Vegan BBQ: 5x gegrilde groenten

Yes! De barbecue mag weer aan, want de zomer is officieel aangebroken. Een vegan BBQ is toch een beetje anders dan een traditionele BBQ. Een paar jaar geleden gaf mij een barbecue stress, want wat kan je nog wél eten? Inmiddels heb ik heerlijke gegrilde groenten ontdekt en ik deel mijn favo vegan BBQ recepten met jou. Helemaal niet moeilijk en wedden dat alle vleeseters dit net zo lekker vinden?

Geroosterde spitskool met een frisse dressing

geroosterde spitskool

Door een spitskool te roosteren en te blakeren op de barbecue krijgt deze groenten een heerlijke, intense smaak. Totaal anders dan een gekookte spitskool.

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 spitskool
  • Olijfolie

Frisse tzatziki:

  • 200 ml ongezoete sojayoghurt
  • Geraspte komkommer
  • Handje verse munt
  • 1/2 citroen, het sap
  • Zout & peper naar smaak
  • Optioneel: teentje knoflook

Wat ga je doen:

  1. Snijd de spitskool in vier parten en besmeer deze met olijfolie. Leg dit op de barbecue.
  2. Meng alles voor de dressing in een kommetje.
  3. Check regelmatig of de spitskool niet té hard gaat. Het mag zwart worden, je kunt de buitenste laag eraf snijden.
  4. Serveer met de dressing. Eet smakelijk!

Snelle gepofte zoete aardappel met toppings

gepofte zoete aardappel Afbeelding ter inspiratie geleend van Joyful Healthy Eats

Een vegan BBQ is niet compleet zonder een gepofte (zoete) aardappel. Zoete aardappel poffen op de barbecue duurt lang en daar heeft niemand zin in. Waarschijnlijk zit je op het moment dat de zoete aardappels ein-de-lijk klaar zijn al rammend vol met stokbrood en salades. Dus wij gaan het anders doen!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Aluminiumfolie

  • 2 zoete aardappels

Vulling:

Kies voor (zelfgemaakte) kruidenboter, guacamole, tzatziki en/of andere toppings zoals bonen, tomaat en mais.

Wat ga je doen?

  1. Kook de zoete aardappel in zijn geheel eerst zo’n 10 minuten voor.
  2. Verpak de zoete aardappel in aluminiumfolie.
  3. Leg de ingepakte zoete aardappels op de barbecue maar niet boven het heetste gedeelte of helemaal aan de zijkant.
  4. Pof de zoete aardappel in zo’n twintig minuten op de BBQ met de deksel erop. Zonder deksel duurt het wat langer. Draai de zoete aardappel een paar keer om.
  5. Haal de zoete aardappel van de barbecue en verwijder (deels) het aluminiumfolie. Snijd de zoete aardappel in zodat je het kunt vullen met bv guacamole of tzatziki. Eet smakelijk!

Groentespies met gemarineerde champignons

groentespies bbq

Groentespiesjes zijn altijd lekker, zeker als je de champignons van te voren marineert. Je kunt natuurlijk alle soorten groenten gebruiken, maar ik ging voor deze combi.

Wat heb je nodig voor 8 spiesjes?

Lange saté-prikkers

  • Champignons
  • Courgette
  • Venkel
  • Rode ui

Voor de marinade:

  • Ketjap
  • Agavesiroop
  • Chilipoeder

Wat ga je doen?

  1. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de champignons op laag vuur.
  2. Meng in een kommetje de marinade en giet dit over de champignons heen.
  3. Bak de champignons net zo lang totdat de marinade is opgenomen.
  4. Rijg vervolges de groenten aan de satéprikker.
  5. Leg de spiesjes op de BBQ en draai regelmatig om.
  6. Zodra de groenten beetje zijn verkleurd en warm zijn, kun je het van de BBQ halen. Eet smakelijk!

Gegrilde maiskolf met vegan boter

gegrilde maiskolf

Vroeger vond ik dit helemaal niet lekker, totdat ik in Thailand (Koh Tao om precies te zijn) een maiskolf van de barbecue at met boter en zeezout. Sindsdien vind ik dit heerlijk!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Lange saté-prikkers

  • 2 maiskolven
  • Olijfolie
  • Vegan roomboter zoals die van Flora Plant
  • Zeezout

Wat ga je doen:

  1. Je kunt maiskolven kopen die al ontveld zijn. Is dat niet het geval: snijd dan het kontje van de maiskolf af en verwijder de de bladeren en alle draden.
  2. Kook de maiskolven zo’n tien minuten voor.
  3. Steek een prikker in het uiteinde van de mais. Handig om draaien op de barbecue.
  4. Besprenkel de maiskolf met wat olijfolie.
  5. Leg het op de BBQ en rooster dit tien minuten. Keer regelmatig om.
  6. Serveer met een klodder boter en strooi wat zeezout over de maiskolf. Eet smakelijk!

Frisse geroosterde aubergine met granaatappel

geroosterde aubergine

Tot slot dit recept voor aubergine. Serieus, geroosterde aubergine van de BBQ (of uit de oven) is hemels. Het vruchtvlees wordt zo lekker zacht. Je kunt hiervan baba ganoush maken of ik eet het met falafel, pitabroodjes en hummus. Of met sticky tofu en rijst. De opties zijn eindeloos. Voor dit recept combineer ik het ongezoete yoghurt en granaatappelpitjes. Lekker fris voor een warme, zomerse dag.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 2 aubergine
  • Olijfolie

Voor de dressing:

  • 100 gram ongezoete sojayoghurt of kokosyoghurt
  • Olijfolie
  • Paar takjes verse munt, fijn gesneden
  • Citroen, sap
  • Zeezout en peper
  • 100 gram granaatappelpitjes
  • Optioneel: knoflookteen, geperst
  • Optioneel: tijm

Wat ga je doen?

  1. Je kunt de aubergine in z’n geheel op de barbecueF leggen en poffen. Leg dan de aubergine niet op het heetste gedeelte van de BBQ, maar aan de zijkant. Na zo’n dertig minuten haal je het ervan af. De buitenkant is dan zwartgeblakerd, maar dat is helemaal niet erg. Het gaat om de binnenkant. Snijd de aubergine open en haal al het vruchtvlees eruit met een vork.
  2. Optie twee is op de aubergine in plakken te snijden (zoals op de foto). Besprenkel dit met olijfolie.
  3. Leg de plakken op de BBQ en houd dit goed in de gaten zodat het niet helemaal zwart wordt. Keer regelmatig om.
  4. Het hangt af van de dikte van de plakken, maar als de aubergine mooi bruin is geworden, zijn ze klaar.
  5. Voor de dressing meng je alle ingrediënten samen, behalve de granaatappelpitjes.
  6. Serveer de aubergine met de dressing en de granaatappelpitjes. Eet smakelijk!

Wat eet jij graag op de vegan BBQ? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe gerechten. Laat het hieronder weten in de comments. Benieuwd naar meer vegan food inspiratie? Via mijn Instagram neem ik je dagelijks mee.

(Visited 2.636 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Mieke 10 juli 2020 at 11:35

    Hey, bij de tzatziki staat 200 ml ongezoete sojasaus, ik denk dat je hier sojayoghurt bedoelt?
    Grt Mieke

    Reply
    1. Quirines 22 juli 2020 at 13:58

      Oeps! Dankjewel, ik ga dit aanpassen.

      Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *