Waarom het veganisme een verrijking is (en geen beperking)

‘Wat, ben jij vegan?! Dat is vast heel lastig. Ik zou dat niet kunnen hoor!’. Een standaard reactie die ik krijg wanneer ik vertel dat ik veganist ben. Ik merk dat men vaak denkt dat het veganisme alleen beperkingen kent. Voordat ik vegan werd, dacht ik dat zelf ook. Het is extreem, lastig in sociale situaties, je komt voedingsstoffen tekort en je kunt niet meer lekker eten. Niets is minder waar. In de 2,5 jaar dat ik vegan ben, heeft deze levensstijl mij zóveel gebracht. Niet alleen de praktische, simpele dingen (hallo vegan burgers!), maar vooral op mentaal en spiritueel gebied.

Ik leef bewuster

Sinds ik vegan ben, leef ik bewuster. Dit bewustzijn heeft betrekking op verschillende onderdelen in mijn leven. Dat is in de afgelopen 2,5 jaar behoorlijk verandert.

Wat zit er in mijn eten en waar komt het vandaan?

Het begint natuurlijk met het eten: wat gooi ik naar binnen? In het begin ging een wereld voor mij open: ik wist niet dat er zoveel dierlijke zooi in ons voedsel zat verstopt. Ik weet nu precies wát ik eet en verder heeft het veganisme ervoor gezorgd dat ik mij ben gaan verdiepen in de verschillende industrieën. Wat gebeurt er in de zuivel-, ei– en wolindustrie? Waar komen producten vandaan en hoe is dit gemaakt? Al deze info is alles behalve vrolijk en ik ben hier ook een paar dagen verdrietig om geweest. Toch ben ik blij dat ik niet langer wegkijk en dat ik met mijn neus op de feiten wordt gedrukt.

Verder kijken dan ‘alleen’ plantaardig eten

Je zult merken dat, wanneer je net begint met plantaardig eten, je langzaam opzoek gaat naar informatie over andere aspecten in je leven. Waar je eerst nooit bij stilstond. Waar komt jouw kleding vandaan en van welke materialen is het gemaakt? Ook ben ik mij gaan verdiepen in cosmetica, schoonmaakartikelen, energie en de bank waarbij ik ben aangesloten. Ik probeer goed na te denken bij de dingen die ik doe en koop, wat voor impact dat heeft op de dieren en het milieu. Ik zit nog steeds in deze transformatie; zo ben ik een paar maanden geleden pas van bank overgestapt en ik heb nog een paar oude leren schoenen in mijn bezit. Spullen weggooien is zonde en ik zorg dat mijn nieuwe aankopen diervriendelijk en duurzaam zijn. Zo’n proces gaat niet van de één op andere dag, bij mij duurt dit al 2,5 jaar!

Yoga & meditatie

Al jaren beoefen ik yoga. Dit was altijd met vlagen en sinds ik vegan ben, is yoga een vast onderdeel in mijn leven geworden. Sinds een jaar is daar meditatie bijgekomen. Het is wel lekker typisch: een veganist die aan yoga en meditatie doet. Dit komt, denk ik, omdat je als veganist dichter bij je eigen gevoel komt. Dan is het opeens niet meer gek dat deze twee ‘werelden’ samenkomen. Wanneer je yoga beoefent, word je bewuster: van je eigen gevoel, van je omgeving, hoe je leeft, werkt en van je lichaam. Doordat je meer bewust wordt van je lichaam en geest, is het logisch dat je dit wilt voeden met gezond eten zonder dierenleed. ‘Do not harm’ is niet voor niets één van de basisprincipes/’regels’ van yoga..

veganisme verrijking

Meer compassie voor de wereld (en mezelf)

Compassie maakt de wereld een stuk liefdevoller. Dit klinkt zoetsappig, maar ik kan dit niet beter omschrijven. Sinds ik niet meer bijdraag aan het dierenleed en beter omga met het milieu, voel ik veel meer compassie voor de wereld. En voor mezelf. Dit heeft even geduurd, want zeker in het begin komt er veel nieuwe, akelige informatie op je af. Nog steeds kan ik verdrietig worden als ik een nieuwsbericht lees waarbij een vrachtwagen met kalfjes is gekanteld. Ik ben juist gevoeliger geworden. Het grote verschil met ‘vroeger’ is dat ik nu iedere dag beslis of ik hieraan meedoe of niet. Dit geeft mij veel rust en ruimte in mijn gedachten. Meditatie heeft hier ook bij geholpen.

Door mijn blog en Instagram probeer ik mijn steentje bij te dragen door zoveel mogelijk mensen te informeren en inspireren om voor deze levensstijl te kiezen. Het voelt heel goed om weten dat ik dagelijks de juiste, liefdevolle keuze maak. Dit gun ik iedereen! En als jij mij al langer volgt, dan weet je dat mijn leven écht niet saai en beperkend is en dat ik heus nog wel lekker eet. 😉

Ik ben benieuwd of jij hetzelfde ervaart sinds je veganist bent. Ook als je net bent begonnen, ben ik benieuwd naar jouw ervaring. Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram en Facebook

(Visited 550 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Tamara 3 juni 2018 at 08:19

  Ik vind het heel goed dat mensen zo bewust bezig zijn met de natuur en dierenwelzijn, etc. Maar wat ik niet snap is dat je dan wel vliegreizen maakt voor je plezier. Als je zoveel om het milieu geeft en op zoveel terreinen je best doet, waarom vlieg je dan?

  Reply
  1. Quirines 5 juni 2018 at 15:44

   Hi Tamara! Terechte opmerking, ik vind het ook steeds lastiger worden om te vliegen omdat het inderdaad een grote impact heeft op het milieu. Ik ben in eerste instantie vegan voor de dieren geworden en nu is het hele milieu en gezondheid aspect erbij gekomen. Dat ik af en toe vlieg praat ik zeker niet goed, maar ik weet wel dat ik het compenseer doordat ik als veganist door het leven ga. Ik probeer ook te kijken of ik eerst met de trein of de auto kan gaan, voordat ik een vliegticket boek. Jij vliegt helemaal niet?

   Reply
 2. Yv 17 september 2018 at 13:00

  Ha, zo herkenbaar! Vooral het laatste gedeelte, ik merk dat ik gevoeliger ben geworden, sympathieker en veel meer compassie heb voor alles en iedereen <3

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *