem, zout), vegetarisch stremsel (calciumchloride, natriumalginaat, methylcellulose), zonnebloemolie, aardappelzetmeel, natuurlijk aroma, kruiden, zeezout, vitamines (B2, B12), mineralen (ijzer, zink)
Aantal stuks per bakje: 2
Aantal calorieën per 100 gram: 202 kcal

Dan door naar de burgers van SoFish. Over dit product heb ik goede verhalen gehoord. De burger is minder stevig dan die van Vivera, maar erg goed van smaak. De smaak is sterker dan die van Vivera. Wel vind ik de structuur iets minder visachtig en de burger had iets dikker mogen zijn. Ook dit product bevat toegevoegde vitamine B12, ijzer en zink. Eindoordeel? Héel erg lekker. Wel geef ik het één ster minder, omdat het product door de kleur en de smaak meer naar vissticks neigt.

★★★★☆

Albert Heijn Zee Sticks

albert heijn zee sticks

albert heijn zee sticks vegan

Prijs: €2,69
Waar te koop: Albert Heijn
Ingrediënten: water, paneermeel (tarwe), 17% sojaboon, verdikkingsmiddel (natriumalginaat, methylcellulose, calciumchloride), zonnebloemolie, aardappelzetmeel, tarwebloem, natuurlijk aroma, ui-extract, zout.
Aantal stuks per bakje: 6
Aantal calorieën per 100 gram: 230 kcal

Als eerste valt mij op dat er een minder ingrediënten inzitten dan de visvervangers van Vivera en SoFish. Vlees- en visvervangers zijn bewerkte producten en het is niet heel gezond om dit dagelijks te eten. Toch kan ik er enorm van genieten, net zoals ik vroeger ook lekker vond om soms bewerkte vlees- en visproducten te eten. Dat gezegd te hebben, terug naar de test. Deze Zee Sticks van Albert Heijn zijn een kopie van vissticks. Wat ik mij kan herinneren smaken vissticks precies zó. Qua smaak en structuur lijken de zee sticks op de burgers van SoFish. Dikke prima! Dit product bevat als enige geen toegevoegde vitamine en mineralen.

★★★★☆

Eindoordeel

Whoah! Ik had niet verwacht dat alle producten zó goed zouden smaken. Wanneer je opzoek bent naar een goede visburger dan zou ik gaan voor het product van Vivera. Heb je meer zin in vissticks dan zijn de burgers van SoFish en de Zee Sticks van Albert Heijn hele goede alternatieven.

Ik ben benieuwd welke visvervangers jij hebt geproefd. Welke vind jij het lekkerst? Mocht je nog ideeën hebben voor producten die ik echt moet testen, laat het me weten in de comments hieronder of via  Facebook of Instagram

Ik testte al eerder vegan balletjes voor bij de stamppot en de beste vegan kaas voor op een tosti. 

(Visited 2.709 times, 1 visits today)

10 Comments

 1. Marlies 15 augustus 2018 at 13:15

  Ik vind ze ook lekker, alle drie. Bij Jumbo kan je ook nog “vissticks” van Woezel en Pip kopen. Ook lekker! Aanrader om het wat minder vet te maken: licht
  insprayen met olijfoliespray (bv van Bertolli) en dan bakken in de airfryer.

  Reply
  1. Quirines 15 augustus 2018 at 13:22

   Ik heb die van Woezel & Pip zien liggen, maar leek mij meer geschikt voor kinderen. Goed om te weten dat het jou ook smaakt! 😉 En thanks voor de tip!

   Reply
   1. Rianne 19 augustus 2018 at 03:28

    Als je van vissticks hield vroeger, dan zijn de Woezel en Pip variant niet van echt te onderscheiden 🙂 Dus laat je niet tegenhouden door de kinderverpakking zou ik zeggen 🙂 De zeesticks van de Appie vind ik ook lekker, die heeft ook echt de structuur van vis, manlief vindt dat alleen niet zo lekker en heeft dus meer de voorkeur voor de Woezel en Pip 🙂 De andere 2 burgers heb ik nog niet eerder gegeten, dus die komen nog op het te testen lijstje 🙂

    Reply
    1. Quirines 21 augustus 2018 at 10:20

     Ja, ik ga snel de sticks van Woezel & Pip proberen! Ik ben benieuwd. Ik vind het sowieso bizar hoeveel de producten naar echte vis smaken + de structuur. Echt top!

     Reply
 2. Belinda Kroes 15 augustus 2018 at 13:46

  Hoi Quirine, ik deel zeker je mening! Er is nog een SoFine met zeewier. Heet SoSea. Groetjes, Belinda

  Reply
  1. Quirines 15 augustus 2018 at 14:29

   Hi Belinda! Leuk om te horen 🙂 Die kende ik nog niet. Dank voor de tip!

   Reply
 3. Laura 15 augustus 2018 at 14:31

  Leuk artikel! Zelf vind ik de sofish burger hef lekkerste. Maar nu ik zo jouw artikel lees komt dat denk ik omdat ik vroeger vissticks gewoon erg lekker vond en alleen dat als vis at. ? De zeesticks ken ik nog niet, goed idee om eens te testen!

  Reply
  1. Quirines 15 augustus 2018 at 15:44

   Hahaha nou fijn dat de vegan vissticks zo goed vertegenwoordigt zijn! Ik vind het bijna niet te onderscheiden van the real deal. Jij wel als liefhebber?

   Reply
 4. Pingback: 'Er zwemmen toch genoeg vissen in de zee?' Dit is er mis met vis - The Vegan Effect

 5. Pingback: Vegan Post #2: roze koeken, natuurlijke huidverzorging en supplementen - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *