Vegan op wintersport – Hoe doe ik dit?

Volg je mij op Instagram? Dan is het je vast niet ontgaan dat ik afgelopen week in Oostenrijk zat. Op dit moment weer trouwens. Wat een rotleven. Ik krijg veel vragen hoe ik dit doe met het vegan eten. De typische gerechten tijdens wintersport zijn alles behalve plantaardig. Toch is het mij gelukt en dat betekent dat jij dit ook kan. Zo doe je dat:

Laat ik maar meteen de deur in huis vallen: het is niet makkelijk. Het is mogelijk, maar reken niet op gezond en uitgebalanceerd eten. De Oostenrijkse keuken is, zover ik weet, niet gezond met z’n schnitzels, curryworsten, patat, kaiserschmarrn en flinke pasta’s. De vegan gerechten zijn niet anders, dus mocht je niet de hele week patat met ketchup willen eten: bereid deze vakantie goed voor.

vegan op wintersport

Voorbereiding

Natuurlijk, in wintersportgebieden vind je genoeg supermarkten maar soms hebben zij niet de juiste producten. Daarom is het handig om thuis het één en ander in te slaan. Zo bakte ik voor vertrek ik dit vegan wortelbrood. Perfect als tussendoortje want het zit vol met gezonde ingrediënten. Dit brood blijft zeker vier dagen goed. Ook nam ik verschillende tussendoortjes mee: krachtkoeken van Biobite, pindarepen van Zonnatura, Cliffbars en Nakd repen. Hetzelfde geldt voor ontbijt producten en het broodbeleg.

Ga je met een gemengd gezelschap op vakantie? Dan wil je natuurlijk indruk maken met goed vegan eten. Deze gerechten mogen stevig zijn, want na een dag skiën heb je trek. Daarom zocht ik thuis een aantal lekkere recepten uit en nam ik veel ingrediënten en de kruiden mee.

Ontbijt

Mijn lievelings maaltijd van de dag. Zeker op wintersport is het belangrijk om de dag te beginnen met een stevig ontbijt.

 • Havermout met plantaardige melk. Ik vulde dit aan met een banaan, wat kaneel en soms een lepel pindakaas.
 • Coco Start en Almond Start van Abbot Kinney’s. Ik at dit met een banaan en granola.
 • Vegan proteïne. Een paar ochtenden dronk ik een glas havermelk met plantaardige proteïne.

Lunch

Vaak kreeg ik rond 10:30/11:00 weer trek en daarom nam ik altijd broodjes mee. In Oostenrijk vond ik lekker zuurdesembrood. Dit smaakte tijdens de wintersport nog nooit zo goed! Rond 14:00 was het tijd voor mijn tweede lunch dat ik op de piste at. Tip: laat je dierlijke ingrediënten achterwege? Vraag dan altijd om extra groenten.

Zelf mee

 • Broodjes met verschillende soorten hummus, Filet à l’Americain van de Vegetarische Slager, avocado en pindakaas.
 • Tussendoortjes zoals het wortelbrood en krachtkoeken.

Op de piste

 • Frietjes met ketchup
 • Gevulde aardappel met groenten. Zonder saus, want die is niet vegan.
 • Side salade. Vraag om een grote portie als je veel trek heb. Het is goed om te checken of er geen vlees/kaas/ei etc. doorheen zit. Soms staat dit niet aangegeven op de kaart.
 • Rösti van aardappel, groenten en een salade. Ik vroeg dit zonder het gebakken ei, maar mét extra groenten.
 • Pretzel. Deze zijn meestal vegan, maar altijd goed om te checken.

vegan eten op wintersport

Dinner

Thuis koken is altijd een veilig optie. Dan weet je zeker dat je gezond, plantaardig en lekker eet. Maar, na een dag op de latten heb je daar niet altijd zin in. Spontaan uiteten gaan, is dan wel een dingetje. Met een beetje geluk staat er een vegetarisch gerecht op de kaart die je makkelijk kunt veganizen. Tip: ga van te voren langs bij een restaurant. Dit scheelt een hoop stress (en jouw goede humeur, want #hangry) en zo weet je waar je aantoe bent. Bij één restaurant stond niks op de kaart dat in de buurt kwam van een vegan gerecht. Daarom was de chef blij dat ik dit op tijd aangaf zodat zij iets speciaals voor mij kon maken. Ze kwam zelfs aan mijn tafel vertellen wat ze had gemaakt. Hoe leuk is dat?!

Thuis koken

Uiteten

 • Aziatische wok
 • Pasta met een tomaten-wortelsaus en kruiden
 • Groentecurry
 • Pizza. Ik koos voor een vegetarische pizza, liet de kaas achterwege en vroeg om extra groenten. Lekker met wat chili olie, zodat het geen droge hap wordt.

vegan eten op skivakantie

Zo, ik hoop dat ik jou genoeg inspiratie & tips heb gegeven zodat jij met een gerust hart op wintersport kunt gaan. Het is zonde om deze vakantie over te slaan, omdat je bang bent dat je nergens terecht kunt. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Mocht je nog vragen hebben of tips willen delen: laat het hieronder weten in de comments. Dat kan natuurlijk ook via Facebook en Instagram

(Visited 2.249 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Marianne - Groene stapjes 2 februari 2018 at 10:06

  Handige tips! Wintersport is heerlijk, maar daarna wil je inderdaad niet alleen maar een patatje met ketchup kunnen eten. Voorbereiding is wel een must, dat is me nu in ieder geval duidelijk!

  Reply
  1. Quirines 3 februari 2018 at 18:25

   Jep, voorbereiding is the key. Iets minder spontaan, maar dan weet je iig zeker dat alles goed zit!

   Reply
 2. Shee 5 februari 2018 at 14:47

  Ik woon ik Zermatt – een skioord in Zwitserland en het vegan-aanbod vond ik hier toch aangenaam groot! Natuurlijk bieden niet alle restaurants iets aan, maar ik ken toch enkele plaatjes waar ik zonder zorgen kan gaan eten. Door hun internationale doelgroep moeten ze zich eigenlijk wel aanpassen. De supermarkten hier bieden trouwens een groot aanbod aan, zeker nu COOP hun eigen vegan huismerk ‘Karma’ hebben gelanceerd 🙂

  Veel restaurants plaatsen hun menukaarten ook online, handig om op voorhand te checken of er iets vegan tussen zit! ^^

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *