Vegan in Griekenland

Lucky me, ik mocht nog een weekje naar Griekenland. Een vakantie dat bestond uit zon, zee en vooral niks doen. Over het eten maakte ik mij een beetje zorgen; de Griekse keuken is niet bepaald plantaardig en online kon ik amper informatie vinden over vegans in Griekenland. Die zorgen waren nergens voor nodig, want zelfs in de meest afgelegen dorpjes heb ik heerlijk gegeten. Reis je deze zomer af naar Griekenland en eet je niet of nauwelijks dierlijke producten? In dit artikel lees je mijn tips en ervaringen.

Lesbos

Ik bracht een week door op het Griekse eiland Lesbos. Thuis had ik wat vooronderzoek verricht, maar zonder succes. Op HappyCow stond de teller op één vegetarisch restaurant en ook TripAdvisor gaf alleen maar vegetarische opties aan. Ik snap nu waarom: op Lesbos richt geen één restaurant zich specifiek op vegans en ieder eettentje biedt plantaardige gerechten aan. Met Zuid-Amerika nog vers in mijn geheugen was het een verademing dat ik niet het halve eiland moest afreizen opzoek naar een geschikt restaurant. Ik kon nu overal neerploffen en bestellen van de kaart.

De Griekse keuken

Gyros, souvlaki, feta, tzatziki en veel vis: dit is waar het om draait in de gerechten. Het leuke aan de Griekse keuken vind ik de mezzes, dat letterlijk klein hapje betekent. Gezellig om te delen en ideaal voor mensen met keuzestress, zoals ik. Mezzes bestaan voornamelijk uit groenten en ik bestelde meestal twee gerechtjes in plaats van één hoofdgerecht. Na een week had ik de meeste gerechten wel uitgespeeld, want bijna ieder restaurant biedt hetzelfde aan. Toch ben ik positief verrast dat ik zelfs in het meest afgelegen dorpje terecht kon én dat het eten erg lekker was. Onderstaande gerechten kun je verwachten op de menukaart:

veganingriekenland

Vegan gerechten in Griekenland

 • Briam, dit is een gerecht met verschillende groenten en aardappelen uit de oven
 • Aubergine imam, zacht gestoofde aubergine met verschillende (verse) kruiden
 • Gegrilde groenten bestaand uit aubergine, courgette en paprika
 • Gegrilde paddenstoelen met knoflook
 • Gevulde tomaat, paprika en courgette. Deze groenten zijn gevuld met rijst en komen uit de oven.
 • Aardappelballetjes
 • Olijven
 • Grote bonen
 • Overige bonen zoals witte bonen, bruine bonen en spliterwten
 • Pitabrood
 • Stokbrood
 • Falafel
 • Hummus
 • Fava, een dip gemaakt van gepureerde gele bonen
 • Aubergine dip (mits er geen yoghurt inzit)
 • Griekse salade zonder feta
 • Salade met rode bieten
 • Gevulde wijnbladeren met rijst
 • Gevulde courgettebloemen met rijst
 • Okra
 • Horta, gekookte wilde groenten zoals spinazie

Nog meer tips…

Nistisimo

Ik kreeg de indruk dat de meeste Grieken nog nooit van het woord ‘vegan’ hadden gehoord. Gelukkig kun je daar een ander woord voor gebruiken, namelijk nistisimo. De Griekse-Orthodoxe kerk heeft namelijk 180 vastdagen per jaar waaronder iedere woensdag en vrijdag. Dit betekent niet dat zij helemaal niet eten, maar dat zij op een andere manier eten. En laat dat nou toevallig (bijna) vegan zijn. Het is slim om het alsnog na te vragen; want tijdens nistisimo eten zij wel vis zonder graat zoals octopus, garnalen en inktvis en honing.

Supermarkt

In de supermarkten en fruitstalletjes heb je een ruime keuze uit verschillende groenten- en fruitsoorten. Ook vond ik in de supermarkt tahin, pindakaas, rijstemelk, noten en gedroogd fruit. Het ontbijt kocht ik zelf in want ik verbleef in een appartementencomplex met een keuken en voor de lunch belegde ik meestal zelf mijn brood met avocado en tahin.

veganingriekenland

Geen kaas en yoghurt

Grieken zijn gek op (feta)kaas en tzatziki en bij veel gerechten wordt dit ook geserveerd. Bij iedere bestelling vroeg ik specifiek (ook al stond het niet op de menukaart) of ze de kaas en/of yoghurt konden weglaten.

Espresso cappuccino

Populair in Griekenland is de freddo cappuccino: ijscappuccino, wat heerlijk is met het warme weer. Ik bestelde een iced espresso: hetzelfde principe maar dan zonder melk.

veganingriekenland

Veganfriendly restaurants op Lesbos

Tropicana (Molyvos)

Nergens stond een rij, behalve bij Tropicana. Het terras zit op een gezellig plein, de bediening is vriendelijk en het eten goed.

Captain’ s Table (Molyvos)

Mijn favoriet tijdens deze vakantie; Captain’s Table. Je kunt hier alleen mezze bestellen en de keuze is uitgebreid. Je vindt er de standaardgerechten aangevuld met nieuwe zoals een heerlijke quinoa salade en een salade van linzen, kappertjes en rozijnen. De pita met de dip fuzza is ook een aanrader.

Bazaar (Molyvos)

Geen zin in Grieks eten? Ik kwam Bazaar tegen en ik was verrast door de menukaart waar o.a. een vegan soep op stond en een falafel. Ik heb hier niet gegeten, maar de recensies zijn veelbelovend én het zit aan een leuk haventje.

Reef (Petra)

Reef is een typisch Griekse restaurant waar soms echte Griekse avonden worden georganiseerd (geen grap). De knoflook champignons zijn heerlijk, behalve als je daarna nog van plan bent om te gaan stappen.

George’s Fish Taverna (Anaxos)

Vanuit Anaxos kun je naar een ander strandje afreizen en daar vind je George’s Fish. Een beetje een ongelukkig naam, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Dat geldt hetzelfde voor het oude meubilair en de plakkerige menukaart; de eigenaar van dit restaurant weet hoe hij moet koken. Ik was vooral onder de indruk van de aubergine imam en het versgebakken brood.

Sam (Eresos)

Een leuk pleintje, een vriendelijke eigenaar en de kaart bestaat uit Griekse en Libanese gerechten. Bij Sam’s heb ik hele lekkere falafel, hummus en een aubergine dip gegeten. Wat wilt een mens nog meer?

(Straat)dieren in Griekenland

Straatkatten, honden, vastgebonden geitjes en ezels; mijn dierenhart is een paar keer gebroken bij het zien van deze dieren. Op Lesbos kunnen toeristen zelfs een ezel tour boeken, wat pure dierenmishandeling is want overdag wordt het makkelijk 40 graden. Ik kon het niet laten om straatkatten te aaien en stiekem wat eten te geven. De Grieken zien dieren als een product en niet zoals wij: met gevoelens en een eigen karakter. Het is mogelijk om vanuit Griekenland een hond of een kat mee naar huis nemen. ‘Helaas’ heb ik al twee katten, anders had ik dat zo gedaan.

Het echte leven is begonnen, namelijk het werkende leven. De tijd van vakanties is nu echt voorbij. Maar, ook in Amsterdam zit ik niet stil en je kunt mij volgen via Facebook en Instagram.

(Visited 5.793 times, 4 visits today)

8 Comments

 1. Marieke 20 februari 2018 at 15:57

  Ik ben echt ontzettend blij met je post! Ik ga ook op vakantie naar Griekenland deze zomer (had dit al besloten voordat ik vegan was gaan eten) en maakte mij ook al een beetje zorgen over het eten, want ik wist dat het menu voornamelijk uit vlees bestaat. Zelf eet ik heel soms nog wel kaas als dat niet anders kan/de enige optie een smaakloze salade is, maar in Griekenland leek vegetarisch eten al moeilijk… Thanks!

  Reply
  1. Quirines 20 februari 2018 at 18:39

   Ahh wat goed om te horen! Zoals je hebt gelezen, heb je geen reden tot zorgen 😉 Ik ben benieuwd hoe jij dit gaat ervaren! 😀

   Reply
 2. Ireen 6 augustus 2019 at 10:22

  Ik ben zo blij met deze post,
  Aankomende week gaan we voor 8 dagen naar lesbos dus hier heb ik ontzettend veel aan.
  Dank je wel

  Reply
  1. Quirines 6 augustus 2019 at 11:29

   Wat leuk! Heel veel plezier, maar dat gaat vast goed komen.

   Reply
 3. Conny 15 september 2023 at 07:37

  Wat jammer dat we veganistisch proberen te eten en toch nog koffie uit een plastic beker drinken.Als we echt iets voor de dieren willen doen laat dan ook dat plastic achterwege want indirect zijn hier de dieren ook de dupe van.

  Reply
  1. Quirine 7 oktober 2023 at 14:47

   Wat jammer dat als we vegan eten, meteen met alles onder een vergrootglas wordt gelegd i.p.v. dat je ziet dat ik al ruim zeven jaar vegan eet en een groot (gratis!) platform onderhoudt waar ik mensen voorzie van info & inspiratie om vaker plantaardig te eten

   Reply
 4. Yvonne Bunschoten 21 september 2023 at 16:07

  Wat een leuke tips, ik ga onverwachts weekje naar Lefkas en hoop daar zeker ook Vegan te kunnen eten
  Lesbos is vreselijk voor de dieren ben er ook druk geweest met honden en katten eten geven, hoop op Lefkas anders naar vrees van niet !

  Reply
  1. Quirine 7 oktober 2023 at 14:45

   Ja helemaal mee eens! Hopelijk is Leskas diervriendelijker 🙂

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *