Wat eet je voor het sporten als vegan? 11x pre-workout snacks

Wat eet je voor het sporten als vegan? Vroeg mij dit een half jaar geleden en ik had geen flauw idee. Door veel te proberen (wat niet altijd even goed uitpakte..) weet ik inmiddels wat goed werkt zodat ik alles uit mijn training kan halen. Timing is net zo belangrijk en ik vertel je welk eten je beter kunt vermijden.

Wat is de juiste tijd om voor een training te eten?

Dit verschilt per persoon: hoe jouw lichaam reageert op het eten, wat voor sport je doet en wat je doelen zijn. Ik ben erachter gekomen dat ik het liefst een snack een uur tot driekwartier voor de training eet. Over het algemeen wordt er geadviseerd om tot maximaal een half uur van te voren iets kleins te eten. Een volwaardige maaltijd eet ik 2 á 3 uur van te voren.

Eet vooral niet te veel voor het sporten. Liever train ik met een lichte trek dan dat ik helemaal volzit. Als je dit wel doet, is jouw lichaam druk bezig met het verteren van de maaltijd. Zonde, want die energie gebruik je liever voor de training. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik tijdens een workout alleen maar aan het boeren was of last kreeg van maagzuur. Dus ja, doe hier je voordeel mee.

Wat eet je voor het sporten als vegan?

Koolhydraten (oftewel suikers) zijn ideaal om voor een training te eten. Het lichaam zet dit makkelijk om in energie en dat heb je nodig om alles uit jouw training te halen.

Volkoren granen

Ik eet graag volkoren granen zoals volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst. Ik hoor van veel mensen in mijn omgeving dat zij juist granen vermijden voor een training, omdat ze vinden dat het een vol en zwaar gevoel geeft. Zonde (vind ik) want deze complexe koolhydraten zijn ideaal, omdat het je lang energie geeft en ze houden de bloedsuikerspiegel stabiel. Nu moet je niet voor vlak voor een training een groot bord pasta eten, maar een paar uur van te voren is dit helemaal prima.

Banaan

Wanneer ik haast heb, grijp ik standaard naar een banaan. Fruit bevat fructose, een vorm van suiker dat ons lichaam omzet in glucose. Het voordeel van een banaan is dat het zowel eenvoudige als complexe koolhydraten bevat. Dit betekent dat je niet alleen snel een energie boost krijgt, maar dat die energie ook langer duurt en dat is handig voor jouw uithoudingsvermogen. Een reep chocola zorgt alleen voor de eerste energie en verder is het vrij waardeloos. Een banaan (en een dadel) is verder rijk aan magnesium en kalium. Deze mineralen reguleren de vochthuishouding en helpt spierkrampen voorkomen.

Notenpasta

Over het eten van pindakaas of een andere notenpasta zijn de meningen verdeeld. Dit komt omdat een notenpasta uit veel (gezonde) vetten bestaan, waardoor het niet lekker kan werken voor een training. Ik eet wel graag een beetje notenpasta omdat het vol zit met proteïnen die de opbouw van spieren stimuleren. En omdat het makkelijk is om snel op brood te smeren. Kies wel voor een natuurlijke amandelpasta of pindakaas die geen toegevoegde vetten, zout of suikers bevat.

wat eet je voor het sporten als vegan? pre-workout snackAmandelmelk met granola en dadels

Welk eten kun je beter overslaan voor je workout?

Veel vetten sla ik over voor mijn training. Vetten zijn zwaarder te verteren dan koolhydraten en het verwerken kost veel energie voor je lichaam. Eiwitten kun je ook voor het sporten nemen, maar liever eet of drink ik dat daarna voor spierherstel. Eet niet zwaar gekruid eten en vermijd volle, romige producten. Dit kan maagzuur veroorzaken en dat is het laatste waar je op zit te wachten. Ook van koolzuurhoudende dranken kun je een opgeblazen gevoel krijgen. Een open deur, maar toch belangrijk om te weten: vermijd fastfood en ongezond, bewerkt voedsel want dit vermoeit alleen maar je lichaam en het droogt uit. Niet echt handig wanneer je aan het knallen bent in de sportschool.

11x vegan pre-workout snacks

 1. Smoothie van groenten en fruit met plantaardige melk
  Erg lekker: spinazie, (bevroren) banaan, (bevroren) mango, beetje havermout en sojamelk
 2. Muesli (zonder suiker) met soja- of kokosyoghurt
 3. Stuk fruit
  Denk aan een banaan (goh!), mango, watermeloen of druiven
 4. Eén of twee sneetjes volkoren brood met pindakaas en banaan
 5. Havermout gemaakt van amandel- of sojamelk met wat kaneel en banaan
  Havermout bevat complexe koolhydraten die je lang energie geven
 6. Zoete aardappel uit de oven
 7. Pastasalade (eet dit 2 á 3 uur voor de training)
 8. Eén of twee sneetjes brood met een groentespread afgemaakt met plakjes komkommer en tomaat
 9. Stuk fruit met notenpasta
 10. Dadels met amandelpasta
 11. Plak bananenbrood

wat eet je voor het sporten als vegan? pre-workout snackDit bananenbrood is één van mijn favo pre-workout snack

Hopelijk kun je met dit lijstje een tijd vooruit en haal je alles uit de training. Wat eet jij graag voor het sporten? Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram en Facebook. 

(Visited 2.559 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *