Innerlijke rust vinden: hoe vind je dat? 5 praktische tips

Heb je behoefte aan innerlijke rust, balans en een beter overzicht? Wie niet! 😉 Doordat innerlijke rust & Quirine niet altijd samengaan, vind ik het super interessant om mij hierin te verdiepen. Hoe vind je nou deze rust? En wat levert dit jou op? Ik deel 5 praktische tips die je meteen kunt toepassen.

‘Eén maal innerlijke rust alstublieft’

Innerlijke rust komt niet zomaar op je pad, het is iets waar je zelf actief aan moet werken. Voor de één is het alleen een stuk makkelijker dan voor de ander. Ik behoor bij de laatste groep. Zo ben ik behoorlijk kritisch en oordelend naar mezelf, eigenlijk nooit écht tevreden, ik heb snel het gevoel dat ik overloop doordat mijn to-do list eindeloos is.

Op dit moment ben ik zwanger (ik zit in het derde trimester) en sinds mijn zwangerschap word ik nog meer naar dit onderwerp toegetrokken. Een zwangerschap is een behoorlijke transformatie en ik word regelmatig geconfronteerd met mezelf. Ik schreef eerder dit artikel ‘zo blijf ik relaxed tijdens de zwangerschap‘, waarin ik tips deel hoe ik mijn hoofd een beetje koel houd.

Voor mij is het herkennen van negatieve gedachten stap 1 en inmiddels ben ik op het punt aangekomen dat ik hier bewust van ben. Dit heeft jaren geduurd om deze patronen te herkennen. Doordat je weet waar je valkuilen liggen, kun je op zoek gaan naar manieren en methodes om meer innerlijke rust te creëren. Zo gun ik het mezelf om liefdevoller en met waardering naar mezelf te kijken en om innerlijke rust te vinden. Ik gun mezelf om dit gevoel van kalmte te ervaren en dat ik tevreden ben met wie ik ben en wat ik doe.

Alleen, hoe pak je dit praktisch aan? Ik lees regelmatig artikelen met tips als in ‘maak ruimte in je leven’ en ‘relativeer je gedachten’. Maar hoe doé je dat? Deze vijf praktische tips helpen mij hierbij.

1. Timemanagement & structuur

Dagelijks dealen we regelmatig met een rusteloze geest, chaos en doelloosheid. Dit kun je vermijden door timemanagement en structuur toe te passen. Dit vermindert angsten & stress (hoi overvolle agenda en to do’s) en zorgt voor overzicht en een betere balans.

Duurzame & vegan notitieboeken

Tijdens mijn zoektocht naar duurzame notitieboekjes kwam ik nez living tegen. Zij maken prachtige, vegan notitieboeken waarmee zij creativiteit en motivatie stimuleren. Nez living biedt een plek waar je, naast doelen en to do’s, gedachten, gevoelens en emoties kunt delen. Hun visie is dat je het dagelijkse leven het beste met intentie en structuur kunt benaderen, om zo to meer bewustzijn en balans te komen. Daar sluit ik mij volledig bij aan!

Ik heb veel aan hun notitieboeken en ik wil je daar om graag kennis laten maken met dit merk. Ik weet niet wat het precies is, maar er blijft iets magisch aan een (nieuw) notitieboek. Dit werkt voor mij beter dan dat ik mijn gedachten, ideeën en to do’s bijhoud op mijn telefoon. Enerzijds zie ik het graag visueel voor me (en het afstrepen van dingen die ik heb gedaan, is een heerlijk gevoel) en anderzijds wil ik minder tijd spenderen op mijn telefoon. Voordat ik het weet ben ik weer in de krochten van Instagram beland. Door het gebruik van een notitieboek, heb ik een betere focus en kan ik mijn gedachten en ideeën beter verwoorden.

nez living produceert zo lokaal mogelijk om het transport tot een minimum te beperken. Daarnaast zijn de producten van hoge kwaliteit, zodat het lang meegaat. Tot slot, een belangrijk punt voor mij als veganist, alle materialen die zij gebruiken zijn vegan en bestaan grotendeels uit natuurlijke en organische grondstoffen. Zo is het papier ook gerecycled. Duurzaam, vegan & stijlvol! Neem vooral eens een kijkje in de webshop.

nez living

Het mooie notitieboek van nez living

2. Zorg voor minder prikkels

Iedere dag weer worden we overspoeld met prikkels. We krijgen dit ongevraagd te zien, maar we gaan er ook (on)bewust naar opzoek. Zo weet ik van mezelf dat wanneer ik iets moet doen waar ik eigenlijk geen zin in heb of wanneer ik even niet zo lekker in mijn vel zit, ik voor de tiende keer mijn Instagram en ga scrollen. Opzoek naar afleiding zodat ik niet word geconfronteerd met mijn gedachten of de taak die ik moet uitvoeren. Daarom pas ik een aantal dingen toe waardoor ik minder prikkels binnenkrijg.

Notifcaties uit

Zet alle notificaties op je telefoon uit. Je telefoon wordt per dagen tientallen keren opgelicht (mails, appjes, social media push berichten, nieuwsberichten etc.). Dit leidt ontzettend af en haalt jou uit de flow. Zo krijg ik alleen de berichten te zien als ik Whatsapp open. Wat een rust toen ik niet meer werd overspoeld met alle berichten die worden gestuurd in groepsapps. Ook alle andere push berichten staan uit, net zoals inkomende e-mails.

Uitschrijven nieuwsbrieven

Ik heb mij uitgeschreven voor alle nieuwsbrieven die mijn inbox vervuilen en die ik eigenlijk toch nooit las. Beter voor mijn portemonnee, maar vooral voor het overzicht in mijn mailbox en mijn aandacht. Ik krijg nu alleen mails binnen die echt belangrijk zijn.

Weekend offline

Je moet even een drempel over, maar je krijgt er zoveel voor terug: ga een weekend offline. Ik doe dit regelmatig en dit brengt mij zoveel meer innerlijke rust. Ik heb zeeën van tijd over (het weekend lijkt écht langer te duren), ik leef meer in het moment en ik voel mij gelukkiger doordat ik niet zoveel tijd op Instagram spendeer. Aan het einde van zo’n weekend kom ik er altijd weer achter dat ik toch niks heb gemist. Wat je met alle extra tijd doet, nu je niet meer eindeloos aan het scrollen bent? Tijd doorbrengen met vrienden & familie, alleen een koffietje drinken in een leuk café (met een boek), nieuwe doelen en plannen maken, het huis opruimen en schoonmaken, wandelen in het bos, die ene vegan taart bakken of een nieuw recept proberen.. Heerlijk!

Verwijder apps

Ga eens door je apps heen. Welke gebruik je nou echt? Je zult zien dat dit er vrij weinig zijn. Minder apps op je telefoon zorgt voor minder ruis en dat zorgt voor meer, ja je raadt het al, rust en overzicht. Wat ik ook heb gedaan, is mijn social media apps helemaal achterin mijn telefoon zetten. Het beginscherm bestaat alleen uit mijn camera, foto’s en de klok.

3. Zoek de natuur op

Als er iets is wat mij blij maakt, is het de natuur opzoeken. Ik houd van het bos en het liefst zou ik heel dicht bij een bos willen wonen. De geluiden, de geuren, het groen… Ik voel meteen een kalmte over mij heen zodra ik het bos binnenloop. Vaak kan ik mijn gedachten beter ordenen of krijg ik een idee hoe ik iets wil aanpakken. Frisse lucht doet zoveel goed! Vind voor jezelf uit welke plek dat voor jou is. Misschien ben jij graag op het strand te vinden, vind je de duinen fantastisch, loop je het liefst langs water of doet de natuur jou niet zoveel en krijg je juist veel inspiratie van een stadswandeling.

innerlijke rust bos

De prachtige Veluwe

4. Praat (of begin dit te leren)

Klinkt niet mega ingewikkeld, maar voor mij is dit jarenlang een struikelblok geweest. Praten over mijn gevoelens, mijn gedachten, angsten, maar ook dromen en doelen. Ik schaamde me voor mijn eigen gedachten & wensen en ik drukte mijn gevoelens weg. Ook was ik ervan overtuigd dat ik alles zelf kon oplossen. Resultaat: ik voelde me vaak alleen, onbegrepen en ik raakte overspannen (incl. heftige paniekaanvallen). Deze periode was pittig en op sommige momenten dacht ik dat het nooit meer goed zou komen. Doordat ik zo diep ging, werd ik gedwongen om mijn gevoelens te uiten en om te praten. Praten werkt helend en dat heb ik zelf ondervonden.

Gedachten op papier zetten

Voor mij helpt het om eerst mijn gedachten op te schrijven, voordat ik hierover praat. Zo kan ik alles op een rijtje zetten en wordt het ‘visueel’ omdat het niet alleen in je hoofd zit. Hierdoor krijg ik meer motivatie om hiermee aan de slag te gaan.

innerlijke rust tips

Vertrouwenspersoon

Bij wie voel jij je op je gemak? Iemand die dichtbij staat zoals jouw partner, beste vriend(in) of familielid? Of juist iemand die verder van je afstaat zoals een coach of psycholoog? Voor mij is dat mijn vriend en toen ik een paar jaar geleden in de knoop zat, voelde het beter om met een deskundige te praten. Hierdoor kon ik makkelijker praten, zij kende mij en mijn omgeving toch niet, en dat luchtte enorm op. Ook iets wat ik graag uit de wereld wil helpen: er hoeven helemaal geen extreem heftige gebeurtenissen te zijn voordat je hulp zoekt bij een deskundige. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen er baat bij heeft om dit eens te doen. Je krijgt nieuwe inzichten en het lucht op om gevoelens, twijfels en onzekerheden hardop uit te spreken.

5. Leren ‘nee’ zeggen

Door te leren praten, zeg ik makkelijker ‘nee’. Sinds mijn zwangerschap heb ik helemaal geen moeite meer om dit te doen. Dit komt doordat mijn prioriteiten ergens anders liggen en ik vind het daarom een stuk makkelijker om voor mezelf op te komen. Maar waarom zou pas een zwangerschap of een baby een reden zijn om ‘nee’ te zeggen? Jezelf op nummer 1 zetten, is al een reden genoeg. Iedere keer dat je namelijk ‘nee’ zegt, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Ja voor meer tijd, rust, ruimte en dingen doen waar je écht blij van wordt. Zowel op werk- als op privégebied.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met nez living. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit merk en de producten. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Ik ben benieuwd hoe het bij jou zit. Wat betekent innerlijke rust voor jou? En hoe zorg je ervoor? Laat het vooral weten in de reacties onderaan dit artikel. Mij kun je verder dagelijks volgen via Instagram. Leuk als je me volgt!

(Visited 459 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *