‘Maar, wat eet je dan?’ Absoluut de meest gestelde sinds ik plantaardig eet. Misschien stel je deze vraag op dit moment ook aan jezelf, want over een paar dagen begint de VeganChallenge. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden, heb ik een overzicht gemaakt met allemaal inspiratie voor het eten: ontbijt, lunch, dinner en tussendoortjes. Eet smakelijk!
Ontbijt
Havermout
Het wordt weer kouder en dat betekent.. warme havermout! Dit ontbijtje verveeld nooit. Zo kun je varieren met verschillende plantaardige melken en ook met de toppings. Inspiratie nodig? Ik deel hier vier havermout recepten.
Soja-, kokos-, amandelyoghurt met granola en fruit
Perfecte vervanging voor jouw dagelijkse kom yoghurt. Goed om te checken of de granola geen honing bevat.
Overnight oats
Dit eet ik in de zomer. Ik maak het vaak ’s avonds maar ook ’s ochtends (voordat je onder de douche springt) is dit een lekker en snel ontbijtje. Net zoals met de warme havermout kun je eindeloos variëren en verschillende seizoensfruit gebruiken.
Power ontbijtje
Zo klaar in de ochtend, het is lekker én gezond. Dit is het recept.
Smoothie
Ik drink iedere ochtend een smoothie. Zonder dit is mijn ontbijt niet compleet. Mijn standaard recept: spinazie, bevroren mangoblokjes, banaan, halve avocado en kokoswater.
Scrambled tofu
Ideaal voor in het weekend als je zin hebt in wat hartigs. Ik deel hier mijn recept voor scrambled tofu.
Boekweit pannenkoeken
Dit is ook een perfect gerecht om in het weekend te maken als je uitgebreid wilt ontbijten. Heerlijk met blauwe bessen, kokosrasp en ahornsiroop.
Bananenbrood
Maak dit op zondag en je hebt de rest van de week een ontbijtje in huis. Dit brood maak ik bijna iedere week.
Tip: Wakker geworden met een kater? Dit zijn 11 top anti-kater ontbijtjes.
Lunch
Brood
Brood hoeft niet vegan te zijn, want er kunnen varkensharen (!) en/of eiwitten in zitten. Vraag dit even na bij de bakker. Hartig beleg voor op brood: hummus in duizend verschillende soorten smaken, muhammara, avocado, groentenspreads van Zonnatura en tempeh bacon. Zoet beleg voor op brood: pindakaas, notenpasta, jam, appelstroop, sommige chocoladepasta’s en schuddebuikjes. Meer inspiratie nodig? Ik schreef een artikel met 21x keer vegan broodbeleg.
Tosti
Je kunt hiervoor vegan kaas gebruiken. Benieuwd welke kaas het meest geschikt is voor een tosti? Ik testte drie soorten kazen. Mocht je geen fan zijn van vegan kaas, je kunt ook een tosti maken met avocado, hummus en verschillende groenten.
Maaltijdsalade
Altijd goed en ook hier heb je eindeloze varianten op. Kies voor een bladgroente, dan een graad/zaad of peulvrucht, verschillende groenten, eventueel lekkere falafel of kipstuckjes van de Vegetarische slager of falafel en eindig met een dressing.
Wraps
Lekker met vegan shoarma of gehakt, homemade tzatziki (op basis van sojayoghurt) en gegrilde groenten.
Tip: maak ’s avonds een extra portie en bewaar dat voor de lunch. Je kunt de maaltijd dan nog (eventueel) aanvullen met verse groenten.
Dinner
Gevulde zoete aardappel
Mijn lievelings gerecht als ik geen zin heb om uitgebreid te koken, maar wel gezond wil eten. Je vindt hier het recept.
BBQ
Niet meer bbq’en als je plantaardig eet? Echt wel. Tivall heeft heerlijke vegan burgers en je kunt met kipstuckjes van de Vegetarische slager en gemarineerde tofu spiesjes maken. Maak hamburgers van portobello’s en leg een hele aubergine op de bbq. Salade erbij, stokbrood en vegan pindasaus en je hebt een heerlijke maaltijd.
Stoofpot
Ik maak regelmatig een grote pan en vries meerdere porties in. Handig na een lange dag werken; zo kun je snel op de bank ploffen én eet je gezond.
Chili sin carne
Met dit gerecht maak ik vaak indruk op mijn bezoek. Guacamole en vegan nacho’s erbij and your good to go!
Curry
Altijd goed en makkelijk te maken. Check wel goed op de currypasta vegan is, want soms zit er garnaal in. De curry kruidenpasta van Fair Trade Original is vegan of maak het zelf.
Aziatische noodles
Gerechten uit Azië lenen zich goed uit voor de plantaardige keuken. Het recept voor onderstaand gerecht vind je terug op. Ook dit gerecht met rijstnoodles staat vaak op het menu.
Bibimbap
Mijn absolute favoriet op dit moment.
Vegan sushibowl
Geen sushi meer? Jawel! Deze vegan sushibowl eet ik héel vaak en ik mis absoluut geen vis.
Soep
Het is weer tijd voor soep! Probeer eens een Thaise pompoensoep, broccoli-courgette soep, linzensoep of wortelsoep met gember eens.
Stamppot
Dat kan nog net! Dit is een lekker recept.
Burger
Do I need to say more?
Tip: Geen zin om lang in de keuken te staan? Ik deel vijf recepten die binnen 30 minuten op tafel staan.
Snacks
Rijstwafel met pindakaas
Al meer dan tien jaar mijn favo tussendoortje. Calvé zit helaas bomvol met suiker, dus kies voor een gezondere variant zoals 100% Pindakaas van Albert Heijn.
Fruit
Noten
Chocolademousse
Dit gerecht maak je met zijden tofu. Lekker als dessert, je vindt het recept hier.
Dadels met pindakaas
Gebruik hiervoor medjoul dadels, de lekkerste dadels!
Nacho’s met guacamole
Olijven
Sticky wortelbrood
Net als de bananenbrood is het handig om dit in het weekend te maken, zodat je de hele week een gezond tussendoortje in huis hebt. Het recept vindt je hier.
Erg saai en vooral niet lekker hè dat plantaardig eten. 😉 Weet jij nog een recept dat echt niet in dit lijstje mag ontbreken? Ook ben ik benieuwd of jij meegaat doen. Laat hieronder weten. Dat kan natuurlijk ook via Facebook en Instagram. Succes met de Vegan Challenge! 🙂
Erg saai en niet lekker inderdaad. Bah en gatverdamme :p
Nee even zonder grapjes, wat een fijne lijst heb je gemaakt. Super uitgebreid en zeker handig voor beginnende vegans!
Hahaha je hebt helemaal gelijk 😉
Boehoehoe, de link naar je Sticky Wortelbrood werkt niet. 🙁
Oeps! Nu weer wel 🙂