The Vegan Effect kiest: vegan balletjes voor bij de stamppot

Het stamppot seizoen is wat mij betreft begonnen en dit gerecht is niet compleet zonder (vegan) balletjes. Tijd voor een nieuwe The Vegan Effect kiest! In deze rubriek neem ik verschillende vegan alternatieven onder de loep; hoe smaakt het, wat zijn de verschillen en welk product vind ik het lekkerst? Wekelijks zie ik nieuwe producten in de schappen verschijnen en dat wil ik natuurlijk testen. Vandaag is het tijd voor vegan balletjes.

Side note: Het is nog knap lastig om vegan balletjes te kopen. Ieder merk dat vleesvervangers aanbiedt heeft balletjes in het assortiment. Alleen 9/10 keer bevat het product ei. Het is mij toch gelukt om drie vegan varianten te vinden. Om het product goed te testen, maakte ik een zoete aardappelstamppot met boerenkool en zongedroogde tomaatjes. Oh, en Zaanse mosterd natuurlijk. Recept voor deze stamppot komt volgende week online. Genoeg gepraat: het is tijd voor de test.

vegan balletjes

BOON chili ballen

boon balletjes

review boon balletjes

Boon
Prijs: €2,99
Waar te koop: Jumbo, DEEN en EMTÉ
Ingrediënten: 38% bonen (bruine boon, tuinboon), groenten (erwt, ui, paprika), water, plantaardig eiwit (tarwegluten), zetmeel (aardappel, tarwe), zonnebloemolie, tarwevezel, tomatenpuree, specerijen, verdikkingsmiddel (E461), zout, psyllium, 0,3% chilipeper, mineraal (ijzer), vitamine B12
Aantal stuks per bakje: 10
Aantal calorieën per 100 gram: 149 kcal
Biologisch: nee

Ik begin met BOON chili ballen. De balletjes zijn stevig en het ziet er smakelijk uit door de groenten. Daarom vond ik het jammer dat de smaak tegenviel. De ballen zijn vrij droog en ik had gehoopt op een pittige bite door de chilipeper. Wel vind ik de BOON ballen goed bij een stamppot passen, omdat de smaak niet overheersend is.

★★★☆☆

Soto provençaalse balletjes

soto balletjes

review soto balletjes

Soto
Prijs: €3,29
Waar te koop: Ekoplaza
Ingrediënten: Groenten 36% (rode paprika. tomaten. uien), volkoren rijst, tofu (water. sojabonen.vegetarisch stremsel (calciumsulfaat/ nigari)), paneermeel (tarwe, zout, bakkersgist, water), speltmeel, zonnebloempitten, zonnebloemolie, olijfolie, zeezout, specerijen, maismeel, tomatenpuree
Aantal stuks per bakje: 15
Aantal calorieën per 100 gram: 258 kcal
Biologisch: ja

Door naar de volgende: de balletjes van Soto. Dit biologische merk komt uit Duitsland en volgens mij ligt het alleen bij Ekoplaza in de schappen. Ik zocht naar een product dat niet (sterk) gekruid was, maar zoals ik hierboven aangaf was het nog lastig om plantaardige balletjes te vinden. Het product van Soto is wel gekruid en dat proef je. Vooral een sterke uiensmaak komt naar voren. Verder vallen de ballen uit elkaar en het heeft geen lekkere structuur. Qua smaak is het te overheersend voor bij een stamppot. Van de drie merken is deze het minst lekkerst.

★★☆☆☆

Vegafit balletjes

vegafit balletjes

review vegafit balletjes

Vegafit
Prijs: €2,39
Waar te koop: exclusief bij Albert Heijn
Ingrediënten: 45,9% gerehydrateerd tarwe-eiwit, zonnebloemolie, ui, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker, specerijen, kruiden), aardappeleiwit, gemodificeerde zetmeel, zout, tarwemeel, maltodextrine, suiker, soja hydrolysatie, dextrose, gistextract, knoflookgranulaat, aardappelvezel, tarwe-eiwit, verdikkingsmiddel (carrageen), specerijen, tarwevezel, kruiden (selderij), aroma, gerstemout, mout extract, gekarameliseerde suiker, ijzer, zink, vitamine B12
Aantal stuks per bakje: 12
Aantal calorieën per 100 gram: 272 kcal
Biologisch: nee

Sinds een paar weken ligt een nieuw merk in de schappen van de AH: Vegafit. Heel vegan Nederland is enthousiast over de cordon bleu (deze ligt nog op mij te wachten in de koelkast), dus ik was ook nieuwsgierig naar de balletjes. Al de producten van Vegafit zijn palmolievrij en aangezien ik daar steeds meer oplet is dat een fijne bijkomstigheid. Zo op het oog zien de balletjes er smakelijk uit. Verder zijn ze stevig en het doet mij het meest denken aan een vleesvervanger. De structuur vind ik goed, de balletjes zijn sappig en het is smakelijk. Wel vind ik het product zout en ik vind het jammer dat er suiker doorheen zit. Dat hebben de balletjes van BOON en Soto niet.

★★★★☆

Eindoordeel

Wanneer je opzoek bent naar een vegan alternatief voor (gehakt)ballen voor bij de stamppot, dan is Vegafit het lekkerst. Zoals ik aangaf zijn de balletjes sappig, het heeft een stevige structuur en de smaak is lekker. Wil je meer op de gezonde tour dan raad ik de chili ballen van BOON aan. Soto zou ik lekker overslaan als ik jou was. 🙂

Ik ben benieuwd wat je van deze rubriek vindt. En, heb je bovenstaande balletjes ook geproefd? Ik vind het leuk om te weten wat jij van de smaak vindt. Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram.

(Visited 499 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *