Vegan kerst – hoe doe je dat? 10 tips

De feestdagen staan bijna voor de deur. Een tijd die je doorbrengt met vrienden en familie met veel eten en drinken. Kerst als vegan kan lastig(er) zijn. De tafel staat volgebouwd met vlees, vis en zuivel, die ene oom stelt irritante vragen en de gastvrouw raakt gestresst omdat jij alleen plantaardig eet. Ik heb inmiddels een paar keer kerst gevierd als veganist. Vegan kerst? Het kan goed gaan, dit zijn mijn tips hoe jij zo relaxt mogelijk de feestdagen doorkomt:

1. Bereid je voor op vragen

Want die ga je krijgen. Het maakt niet uit of je al jaren vegan bent of net begint: het is altijd weer hetzelfde (kerst) liedje. Meestal zijn de vragen goedbedoeld, puur uit interesse, maar soms kan het gesprek vervelend worden waardoor je in de verdediging schiet. Daarom vind ik het fijn om op veelgestelde vragen een antwoord te hebben. Je hoeft echt niet op álles te weten, maar een beetje voorbereiding is handig. Denk aan vragen als: ‘Waarom ben je vegan?’, ‘Hoe kom je aan eiwitten?’, ‘Wat is er mis met kaas?’, ‘Kippen leggen toch eenmaal eieren?’. Weet je een antwoord niet? Je kunt altijd verwijzen naar een goede documentaire of eerlijk zeggen dat je dat niet weet, maar dat jíj je er goed bij voelt. Iedereen zijn eigen keuze, toch?

2. Bedenk een vegan gerecht en biedt aan om te helpen

Kerst gaat vaak samen met stress. Koken voor een groot gezelschap is ingewikkelder en vooral als iedereen bepaalde ‘dieet’ wensen heeft. Biedt daarom aan om te helpen: bedenk een lekker gerecht, doe alvast de inkopen en help mee met koken. Wilt iemand jou graag verrassen? Super lief! Het is wel slim om duidelijk te vertellen wat je wel én niet eet. Zo krijg je niet per ongeluk een gerecht waar honing, pesto of mascarpone doorheen zit. Zo wordt niemand teleurgesteld.

vegan kerst recept Deze chili sin carne met kokosyoghurt en een chili dressing doet het altijd goed

3. Geef complimenten over het eten

Maakt jouw zus een vegan gerecht, speciaal voor jou? Geef aan hoe attent je het vindt, ook al is de salade een beetje saai. Vertelt iemand trots aan tafel dat hij/zij steeds minder vlees eet (terwijl er een biefstuk op het bord ligt)? Ook dan werkt het geven van een compliment beter dan wanneer je de discussie aangaat. Door positief te blijven, zullen zij sneller kiezen voor een plantaardige optie of zij doen de volgende keer nog beter hun best voor een vegan gerecht.

4. Wees positief (je kan het!)

Ik weet ook dat het moeilijk kan zijn om positief te blijven, wanneer jij het gevoel hebt dat jij als enige ‘het begrijpt’. Probeer het toch, niemand heeft zin om met een chagrijnige vegan aan tafel te zitten. Je hoeft niet te juichen wanneer het stoofvlees op tafel komt, maar dit is niet het moment om te vertellen hoe die koe aan zijn einde is gekomen.

Ik probeer op zulke momenten te herinneren dat ik vroeger ook dierlijke producten at. Hierdoor krijg ik meer begrip voor mijn tafelgenoten. Worden er ‘grapjes’ gemaakt of jij misschien ook een bord met stoofvlees wilt?  Eerste lachte ik (als een boer met kiespijn) zulke momenten weg, maar ik geef nu mijn grenzen aan. Je mag best zeggen dat je dit niet grappig vindt. Met een ‘nee, dankjewel’, kom je ook al een heel eind.

5. Neem initiatief

Niks is zo vervelender dan afhankelijk zijn van een bepaalde situatie. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan dat er geen vegan gerecht is of dat jij als enige geen dessert hebt. Neem daarom zelf het initiatief. Vraag van te voren of jij iets kunt meenemen en of er rekening met jou wordt gehouden. Zelf iets meenemen is altijd een goed idee. Niet alleen handig voor jou, maar het is ook leuk om familieleden lekker, vegan eten voor te schotelen.

vegan kerst dessert Vorig jaar nam ik mijn eigen dessert mee

6. Gebruik groenten en fruit van het seizoen

Ieder seizoen brengt weer de lekkerste groenten en fruit met zich mee. Zo ook in de winter. Leuk om hiermee aan de slag te gaan en te laten zien dat je geen dierlijke producten nodig hebt voor een feestelijk gerecht. Typische winter groenten en fruit zijn: pompoen, cranberries, bieten, knolselderij, pastinaak, aardappels, aardpeer, paddenstoelen, spruitjes, appels, sinaasappelen en (stoof)peren.

7. Begin niet over het veganisme, tenzij je vragen krijgt

Niemand heeft zin in preken wanneer hij/zij een stuk kaas naar binnen schuift. Andersom kan het ook: je begint net aan het hoofdgerecht en jouw nichtje wilt weten waarom je geen vlees eet. Of een verre achterneef zegt dat het allemaal wel meevalt en dat je als mens nou eenmaal vlees nodig hebt. Eerst ging ik altijd mee met zulke discussies, maar steeds vaker geef ik aan dat ik even geen zin heb om hierover te praten. Laat mij ook even genieten van het eten. Je kunt ook aangeven dat je na het eten hier graag meer over vertelt.

8. Organiseer het diner bij jou thuis

Wil je zeker weten dat je heerlijk eet zonder dierlijke producten? Organiseer het kerstdiner bij jou thuis. De perfecte gelegenheid om vrienden en familie te laten zien hoe lekker, verwarmend en verrassend een vegan menu kan zijn. Het kost wat voorbereiding en tijd, maar dan wordt het wel op jouw manier gedaan.

9. Uiteten tijdens kerst

Ga je uiteten tijdens de feestdagen? Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik schreef eerder een uitgebreid artikel over uiteten gaan als veganist.

10. Geniet, geniet, geniet!

Want dat moeten we niet vergeten. Geniet van de mensen, de liefde, de leuke verhalen, het lekker eten, de goede wijn en de mooie versieringen. Je zult zien dat als jij er positief instaat, dit overslaat naar de aanwezigen. Wie weet inspireer jij nog iemand om te kiezen voor deze levensstijl. Als dat geen goede kerstgedachte is 😉

Hoe ervaar jij de feestdagen als vegan? Of is dit jouw eerste kerst? Ik ben benieuwd! Ook als jij nog andere tips hebt. Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram en Facebook. Liefs!

(Visited 1.839 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Eline 5 december 2017 at 09:11

  Ik vind het vooral leuk om mee te helpen met het diner, hierdoor gaan mensen toch heel anders naar het eten kijken. Vaak weten ze helemaal niet wat er allemaal te kiezen is!

  Reply
  1. Quirines 6 december 2017 at 22:04

   Ja precies! Het beste om hen te overtuigen is good food 😉

   Reply
 2. Natascha 7 december 2017 at 12:10

  goede tips, vooral nummer drie!!

  Reply
 3. Emma 12 november 2019 at 18:25

  Hoi hoi heb je misschien makkelijke recepten voor kerst om mee te nemen ? Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat er niet heel veel vegetarische laat staan, veganistische kerst diners komen bij mijn familie. En ik ben pas net een in de tweede week van mijn vegan journey, en vind het moeilijk om nog hele grote ingewikkelde gerechten te maken. Maar ik wil liever wel zelf iets meenemen dan alsnog maar met het eten van de rest mee te doen. Dus als ik het anders kan aanpakken hoor ik graag nog advies of leuke linkjes naar lekkere en simpele kerst gerechten (to go)

  Reply
  1. Quirines 25 november 2019 at 12:38

   Hi Emma! Wat goed dat je al hiermee bezig bent. Beter dat je voorbereidt bent, dan dat je voor verrassingen komt te staan. Kan je niet helpen met koken dat jij zelf een vegan gerecht meeneemt? Je kunt bv een lekkere Thaise pompoensoep maken (staat op mijn blog), een curry of een pastagerecht werkt ook goed om mee te nemen. Ik nam twee jaar geleden zelf een vegan taartje mee en iedereen was daar stiekem best jaloers op 😉 Mocht je nog vragen hebben, let me know!

   Reply
 4. Pingback: Vegan kerst: Geroosterde aardappelen met romige waterkerssaus & dragon-amandel crunch - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *