Verhuizen naar het buitenland – wat komt er allemaal bij kijken?

Voor mijn verhuizing naar Duitsland heb ik veel gezocht naar handige tips; want hoe kan ik zo’n onderneming het beste aanpakken? Tijdens mijn zoektocht heb ik niet écht goede en nuttige informatie gevonden. Daarom had ik besloten om het zelf uit te zoeken en zag ik wel waar het schip strandt.

Doordat ik er blanco inging heb ik veel geleerd (en gestresst ha!) en wat ik geleerd heb deel ik graag. Want wat moet je eigenlijk allemaal regelen en wat is een handige volgorde?

1. Post stop zetten

Voordat de verhuizing aanbreekt: zeg al de post stop. Laat alleen belangrijke zaken overzetten naar jouw nieuwe adres. Stop al de verzekeringen en (tijdschrift)abonnementen zo snel mogelijk, want meestal gaat daar nog een maand (of twee) overheen voordat het is afgelopen. Zo heb ik een aantal maanden extra voor mijn sportabonnement moeten betalen, omdat ik nog een opzegtermijn had. Beslis ook of je jouw telefoonabonnement wilt stopzetten. Het kan handig zijn om het te behouden als je vaak terug naar Nederland gaat, maar het is dan slimmer om het overzetten naar een PrePaid. Zo wordt je nummer behouden, maar betaal je niet scheel aan dubbele telefoonkosten.

2. Hulp aannemen

De verhuizing zelf. Een verhuizing levert veel stress op en het gaat vaak minder soepel dan dat je van te voren hebt gepland. Keulen ligt gelukkig niet ver van Nederland en daarom was ik erg blij dat mijn ouders en de vader en de broer van Niels konden helpen. We huurden een verhuisbusje en mijn ouders reden ook mee met hun auto. Mijn tip is dan ook om alle hulp aan te nemen dat je wordt aangeboden. Vele handen maken bij een verhuizing écht het werk lichter.

3. Hulp vragen

Kom je ergens niet uit, kan je het niet vinden of zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag om hulp. Ik vond het erg lastig om mijn collega’s om hulp te vragen, want ik wilde hen niet belasten met mijn problemen random de verhuizing. Toch ben ik erachter gekomen dat dit slim is om te doen. Het zorgt voor meer rust en wat voor mij een tijdrovende klus is omdat ik niet weet waar ik moet beginnen of omdat ik het niet begreep vanwege de taal, was het voor mijn collega’s vaak eenvoudig. Zij pleegden snel een belletje voor mij of legden de kleine lettertjes uit.

4. Neem de tijd

Naar een nieuwe omgeving verhuizen waar je niemand kent, de taal niet spreekt en verdere veranderingen, is je huis super belangrijk. Neem, voor zover het kan, dan ook de tijd om van je huis een thuis te maken waar je kunt ontspannen.
In Duitsland is het bijvoorbeeld normaal om een huis op te leveren zonder keuken. Doordat ik op een zaterdag verhuisde en gelijk op maandag begon aan mijn nieuwe baan had ik geen tijd om rustig een keuken te bestellen. Niels en ik deden het dan na onze werkdag of in de weekenden. Dit heeft veel frustratie opgeleverd zoals ik hier al over geschreven heb.  Mijn tip is dan ook om een week vrij te nemen. Je kunt het huis inrichten en in alle rust een aantal punten van dit lijstje afwerken. 
Ook de omgeving verkennen hoort hierbij: hoe werkt het openbaar vervoer en waar is een supermarkt zijn handige dingen om te weten.

5. Inschrijven bij de gemeente

Dit is iets wat ik maar bleef uitstellen, maar het geeft een rustig gevoel als je weet dat je er officieel woont. Verder moet je in Keulen altijd het bewijs van inschrijving bij je hebben voor het geval er wat gebeurd.

6. Buitenlandse rekening openen

Doe dit zo snel mogelijk. Voor een aantal onderstaande punten (zoals een telefoonabonnement en verzekeringen) heb je een rekening nodig. Het was namelijk bij mij onmogelijk om abonnementen af te sluiten op mijn Nederlandse rekening.

7. Nieuw telefoonabonnement afsluiten

Dit punt heeft heel wat frustratie opgeleverd. Ik sprak namelijk niet goed Duits om hierover te onderhandelen en ik werd van het kastje naar de muur gestuurd: ik moest het online regelen, dan werd ik weer doorverwezen naar een winkel, ik werd opgelicht met de prijs en daarna bleek mijn Nederlandse rekening niet voldoende te zijn. Uiteindelijk is een collega meegegaan naar de winkel en heeft zij het geregeld.

8. Internet

In Duitsland duurt het vier tot zes weken voordat het internet wordt aangesloten. Vraag dit dus zo snel mogelijk aan. Doordat Niels en ik moesten wachten op onze nieuwe rekening, hebben we het eerst op een rekening van een collega mogen afsluiten.

9. Zorgverzekering

In Duitsland is het zo geregeld dat de werkgever meebetaald aan de zorgverzekering. Dit betekent niet dat zij het ook voor je regelen. Niet echt een leuke klus, maar het hoort er allemaal bij.

10. Overige verzekeringen

Zoals een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering moeten worden aangesloten. Vraag na bij collega’s of kennissen (als dat natuurlijk kan!) wat zij kunnen adviseren. En vaak is het gewoon op goed gevoel wat kiezen.

11. Gas en licht

Bij het huis wat wij huren, werd automatisch een energiemaatschappij afgesloten. Na de eerste rekening vielen we van onze stoel: wat een geld! Na wat onderzoek bleken we bij de duurste maatschappij te zijn aangesloten. Na veel rompslomp en aardig wat telefoontjes heen en weer zijn we overgestapt naar een veel goedkopere aanbieder.

12. Huis- en tandarts

Misschien niet het eerste waaraan je denkt, maar zeker niet onbelangrijk: zoek op tijd naar een huisarts en een tandarts. Je wilt hier niet mee bezig zijn als je écht een afspraak moet maken.

13 Taalcursus volgen

Doordat ik een cursus heb gevolgd, voel ik mij veel meer thuis. Ik word serieuzer genomen, contacten leggen gaat veel makkelijker en ik hoef ook niet meer om hulp te vragen als ik iets niet begrijp of als ik wat moet regelen.

(Visited 202 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Pingback: Wat niemand vertelt als je naar het buitenland verhuisd.. | QUIRINES

 2. Marie de Jonge 27 maart 2019 at 12:20

  Toen ik zelf naar het buitenland verhuisde, heb ik goed onderzoek gedaan online. Je vind hier gelukkig alles over verzekeringen en wonen. Ook is het handig om contact op te nemen met mensen die naar hetzelfde land zijn verhuisd. Persoonlijke tips zijn erg waardevol.

  Reply
 3. Vincent Rondwijk 12 september 2019 at 12:59

  Maak inderdaad goede plannen en begin op tijd met het organiseren van je verhuizing wanneer je naar het buitenland vertrekt. Met name verzekeringen en inschrijvingen bij de gemeente. Dit soort dingen zijn niet altijd binnen een korte tijd geregeld.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *