Zin in een heerlijke lunch of ben je op zoek naar een vegan borrelhap? Dan is deze loaded hummus, oftewel hummus met verschillende toppings, ideaal. Staat gezellig op tafel (je maakt hiermee meer indruk dan met een bakje chips), smaakt heerlijk door de verschillende ingrediënten, smaken & structuren en het is zó gemaakt.
Vegan borrelhapjes
Veel kant-en-klare borrelhappen bevatten kaas en/of vlees. Wat kan je dan serveren als vegan borrelsnack? Ik kwam nooit verder dan olijven, toastjes met hoemoes, naturel chips en nootjes. Terwijl er zooooveel meer opties zijn! Wat dacht je van deze uitgebreide, vegan borrelplank? Of een plaattaart met falafel en gegrilde groenten? Of vegan dumplings?
Ja, voor een vegan borrelhapje moet je iets meer moeite doen door zelf in de keuken te staan. Wat je daarvoor terugkrijgt, is jouw tijd dubbel en dwars waard: zelfgemaakt eten smaakt veel lekkerder, het is gezonder én goedkoper. Wat nog ontbrak op mijn website is een recept voor loaded hoemoes, een fancy woord voor hoemoes met verschillende toppings. Ik at dit voor het eerst in Tel Aviv en ik wist meteen: dit is dé ultieme borrelsnack of als je zin hebt in een uitgebreide lunch.
Ik dook de keuken in en ging aan de slag met twee varianten voor een loaded hoemoes. Hiervoor gebruikte ik de hoemoes van Maza: Gekarameliseerde Ui & Tijm en Spicy Chipotle. De eerste is een nieuwe ontdekking en heel erg lekker: beetje zoetig door de uitjes en verrassend door de tijm. Past perfect bij de toppings die hierbij komen: geroosterde bloemkool en gekarameliseerde uien. Ik wilde daarnaast nog een loaded hoemoes met iets meer pit. Dan kom je snel uit bij de Chipotle hoemoes: licht pittig door de gerookte jalapeñopepers. Smaakt heerlijk in combinatie met falafel.
Wat heb je nodig
- Rode ui, 1 stuk
- Kleine bloemkool, in roosjes
- Olijfolie
- Agavesiroop, 2 el
- Balsamico azijn, 2 el
- Kaneel, 2 tl
- Kerriepoeder, 1 el
- Gerookte paprikapoeder, 1 el
- Falafel
- Hoemoes, 200 gram per smaak. Ik gebruikte de Gekarameliseerde Ui & Tijm en Spicy Chipotle Hoemoes van Maza
- Verse peterselie, handje
- Granaatappelpitjes, handje
- Flat bread of pitabroodjes
- Optioneel: vegan feta
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de rode ui in dunne, halve ringetjes. Verwarm een koekenpan op het vuur en verhit wat olijfolie. Voeg de rode ui toe, gevolgd door de agavesiroop, balsamico azijn en kaneel. Zet het op laag vuur en roer het regelmatig door. De rode ui wordt langzaam gegaard, dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Snijd de bloemkool in partjes en verdeel dit over de bakplaat. Besprenkel de bloemkool met olijfolie gevolgd door de kerrie- en paprikapoeder. Schuif de plaat in de oven voor zo’n 20 minuten. Ik houd ervan als de bloemkool nog een beetje knapperig is.
- Pak een koekenpan en bak de falafel. Kijk op de gebruiksaanwijzing hoe lang dit moet.
- Schep de hoemoes in twee schaaltjes. Voor de Gekarameliseerde Ui & Tijm Hoemoes: verdeel de geroosterde bloemkool over de hoemoes gevolgd door de gekarameliseerde uien. Maak het af met verse peterselie. Voor de Chipotle Hoemoes: verdeel de falafel over de hoemoes, gevolgd door granaatappelpitjes, vegan feta en peterselie.
- Serveer de loaded hoemoes met flat bread of pitabrood. Dippen maar!
Houd jij ook zo van loaded hummus? Je kunt variëren met 101 toppings zodat het nooit verveelt. Ik ben benieuwd wat je van dit gerecht vindt. Laat het vooral weten in de comments. Op zoek naar meer vegan food inspiratie? Via mijn Instagram houd ik je dagelijks op de hoogte.
Dit artikel is in samenwerking met Maza. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.