Zijn truffels vegan?

Zijn truffels vegan? Deze zwammen zijn plantaardig, maar de manier waarop ‘het zwarte goud’ wordt gevonden is zeker niet vegan te noemen. Ik weet dat hiervoor soms varkens worden gebruikt en ik had weleens verhalen gehoord over truffelhonden die worden vergiftigd. Maar, hoe zit het nou precies? Ik dook in de wereld van de truffels en leg het uit.

Wat zijn truffels?

Eerst een klein lesje over truffels, want wat is het precies? Een truffel is een schimmel. Deze zwam groeit op de wortels, onder de grond, van verschillende boomsoorten. De bekendste truffels zijn de witte en de zwarte truffel. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten. Nog geliefder, maar zeldzamer (en dus kostbaarder) zijn de witte truffels uit het Italiaanse Piëmont. Ieder jaar wordt het record verbroken en gaan de truffels voor duizenden euro’s per stuk (!) over de toonbank.

Hoe worden truffels gevonden?

Voor het vinden van deze zwammen is een duo nodig: een caveur (degene die de truffels uitgraaft) en een varken of een hond. Truffels zijn op zichzelf dus plantaardig, maar zonder hulp van dieren kunnen wij de truffels niet opsporen. Wij kunnen het niet ruiken en daarom worden zeugen of speciaal opgeleide honden ingezet. Vrouwelijke varkens worden gebruikt omdat de ondergrondse geur van de truffel overeenkomt met die van een mannetjesvarken. Hierdoor wordt de zeug mega enthousiast en soms komt het voor dat zij de gevonden truffel opeet. ‘Het zwarte goud’ is te kostbaar om in de maag van een varken te belanden en daarom gaat de voorkeur uit naar honden. Ook is een hond iets makkelijker te vervoeren (een zeug kan wel 250 kilo wegen) en honden luisteren beter naar hun baasje dan varkens. Varkens worden aan een lijntje gehouden tijdens de zoektocht en de honden lopen los. Ik heb niet kunnen vinden of de dieren het tegen hun zin doen of slecht worden verzorgd door hun eigenaren. Honden worden over het algemeen blij om dingen te zoeken voor hun baasje, maar de volgende feiten laten mij wel heel erg schrikken…

Vergiftigen van de truffelhond

Het ras Lagotto Romagnolo wordt gezien als de ’truffelhond’. Als puppy worden zij getraind om de truffels op te sporen en veelbelovende honden gaan zelfs naar een truffelschool. Het duurt ongeveer vier jaar voordat een hond volledig is opgeleid. Zijn baasje is dus veel tijd en geld kwijt aan het trainen van zijn hond en daarom zijn de opgeleide truffelhonden van grote waarde. De concurrentie is letterlijk moordend; ieder jaar worden ervaren truffelhonden vergiftigd. Exacte cijfers heb ik niet kunnen vinden, maar dat dit gebeurt is geen geheim. In 1997 liep er een seriemoordenaar rond in Toscane en Umbrië die meer dan dertig honden heeft vermoord. De vergiftiging gebeurt met vleesbrokjes waarin een levensgevaarlijke stof zit verstopt. Meestal is dat strychnine, maar het kan ook een anti-slakkenmiddel zijn waarmee de sla wordt bespoten. De honden overlijden binnen dertig minuten en daarom zijn de baasjes vaak te laat om hun hond te redden.

Zijn truffels vegan?

Truffels zijn op zichzelf plantaardig, maar voor mij zijn truffels niet vegan. Ook in deze industrie draait het maar om één ding: geld. De dieren zijn hiervan de dupe en daarom hoef ik geen truffel over mijn pasta of risotto. Helaas is het kweken van truffels in een kunstmatige omgeving nog niet gelukt en daarom blijft de truffel afhankelijk van de inzet van dieren.

Bron afbeeldingen: ThingLink.com, Truffel.be

Ik ben benieuwd naar jouw mening over truffels. Wist jij dit? Je kunt het ook laten weten via Facebook en Instagram

(Visited 5.899 times, 1 visits today)

9 Comments

  1. Linda - Zaailingen 11 augustus 2017 at 12:27

    Oh joh, wat een mafiapraktijken! Ik had altijd alleen het beeld van vrolijk scharrelende varkens en honden, waar ik niet veel kwaads in zag. Tja, als er zoveel geld bij komt kijken, gaat het al snel mis. Gelukkig hou ik niet eens van truffels 😉

    Reply
    1. Quirines 20 augustus 2017 at 12:25

      Ja bizar hè? Geld is altijd de boosdoener.. Gelukkig voor jou heeft dit dus geen invloed!

      Reply
  2. Marianne - Groene stapjes 11 augustus 2017 at 14:19

    Wat een gruwelijk verhaal! En wat goed van je dat je dit hebt uitgezocht en op je blog deelt. Zouden er meer plantaardige producten zijn waarvoor dieren nodig zijn om ze te vinden/ gebruiken? ? Dat vraag ik me nu af…

    Reply
    1. Quirines 20 augustus 2017 at 12:23

      Ik ben nog niks tegengekomen en anders deel ik dat 🙂

      Reply
    2. Laura 3 september 2017 at 19:33

      Ik heb wel eens gehoord dat voor het “oogsten” van kokosnoten aapjes gebruikt worden? Misschien ook iets om uit te zoeken?

      Reply
  3. Fleur 4 september 2017 at 00:26

    Truffels zijn niet plantaardig want het zijn schimmels… 😉

    Reply
  4. jef 21 december 2017 at 00:44

    geen vegan eten zonder dierlijke ‘hulp’ !

    ….. het zoogdier – mens zit meestal wel ergens tussen voor de productie.

    & wat voor leed men deze dieren aandoet ……. afschuwelijk 🙁

    Reply
  5. Pingback: Wist jij dat deze producten niet vegan zijn? - The Vegan Effect

  6. Pingback: Dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *