Vegan must-have: Tahin

Het heeft even geduurd voordat ik de wrange smaak van tahin kon waarderen, maar inmiddels ben ik om. Nu heb ik standaard een aantal potten van dit product in mijn keukenkastje staan, want de ene tahin is de andere niet. Ben je nog niet bekend hiermee en wil je graag weten waarvoor je het kunt gebruiken? Ik leg je alles uit, want dit product hoort in iedere plantaardige keuken thuis.

Wat is tahin?

Het is een pasta gemaakt van sesamzaadjes en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Een paar jaar geleden kon ik tahin alleen bij de toko of de biologische winkel vinden, nu ligt dit product ook bij de Albert Heijn. Er bestaan verschillende soorten tahin: de lichte variant is gemaakt van witte, ongeroosterde (of heel licht geroosterde) sesamzaadjes. De donkere soort is gemaakt van geroosterd sesamzaad. Dit kunnen zowel donkere als witte sesamzaadjes zijn. De lichte variant is toegankelijker, want de smaak is wat verfijnder. Ook is deze soort vloeibaar, dus ik vind dit handig voor dressings.

Tahin is een notenpasta en daarom kan er aan de bovenkant een laagje olie ontstaan als je het product even niet gebruikt. Dit komt omdat de vaste deeltjes zich van de olie scheiden. Goed doorroeren en je kunt het weer gebruiken.

tahinOnmisbaar voor in de hummus

Waarvoor gebruik je tahin?

Tahin wordt gebruikt als broodbeleg en zit in recepten zoals hummus en baba ganoush. De donkere variant is ook lekker om op je brood te smeren of om groenten in te dippen. Ik gebruik tahin vaak als basis voor een dressing. Lekker over een couscoussalade met gegrilde groenten en falafel. Niet alleen in de Midden-Oosterse keuken wordt het gebruikt, je ziet het ook terug in Aziatische gerechten. Lekker bij verse springrolls of door de noodles. Verder kun je er een frietssaus meemaken en het wordt gebruikt in desserts. De mogelijkheden zijn eindeloos ;).

tahin vegan

En, gebruik jij tahin? Wat vind je ervan? Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram

(Visited 9.046 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Claire 25 augustus 2016 at 11:51

  Interessant artikel! Ik zie het zelf weleens staan in de buitenlandse schappen in de supermarkt maar wist niet echt wat ik ermee moest. Lijkt me top voor homemade hummus.

  Reply
  1. Quirines 25 augustus 2016 at 11:57

   Ja, voor hummus is het echt onmisbaar! Zo lekker 🙂

   Reply
 2. Kristin 13 april 2018 at 18:57

  Silken tofu zit hier altijd in de frigo voor romige saus of dessert

  Reply
 3. Pingback: Wat eet je op brood als vegan? 25x vegan broodbeleg - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *