Vegan Challenge – week 1

Yes, de eerste week van de Vegan Challenge is alweer voorbij! Afgelopen donderdag begon ik aan mijn vegan maand. Ik had goed inkopen gedaan en mijn koelkast puilde uit van de boodschappen. Voornamelijk door groenten en ik voelde me daar gelijk al gezond bij.

De eerste paar dagen had ik nauwelijks door dat ik geen dierlijke producten at. Ik heb dan ook het meest relaxte weekend ooit gehad zonder verplichtingen, ik kan mij niet herinneren wanneer dat de laatste keer is geweest. Bizar! Wat een rust. Ik had heerlijk de tijd om ’s avonds leuke en lekkere gerechten op tafel te zetten en ik werd ook niet in de verleiding gebracht om bepaalde dingen te eten. Ik had natuurlijk alle boodschappen in huis.

Wel moest ik op de tweede dag gelijk nadenken over het volgende: alcohol. Het was namelijk vrijdagmiddag en dan is het natuurlijk tijd voor een drankje op werk. Ik kreeg een biertje aangereikt en ik nam zonder na te denken een slok. Maar wacht even?! Is dit eigenlijk wel vegan? Na enige onderzoek op het internet kwam ik erachter dat bier niet altijd vegan is. Bier (en ook wijn) wordt soms gefilterd met behulp van ‘vislijm’ en dat is een stof uit de blaas van vissen komt. Gadver?! Maar ook gelatine, varkensvet en bepaalde eiwitten kunnen in wijn zitten.

Gelukkig zijn de (meeste) Duitse bieren vegan en ook bijvoorbeeld Heineken, Amstel en Herton Jan. Op de terugweg naar huis zijn Niels en ik gestopt om de laatste boodschappen bij een biologische winkel te kopen Dat is wel ontzettend fijn in Duitsland: het aanbod van biologische winkels is groot. Hier heb ik ook een vegan rode wijn gekocht. Ik had verwacht dat dit enorm duur zou zijn, maar deze kostte €6,50 en de wijn was heerlijk.

De eerste drie dagen viel het mij op dat ik meer energie had dan normaal. Maar dat kan ook tussen mijn oren zitten en het feit dat ik een ontzettend rustig weekend heb gehad. Op de derde dag liep ik 10 km hard en dat ging mij erg goed af. De volgende dag kwam mijn eerste challenge. Niels had namelijk ongelofelijk zin in Die Fette Kuh. De beste hamburgertent van Keulen en die zit letterlijk bij ons om de hoek. Niels vindt het leuk om ook een paar dagen per week vegan te eten, maar er zijn grenzen. Ik was vooral nieuwsgierig of er een vegan optie zou zijn en als dat onmogelijk is dan kon ik altijd nog frietjes eten. Bij Die Fette Kuh hebben ze vier vegetarische opties. Helaas bleek het onmogelijk te zijn om deze vegan te krijgen. Waarschijnlijk komt het door het broodje of door de boter waarin wordt gegrild. Ook de maandelijks wisselende salade bestond uit zowel vlees als kaas. Jammer, maar ik had me hier al op ingesteld. Uiteindelijk heb ik gekozen voor frietjes met ketchup en een simpele salade met vinaigrette dressing. Wel een beetje saai, maar de smaak was goed. Ik was wel een beetje jaloers op Niels, maar toen ik zag hoe vol hij ervan zat, voelde ik me alweer wat beter.

Afgelopen maandag, dag vijf, heb ik de hele dag overleg van werk gehad in Frankfurt bij het 25Hours Hotel. Voor de lunch hadden ze een buffet gemaakt voor ons, maar helaas zat daar niks vegetarisch bij laat staan vegan. Een paar andere collega’s zijn vegetarisch dus wij bestelden wat anders. Ik heb toen een heerlijke plateau gekregen met verschillende soorten hummus, gegrilde groenten, couscous en een wrap. Deze dag voelde ik me alleen niet fit; ik voelde mij licht in mijn hoofd en een beetje slap. De laatste twee dagen van de week zijn ook goed gegaan. Wel heb ik opeens een slechtere huid gekregen, terwijl ik daar nooit last van heb.

Wat ik erg leuk vind, is dat ik veel nieuwe recepten aan het uitproberen ben. Ik ben veel creatiever in de keuken en het smaakt allemaal even lekker. Wel is het meer plannen. Vooral na een dag op werk heb ik geen zin om lang te moeten koken. Meestal at ik dan zalm met gegrilde groenten erbij of een salade met geitenkaas of feta. Nu ben ik wel langer bezig om een gerecht te bedenken en ook bij het boodschappen doen ben ik meer tijd kwijt. Het moet nog in mijn systeem komen.

Aankomende week wordt wat lastiger. Dit weekend komen namelijk twee vriendinnen op bezoek en vanaf donderdag ben ik weer in Nederland te vinden. Donderdag ga ik uiteten en ook het weekend ben ik met vrienden. Ik heb mezelf toegezegd dat ik minder streng hoef te zijn, maar ik heb op dit moment veel motivatie om dit door te zetten. Ik ben benieuwd!

(Visited 322 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Pingback: 7 tips om vaker plantaardig te eten | Quirines blog

  2. Pingback: 7 tips om vaker plantaardig te eten | Quirines

  3. Pingback: 6 maanden na de Vegan Challenge | QUIRINES

  4. Pingback: The Vegan Effect bestaat één jaar! (en wie jarig is trakteert) - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *