Vegan kerst – Tips waarom dit jaar wél gezellig wordt

Alsjeblieft, een vegan kitty om je alvast op te vrolijken

Kerst staat bijna voor de deur. Dat betekent voor de meeste mensen cadeaus, gezelligheid en natuurlijk veel –heel veel- eten. Dat laatste (en eerlijk, het tweede punt ook) kán een dingetje worden. Zeker wanneer je als enige vegan aanschuift aan een tafel met een non-vegan familie. Hoe zorg je ervoor dat jouw vegan kerst leuk wordt?

Een kleine bloemlezing van de uitspraken op het jaarlijkse familiefeest. Je vader die aandringt ‘dat je toch wel één keer een uitzondering kan maken’, en voor deze keer ‘niet zo moeilijk moet doen’. Je oma die het niet begrijpt (‘je eet toch wel gewoon vis?’) en een beetje beledigd is omdat je haar stoofvlees niet wilt eten ‘want vroeger vond je dit zo lekker’.

De feestdagen overleven als veganist…

Etentjes in het algemeen vergt een dosis geduld en doorzettingsvermogen voor een vegan. Je familie raakt in de stress omdat jij komt eten. Jij voelt je snel aangevallen door de ‘goedbedoelde’ opmerkingen. De tafel staat volgebouwd met vlees, vis en kaas, waardoor jouw trek snel vergaat. Kerst draait om liefde, dus het is wrang dat voor deze feestvreugde onschuldige dieren worden vermoord. Probeer dan maar eens je mond te houden.

Dit wordt mijn vijfde vegan kerst. Inmiddels weet ik hoe ik dit moet aanpakken, zodat het leuk blijft aan tafel, maar dat ik nog wel mezelf kan zijn. Geloof me, drie dagen achter elkaar irriteren aan bepaalde opmerkingen is niet ontspannen tafelen. Hoe ik dat doe? Ik probeer mij te bedenken dat niet iedereen weet wat ik weet. Niet iedereen is op de hoogte wat er gebeurt in de bio-industrie. Dieren zijn slim, slimmer dan wij denken. Zo is een varken even slim als een hond en zelfs slimmer dan een 4-jarig kind! Niet iedereen weet dat de veehouderij één van de grootste veroorzakers is van het klimaatprobleem. Niet iedereen weet dat dierlijke producten ongezond zijn. Mensen weten het niet en ze wíllen het niet weten. Dit maakt het soms knap lastig in gesprekken over dit onderwerp, omdat er weinig begrip is van beide partijen.

Dus, wat is handig om te doen tijdens de feestdagen?

  • Laat zien dat je met een plantaardig gerecht niks te kort komt en dat het feestelijk en heerlijk is (zie het recept hieronder).
  • Help mee met koken of organiseer het zelf.
  • Bereid je voor op vragen (die krijg je toch wel) als: waarom eet je geen ei, zuivel en vis?
  • Heeft jouw tante zich uitgesloofd om voor jou een gerecht te maken? Geef complimenten!
  • Houd het bij jezelf. Jij geeft geen kritiek op het eten van een ander, dus jij hoeft dat ook niet te ontvangen.
  • En, laten we dat vooral niet vergeten: geniet! Geniet van de aanwezigheid van familie & vrienden, de liefde, het lekkere eten, de goede wijnen, de echte Hollandse gezelligheid. Ik heb merk dat als ik er positief insta, anderen dat ook meer zijn. En, wie weet inspireer jij nog iemand om (vaker) te kiezen voor plantaardig eten. Als dat geen fijne kerstgedachte is…

Om terug te komen op het lekkere eten: met dit vegan kerst gerecht heb je gegarandeerd succes! In dit artikel deel ik twintig vegan kerst recepten. Ik schreef eerder over vegan kerst met tien uitgebreide tips.

vegan kerst recept

Zie jij tegen kerst op of niet? En heb jij nog handige tips? Laat het hieronder in de comments weten. Je volgt mij verder via Instagram en Facebook. Happy Holidays!

(Visited 1.133 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *