Zin in een vegan tompouce? Dat kan! Ik dook de keuken in om een plantaardige versie van de tompouce te maken. Met heerlijke vegan custard en knapperig bladerdeeg. Lekker tijdens Pasen of Koningsdag. Enjoy!
Er zijn van die gerechten die je soms ontzettend mist als vegan. Zoals tompoucen! Al jaren heb ik dit niet gegeten, maar ik had er wel af en toe zin in. Vooral tijdens bepaalde feestdagen als ik overal tompoucen in de schappen zag liggen. Maar, nu kan ik weer van een vegan tompouce genieten.
Ik kreeg van Holland & Barrett de opdracht om een vegan tompouce te ontwikkelen. Soms maak ik recepten voor bedrijven. Super leuk én ik word uit mijn comfort zone gehaald om iets te koken en bakken wat ik normaal gesproken niet snel zou doen. Na drie pogingen was ik 100% tevreden met de vegan tompouce. Daarom deel ik het ook graag op mijn eigen website (in overleg met mijn opdrachtgever natuurlijk), zodat jij er ook van kunt genieten.
Wat heb je nodig?
- Bladerdeeg, 4 plakken, diepvries
- Plantaardige slagroom
Geel glazuur:
- Poedersuiker, 100 gram
- Sinaasappelsap, 2 el
- Kurkuma, ½ tl
Vegan custard:
- Ongezoete sojamelk of amandelmelk, 660 ml
- Maiszetmeel, 65 gram
- Plantaardige boter, 2 el
- Vanille extract, 2 tl of vanille poeder 1 tl
- Vanille suiker, 65 gram
- Kurkuma, ½ tl
- Optioneel: agar agar, 1 tl (afgestreken)
Wat ga je doen?
Vegan custard
- Pak een kom en meng 120 ml plantaardige melk en het maiszetmeel. Zet apart.
- Voeg in een kleine kookpan de overige melk met de suiker toe. Verhit op middelhoog vuur. Laat op het vuur staan tot het suddert en er kleine belletjes verschijnen.
- Voeg het melk-zetmeel mengsel toe. Verlaag naar middel vuur.
- Roer rustig met een lepel door tot het mengsel is ingedikt. Dit duurt een paar minuten.
- Haal van het vuur en voeg de vanille extract, kurkuma en de boter toe. Meng het goed door. Voeg eventueel wat agar agar toe zodat de custard wat steviger wordt.
- Laat dit 20 minuten afkoelen
- Tip: leg een stuk vershoudfolie over de pan en zorg ervoor dat het plastic de custard raakt. Hierdoor ontstaat er geen ‘vel’ op de custard.
- Zet het pannetje in de koelkast voor minstens een uur. Daarna kun je het gebruiken.
Glazuur
Meng het poedersuiker, sinaasappelsap en kurkuma in een steelpannetje. Verwarm dit op laag vuur. Roer regelmatig door tot je een stroperige substantie krijgt.
Vegan tompouce
- Haal het bladerdeeg uit de verpakking. Laat dit volledig ontdooien op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Nadat het bladerdeeg is ontdooid, kneed het deeg tot een bal
- Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak
- Prik zoveel mogelijk gaatjes in het deeg
- Laat het 30 minuten rusten
- Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden
- Schuif het bladerdeeg voor zo’n 15 minuten in de oven, tot het een mooie goudbruine kleur heeft
- Laat het volledig afkoelen
- Snijd het deeg met een scherp mes rechthoekige stukken (zo groot als jij de tompoucen wilt)
Vegan tompouce samenstellen
- Verdeel op één plak bladerdeeg de custard
- Leg daar de tweede plak bladerdeeg bovenop. Druk het een beetje aan.
- Verdeel het glazuur over de bovenste plak. Dit gaat het beste met een kwastje of glaceermes.
- Laat dit 20 minuten opdrogen
Maak af met een strook plantaardige slagroom. Eet smakelijk!
Houd jij ook zo van (vegan) tompoucen? Of wat mis jij als veganist? Laat het mij weten in de comments en wie weet kan ik weer aan de slag gaan met een lekker recept.
Via mijn Instagram houd ik je dagelijks op de hoogte. Leuk als je me volgt!