Sticky, vegan wortelbrood

Na alle kerstdiners, oliebollen, pepernoten en chocoladeletters is het weer tijd om normaal te doen. Dit luchtige, vegan wortelbrood is een goed begin. Ik maak het vaak in het weekend zodat ik doordeweeks een gezond,  snel en voedzaam ontbijt heb.

vegan wortelbrood

Wat heb je nodig?

  • Rasp
  • Cakeblik van 31 cm
  • Blender of staafmixer
  • 2 kommen
  • 1 kopje

Ingrediënten:

  • 3 grote wortels of 1 winterpeen
  • 100 gram dadels zonder pit, ik gebruikte de dadels van Yogi & Yousef
  • 100 gram walnoten (pecannoten zijn ook lekker)
  • 3 rijpe bananen
  • 120 ml sinaasappelsap
  • 100 ml amandelmelk
  • 250 speltmeel
  • Handje rozijnen
  • Pompoenpitten
  • 1 el bakpoeder
  • 3 el speculaaskruiden of kaneel
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl appelcider azijn
  • Snufje zout

Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Rasp de wortel in een grote kom.
  2. Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg het bij de wortels toe.
  3. Pureer in een andere kom de bananen met het vruchtensap.
  4. Roer door de puree de geraspte wortels, de dadels, de rozijnen en de amandelmelk.
  5. Hak de walnoten in stukjes en voeg dit in de kom waar eerst de wortels in zaten.
  6. Voeg daaraan het meel, de bakpoeder, de speculaaskruiden/kaneel en de pompoenpitten. Roer goed door met een lepel.
  7. Voeg de twee kommen samen. Meng het geheel goed door.
  8. Now the magic happens: pak een klein kopje en meng het appelcider azijn met de baking soda. Dit gaat schuimen. Roer dit door het beslag. Door deze toevoeging wordt het brood luchtig.
  9. Vet het cakeblik in met wat kokosolie of bekleed het blik met bakpapier.
  10. Schenk het beslag in het blik. Maak af met pompoenpitten
  11. Schuif het wortelbrood in de oven voor 50 minuten. Check of het brood klaar is door een satéprikker in te steken. Komt dit er schoon uit? Dan is het klaar! Anders laat je het nog 10 minuten in de oven.
  12. Laat het even afkoelen ennn… eet smakelijk. 🙂

vegan wortelcake

vegan carrotcake

Ga jij dit recept maken? Ik ben benieuwd naar jouw creatie! Laat het hieronder weten in de comments hoe het heeft gesmaakt of deel het via Facebook en Instagram. Gebruik hiervoor #quirines zodat ik het makkelijk kan terugvinden. 

(Visited 4.763 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Pingback: Wat eet een vegan? Inspiratie voor de VeganChallenge - The Vegan Effect

  2. Prisca 16 november 2019 at 11:38

    Heerlijk! Omdat ik geen speltmeel kan hebben, 50/50 haver-/boekweit meel gebruikt.

    Reply
    1. Quirines 16 november 2019 at 12:38

      Goed alternatief! En leuk om te horen!

      Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *