Opgeruimd staat netjes; 7 handige tips!

De vogeltjes fluiten weer buiten, het blijft langer licht en ik zie mensen ontwaken uit hun winterdip. De perfecte tijd dus om het huis op te ruimen en weer klaar te maken voor de lente! Doordat ik in mijn leven zes keer ben verhuisd, waarvan de laatste drie keer in één jaar tijd heb ik veel -onnodige- spullen weggedaan en weet ik precies wat waar ligt. In deze tijd heb ik een aantal handigheidjes ontwikkeld waardoor mijn huis er altijd netjes bij staat. Deze deel ik natuurlijk graag!

Nog even terug naar het onderwerp minder spullen: zoals ik hier geschreven heb, maak ik er een sport van om minder spullen in huis te hebben. Ik word onrustig van uitpuilende kastjes of van kleding die ik niet meer draag. Door minder spullen in huis te hebben, is het overzichtelijk: ik raak dingen minder snel kwijt en alles wordt minder snel vies. Minimalisme inspireert me, maar dat betekent niet dat alles de deur uit moet. Nu krijg ik een geluksgevoel als ik door mijn woonkamer kijk, want ik ben omringt door spullen waar ik écht blij van word. Oké genoeg gepraat, het is tijd voor de tips!

1. Kleding

Maak drie stapels: houden, twijfel en weggooien. Wees streng voor jezelf: heb je drie witte T-shirts nodig waarvan de ene meer vaalgeel is? En heb je het kledingstuk al meer dan een jaar niet aangeraakt? Dan weet je stiekem dat je het binnenkort niet gaat aantrekken. Weg ermee! Vaak is het met kleding dat er een emotionele waarde aanhangt. Het is verleidelijk om ieder topje te bewaren omdat je het droeg tijdens een bepaalde gebeurtenis, maar het helpt je niet verder. Kleding die ik bestempel met ‘twijfel’ stop ik in een grote tas. Ik geef mezelf een maand. Heb ik dan een bepaald item niet gepakt? Dan gooi ik het weg. Blijkbaar denk ik er niet aan en ik heb het niet nodig. Weten wat er in de kledingkast hangt, zorgt ervoor dat je minder koopt. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik graag items koop dat ik al heb. Natuurlijk is deze zwarte kleur van het vest écht anders dan alle andere zwarte vesten die aan mijn rek hangen, maar uiteindelijk kwam het erop neer dat ik gewoon dingen dubbel kocht. Zonde!

2. Make-up

Make-up blijft niet voor altijd goed. Dat weet ik, maar toch heb ik lang gedaan alsof alles van plastic was en jarenlang goed bleef. Afgelopen maand heb ik alles weggegooid: van een turquoise oogschaduw vol met glitters tot oude mascara’s. Nagellak is ook een product wat vaak jarenlang in de koelkast staat of in een doos ligt. Check of het nog goed is en bewaar de kleuren die je gebruikt.  

3. Tijdschriften

Ik bewaar tijdschriften altijd omdat ik graag nog een recept wil proberen of dat ik nog oefening X wil doen voor mijn buikspieren. Je raadt het al, ik pak een tijdschrift nooit meer voor een tweede keer en het ligt ergens onderin een kast te verstoffen. Er zit dus maar één ding op: iemand anders ermee blij maken of in de papierbak ermee!

4. Losse rommeltjes

Wat ik handig vind is om alle losse ‘rommeltjes’ te sorteren en in een aparte doos te bewaren. Vooral een mand zonder deksel vind ik handig. Ik trek het dan makkelijk naar voren en ik zie precies wat erin zit. Zo heb ik bijvoorbeeld een kastje in de badkamer staan met verschillende mandjes waar badkamerspullen inzitten. Nu weet ik bijvoorbeeld dat ik deze keer geen bodylotion hoef te kopen en dat ik met de wattenstaafjes de komende tijd ook wel goed zit. Ook voor mijn administratie heb ik handige mappen waarop geschreven staat wat erin zit. 

5. Nieuwe dag

Iedere avond voordat ik ga slapen zet ik alle vuile vaat in de keuken en zet ik de vaatwasser aan. Ik trek de kussens recht op de bank en ik zet alle spullen die zich hebben verzameld op de tafel weer terug op hun plek. Hierdoor stap ik iedere ochtend een opgeruimde woonkamer binnen en begin ik echt aan een nieuwe dag.

6. Blij gevoel

Daarnaast heb ik een regel bij spullen, of het nu om kleding gaat of bij boeken: ik moet er een goed gevoel bij hebben. Als het me niet boeit of ik irriteer me er zelfs aan, dan weet ik dat het tijd is om afscheid te nemen. Even een Marie Kondo kreet: ‘Does it spark joy?’

7. Alles een vaste plek

Tot slot heb ik alle spullen op een vaste plek staan: sleutels, sieraden, kabels, boekhouding etc. Zo raak ik nooit iets kwijt en scheelt dit een hoop stress in de ochtend.

Ik ben natuurlijk benieuwd of jij nog fijne tips hebt. Laat het hieronder weten!

(Visited 220 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *