Hoe blijf je als vegan gemotiveerd?

Eerlijk is eerlijk, mijn start als vegan ging niet helemaal soepel. Nog steeds maakt mijn omgeving het (on)bewust soms lastig. Ik denk trouwens dat iedere vegan hier tegenaan loopt. Tenzij je ergens alleen in een hutje op de hei woont. Maar dat terzijde. Ik krijg vaak de vraag hoe ik gemotiveerd blijf als veganist. De verleiding is er overal: van koekjes met boter tot die vette sneakers waar leer inzit. Ben je benieuwd wat ik doe om gemotiveerd te blijven zodat ik de juiste keuzes maak? Je leest het hier.

Nu moet je niet denken dat mijn vrienden en familie mij stiekem dierlijke etenswaren aan het voeren zijn. Al word ik soms wel geconfronteerd om een kledingstuk te schaffen dat niet 100% vegan is of krijg ik de vraag waarom ik niet af en toe een visje eet. Zoveel verschil maakt dat toch niet? Binnen mijn familie, vrienden en mijn collega’s ben ik de enige veganist. Daar zijn inmiddels een aantal flexi-vegans, vegetariërs en veel flexitariërs bijgekomen maar niemand is 100% vegan.

Dit zorgt er soms voor dat ik mij niet helemaal begrepen voel. Hoe kun je het nou ene moment een discussie hebben over dierenleed en het volgende moment een broodje knakworst naar binnenschuiven? Hoewel ik allesbehalve een zure veganist wil zijn, is het soms verdomd lastig om rustig te blijven en iemand zijn keuze hierin te respecteren. Vanuit mijn eigen kracht probeer ik dingen te veranderen en het helpt veel beter om dit vanuit positiviteit te doen.

Blijf niet thuiszitten, maar ga erop uit!

Veganisme is hot en steeds meer vegan festivals en events worden er georganiseerd. Zonde als je daar geen gebruik van maakt. Ik kan het niet precies uitleggen, maar op zulke events heerst (meestal) een goede sfeer. Toch een soort verbondenheid omdat je weet dat iedereen -op z’n minst- interesse heeft voor het veganisme. Vaak kom ik dezelfde mensen tegen, dus het is altijd leuk om bij te praten. Weer eens wat anders dan via Instagram ;).

vegan food festival lisa goes vegan the indigo kitchenGood vibes tijdens het Vegan Food Festival met o.a. Lisa, Ruby en Jason

Vind like-minded people

Weet je waar ik echt energie van krijg? Door met iemand te praten die hetzelfde denkt als ik over een onderwerp. In dit geval over het veganisme. Heerlijk om een discussie te voeren zonder dat één partij zich aangevallen voelt. Wanneer je veganist bent, of in de overgangsfase zit, vormt dat een groot deel van je leven. Het houdt mij in ieder geval dagelijks bezig. Toch praat ik er minder vaak over dan ik zou willen. Ik begrijp best dat non-vegans er niet altijd op zitten te wachten als ik weer met een nieuwtje kom. Daarom is social media zo handig. Er zijn tientallen vegan Facebook groepen en vooral via Instagram heb ik toffe vegans ontmoet. Het zijn net mensen hè ;).

Knowledge = power

Door informatie op te zoeken weet je precies waarom je deze keuze maakt. En je staat sterk in discussies. Netflix staat vol met goede docu’s zoals What the Health, Cowspiracy en Forks over Knives. Soms kijk ik een video of een docu voor de tweede keer om mijn geheugen weer op te frissen. Verder struin ik regelmatig verschillende blogs af. Met info opzoeken bedoel ik niet om naar hartverscheurende video’s te kijken. Dit helpt misschien voor sommigen (en soms ontkom je er niet aan), maar ik voel me vooral heel machteloos en verdrietig. Een documentaire als Earthlings kijk ik daarom niet.

Be a happy vegan

Niemand kan je blij maken, behalve jijzelf. Sommige vegans halen hun kracht uit activistische dingen zoals demonstraties, ik doe het liever op een andere manier. Kijk gewoon wat bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt. Voor mij werkt het om op een positieve manier te laten zien dat het veganisme niet zo ingewikkeld is, maar een verrijking van het leven. Ik hou van koken dus ga ik opzoek naar nieuwe gerechten. Van mode word ik blij en ik heb er een sport van gemaakt om mooie, diervriendelijke kledingmerken te zoeken. Ik hou van schrijven, dus ben ik deze blog begonnen. You get the point, ga opzoek naar hobby’s! Daar word je een blijer mens van.

hoe blijf je als vegan gemotiveerd? varkens knuffelenOf ga knuffelen met varkens, daar word je sowieso blij van

Ik ben benieuwd wie zich hierin herkent. Wat doe jij om gemotiveerd te blijven? Laat het hieronder in de comments weten, zodat we elkaar kunnen inspireren. Dat kan natuurlijk ook via Facebook en Instagram.

(Visited 316 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Richard 22 augustus 2018 at 19:52

    Hier hutje op de hei….. Zeker moelijk bij familie en vrienden. Hoe vaak ik het geprobeerd heb uit te leggen, ze willen het gewoon niet snappen.

    Ik blijf gemotiveerd door toffe stukjes over vegans en ddor vegans geschreven te lezen, waaronder deze dus. Leuk geschreven en best herkenbaar! Ook veel discussies lezen op Facebook en mee discussiëren, daar kun je echt veel van leren. Enne… Earthlings kijk ik ook niet omdat ik dat sport beelden nu wel ken….

    Reply

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *