Vegan fine dining in Amsterdam

Ik hou van koken maar ik hou nog meer van uiteten gaan. En dan niet een snelle hap zoals een burger of een pizza, maar echt vegan fine dining. Verrast worden door nieuwe gerechten, bijpassende wijnen, goede service en een fijne sfeer in het restaurant: heerlijk! Alleen, sinds ik plantaardig eet, vind ik het lastiger om zo’n soort restaurant te vinden. Maar, het is niet onmogelijk. In Amsterdam zijn er een aantal vegan fine dining restaurants en ik deel deze graag met jou.

The White Room

vegan fine dining the white room

vegan fine dining the white room amsterdam

Het meest bijzondere restaurant waar ik ben geweest. Voor mijn verjaardag nam Joppe mij als verrassing mee naar The White Room, een sterren restaurant. Wauw, wauw, wauw! Dit is next level dineren. Het was mijn eerste keer in een sterren restaurant en het was zo’n belevenis. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Zonder dat ik het doorhad werden de waterglazen bijgevuld, de tafel schoongeveegd van kruimels en het broodmaandje aangevuld. Onze borden werden precies tegelijkertijd opgediend en het eten en de wijnen waren fantastisch. The White Room is een wit restaurant (goh) met veel gouden details. Lekker kitsch en anders dan normaal. Zo bijzonder.

Speciaal op verzoek maakte de kok een vegan menu voor mij. Eigenlijk zouden ze dit standaard op de kaart moeten hebben, want het was zó lekker. Geen saaie toestanden, maar creatieve en smaakvolle creaties kreeg ik geserveerd. Volgens mij hadden we een vier-gangen menu maar voordat we aan de de eerste gang begonnen, hadden we al een aantal amuses achter de kiezen. Je wordt echt in de watten gelegd. The White Room – Dam 9

De School

vegan fine dining de school amsterdam

vegan fine dining de school

Eén van mijn favoriete restaurants in Amsterdam: De School. Het eten, de wijn, de bediening, het interieur, de sfeer: alles klopt. Hoewel het zeker luxe is, voelt het alles behalve stijf aan. De keuken is open, de tafeltjes staan ver uit elkaar (ik vind niks zo irritant dat je ongeveer op de schoot van de buurman moet zitten) en er hangt een ontspannen sfeer. Het restaurant DS zit gevestigd in een oude werkplaats en met mooi weer gaan de garagedeuren open en dineer je buiten op het terras.

De gerechten zijn seizoensgebonden, origineel en gewoon mega lekker. Groenten hebben de hoofdrol en op verzoek krijg je een vegan menu. Je kunt kiezen uit drie, vijf of zeven gangen, alleen bij een plantaardig menu zijn er drie of vijf gangen mogelijk. De School – Jan van Breemenstraat 3

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland

vegan fine dining vuurtoreneiland

Je hebt vast wel eens over Vuurtoreneiland gehoord. Dit is dan ook absoluut een must-visit. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam is Vuurtoreneiland alleen per schip te bereiken. In de lente en zomer eet je in het zomerrestaurant, een transparante glazen kas en eet je midden op het eiland, maar ben je wel beschut tegen wind en regen. In de wintermaanden wordt er gegeten in het knusse winterrestaurant dat in de bunker ligt. Ik ben twee keer op Vuurtoreneiland geweest en ik raad het 100% aan. Het is een hele belevenis.

De koks werken met regionale producten en op aanvraag kunnen zij alles veganizen. De gerechten worden op een traditionele manier bereidt: fermenteren, pekelen, wecken, roken en roosteren. Het menu bestaat uit vijf gangen, al krijg je zowel op de heen- en terugweg amuses op de boot. Al met al ben je zo’n vijf uur onderweg en ben je echt een avondje uit. Reserveren is wel nodig, want het zit altijd vol. Vuurtoreneiland 

Yerba

vegan fine dining Yerba

vegan fine dining yerba amsterdam

Yerba noemt zichzelf een plant forward restaurant en ik vind dat een treffende benaming. Bij Yerba wordt op hoog niveau gekookt en alles is net even anders dan je gewend bent. Ieder gerechtje is een echte smaakexplosie en zoals je ziet wordt alles mooi opgemaakt. De gerechten zijn plantaardig, maar het is mogelijk op een supplement bij te bestellen dat niet vegan is. Mocht met je een gemengd gezelschap zijn, is dit toch wel handig. Ik ben natuurlijk helemaal VOOR plantaardig eten, maar soms ben je nou eenmaal met mensen die niet zonder hun stukjes vlees of kaas kunnen willen.

Anyway, terug naar het vegan eten 😉 Yerba verbouwd veel groenten zelf en zij werken met lokale partners. Je kunt kiezen uit drie, vier, vijf of zes gangen en op zaterdag en zondag kun je hier brunchen. Wil je meer weten over dit restaurant? Ik schreef eerder een uitgebreide review over YerbaYerba – Ruysdaelstraat 48

Madam (A’DAM Toren)

madam restaurant

vegan fine dining madam

Mijn broertje nam mij een paar maanden geleden uiteten naar Madam (lucky me). Je dineert hier in een ongedwongen setting met uitzicht over heel Amsterdam. Hoe tof is dat?! Naast Madam zit er nog een ander fine dining restaurant in deze A’DAM Toren: Moon. Geen idee of je hier vegan kunt eten, maar het schijnt wel erg goed te zijn.

Er zijn niet veel vegan opties bij Madam, maar het is er wél en het smaakt super lekker. De locatie maakt het diner natuurlijk helemaal af. Na het eten drink je cocktails in de skybar of je combineert met het de A’dam Lookout, waar je kunt schommelen op de bovenste verdieping (jep dit heb ik ook gedaan). Madam – Overhoeksplein 3

Overige vegan fine dining restaurants in Amsterdam

Naast bovengenoemde restaurants zijn er nog een aantal plekken waar ik niet ben geweest (maar die wel hoog op mijn lijstje staan): Morris & Bella, Choux, Bonboon en Taiko.

Hou jij van vegan fine dining? Zo ja, naar welke restaurants ga jij graag? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie, dus let me know in de comments onder dit artikel. Je kunt mij verder volgen op Instagram en Facebook. Vind ik leuk!

(Visited 5.754 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Zanella 26 november 2019 at 13:10

  BAK, Jacobsz en Vermeer maken ook waanzinnige creaties en overal de mogelijkheid om volledig plantaardig te dineren. Woensdag ga ik zelf naar Bonboon, ben benieuwd! Bedankt voor deze tips, een aantal kende ik nog niet en ga ik ook op mijn lijstje zetten.

  Reply
  1. Quirines 26 november 2019 at 13:14

   Wat een fijne tips, dankjewel! Ik wist niet dat je daar vegan kunt eten.

   Reply
 2. Fleur 26 november 2019 at 21:27

  Oh wat fijn dat je dit deelt, thanks! Juniper & Kin (zit in het QO hotel), is ook een aanrader! Zit op de 21ste verdieping dus ook nog eens mooi uitzicht!

  Reply
 3. Selma 4 december 2019 at 20:42

  Jammer dat je nog niet bij Morris en Bella bent geweest; die staat wat mij betreft met stip op 1!

  Reply
  1. Quirines 6 december 2019 at 10:00

   Wat goed om te horen! Dit restaurant staat op mijn lijstje.

   Reply
 4. Sandy 25 januari 2020 at 17:54

  Bonboon is een enorme aanrader! We hebben er gisteren fantastisch gegeten.

  Reply
 5. Pingback: Mijn favoriete vegan restaurants in Amsterdam - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *