‘Q, hoe zit het met alcohol? Kan ik gewoon een wijntje drinken?’, is een vraag die ik vaak krijg. Met het weekend voor de deur, vind ik het een goed moment om antwoord te geven op deze vraag.
Drinken vegans alcohol?
Ja. Het zijn net mensen hè?! 😉 Al eerder schreef ik een artikel over dit onderwerp. Niet alleen is het soms onduidelijk of een drankje wel plantaardig is, ik heb vaak het idee dat men denkt dat vegans übergezond leven. En daar past geen alcohol bij. Natuurlijk zijn er veganisten die niet drinken, maar dat is hetzelfde bij ieder ander mens.
Terug naar de vraag: is alcohol wel vegan? In mijn eerste week als kersverse vegan vroeg ik mij dit ook af. Op vrijdagavond trok ik mijn eerste biertje open. Pas na een paar slokken, bedacht ik mij opeens: ‘@&$@#*( Is dit wel vegan??!’. Opeens vond ik alles verdacht, want een beerput aan nieuwe informatie werd die week opengetrokken. Ik moest nog bijkomen van de schrik dat er kalfsmaag in kaas zit, (varkens)haar in brood, eiwitten in bepaalde frisdranken etc. etc. Na een kleine research kon ik met een gerust hart mijn biertje opdrinken. Toch geldt het niet voor al het drank: er zijn bieren, wijnen en sterke drank waar wél dierlijke ingrediënten inzitten.
Bier
Oorspronkelijk is bier een veganistisch product, want de ingrediënten bestaan uit water, mout, hop en gist. Door het maakproces kan het alleen gebeuren dat een biertje niet meer vegan is. Tijdens het gistingproces van bier (en wijn) wordt de drank troebel. Dit wordt verwijderd, omdat het invloed heeft op de kwaliteit van de drank. Het ‘klaren’ van het bier wordt soms gedaan met dierlijke hulpstoffen. Dit omdat het goedkoopst is en goed werkt. De dierlijke stoffen die hiervoor worden gebruikt zijn gelatine (bot en kraakbeen van zoogdieren), vislijm (gedroogde onderdelen van vissen), caseïne (melk eiwitten), albumine (kippeneiwitten) of chitosan (komt van de schaal van garnalen). Het vervelende is dat deze ingredienten NIET op de ingredientenlijst hoeven te staan. Daarom is het vaak lastig te achterhalen of een bepaald type bier (of wijn) plantaardig is of niet.
Welk bier is vegan?
Ik hoop dat je een beetje van de schrik bent bekomen. Gelukkig zijn er veel bieren vrij van dierlijke hulpstoffen. Guinness stond lang bekend dat zij wel hiervan gebruik maakte, maar ook zij produceren nu vegan bier. Andere merken zijn Amstel, Heineken, Jupiler, Brouwerij ’t IJ, Hertog Jan, Grolsch, brand, Corona, Desperados en Becks. Genoeg keuze, lijkt mij zo. Barnivore is een handige website om te checken of jouw favoriete biertje vegan is of niet.
Wijn
Ook wijn is van nature een plantaardig product (want: druiven). Toch is het bij wijn lastiger te achterhalen of het vegan is of niet. Net zoals bij bier wordt wijn troebel na de gisting en daarom wordt het geklaard. De fabrikanten zijn niet verplicht om dit op het etiket te vermelden. Zucht..
Welke wijn is vegan?
Wijn kan ook geklaard worden met een klei-achtig materiaal dat ‘bentoniet’ heet. Wanneer je dit op het etiket ziet staan, dan is de kans héel groot dat het vegan is. Biologische wijnen mogen ook geklaard worden met gelatine, vislijm en alle andere troep. Wel zijn bio wijnen vaker vegan en, als je geluk hebt, staat er een vegan logo op de fles. Dit is een handig overzicht voor vegan wijnen en ook dit lijstje gebruik ik vaak.
Sterke drank
Bijna al het sterke drank is vegan. Dit komt omdat sterke drank van zichzelf al helder is en dus niet geklaard hoeft te worden. Gedistilleerde dranken kun je met een gerust hart drinken. Voorbeelden zijn gin, wodka, tequila, whiskey rum. Likeuren hoeven niet vegan te zijn. Soms zitten er namelijk dierlijke ingrediënten in zoals room, honing en ei. Maar, ook hier komt langzaam verandering in. Zo heb je nu vegan Baileys dat op basis van amandelmelk is gemaakt. Ook Amaretto, Licor 43 en Sambuca kun je prima drinken. Handig: bij sterke drank staat wel op de ingrediëntenlijst precies wat erin zit.
Cocktails
Dan gaan we door naar de cocktails. Ik drink amper cocktails, maar ik denk dat hier vast wel liefhebbers van zijn. Ook hier heb je vegan en non-vegan varianten op. Mojito, Espresso Martini, Daiquiri en Margarita kun je zonder probleem drinken. Veel cocktails bevatten wel dierlijke ingrediënten zoals Piña Colado, Pisco Sour, Bloody Mary (Worcestersaus bevat ansjovis) en White Russian. Om zeker te zijn, is het altijd slim om dit na te vragen.
Hoe doe ik het?
Het is niet dat ik alcohol wil promoten. Ik wil je graag informeren welke soorten plantaardig zijn en welke niet. Ik probeer af en toe een alcoholvrije maand in te lassen. Hier leg ik uit waarom het goed is om alcohol (vaker) te laten staan. Word je toch wakker met een kater? Dit zijn 11 héle fijne anti-kater ontbijtjes.
Toch vind ik het lekker om af en toe een glas wijn te drinken tijdens het avondeten of wanneer ik uitga. Ik krijg dan vaak de vraag of ik rekening houd of het vegan is of niet. Bij bier en sterke drank maak ik mij geen zorgen. Ik weet precies wat ik wel en niet kan drinken. Wijn is soms een grijs gebied. Wanneer ik zelf een fles wijn koop, zorg ik ervoor dat het vegan is. In de supermarkten zie ik steeds vaker een vegan label op wijn, super handig.
In een restaurant of bij vrienden ben ik soepeler. Ik vraag aan de ober of hij weet of het vegan is en 9 van de 10 keer kunnen ze mij daar geen antwoord op geven. Bij vrienden waardeer ik het enorm als zij speciaal voor mij vegan koken. Ik vind het dan minder erg om misschien een wijntje te drinken dat niet veganistisch is (al is het idee natuurlijk super vies).. Oh en het wijntje op de allereerste foto? Die dronk ik bij een vegan restaurant. Dan weet ik wel 100& zeker dat het goed zit. 😉
Bron: Vegan Wiki, Barnivore, Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Nu ben ik heel benieuwd hoe jij dat doet. Houd jij al rekening mee of drank vegan is of niet? Laat het hieronder in de comments weten of via Facebook en Instagram.
Ik drink veel alcohol ja. Maar ben met wijn gestopt omdat et teveel gedoe is uit te vissen welke vegan is en welke niet. Mijn geduld is simpelweg op met non-vegans, maar ook met geobsedeeerd bezig zijn met veganisme. Het beste wat een mens voor het klimaat kan doen is vegan worden. Zouden alle mensen vegan zijn dan zou dat 45% klimaatverandering schelen. Daarnaast leven vegans langer, en de menselijke anatomie is ook niet geschikt voor dierlijk voedsel. Maar, simpelweg omdat wij een democratie hebben meent men dat men zonder nadenken grenzeloos, exorbitant alles behoort te doen wat (nog) niet wettelijk verboden is. Discussie is niet mogelijk blijkt uit de doorsnee prachtige preek over vrije keuze en democratie. En dat is waar je aan ziet dat bijna alle mensen niet volwassen zijn. Want wat is nou eigenlijk democratie? Democratie is datgene wat ervoor kan zorgen dat elke politicus die voor zou stellen om vlees/zuivel te verbieden wanneer wetenschappers dat pure noodzaak zouden achten (kwestie van tijd, zie docu cosmos), weggestemd wordt. En zo zal democratie de weg naar de 5e massa-extinctie mogelijk maken. Nee, doe mij dan toch maar een aristocratie. “Never underestimate the power of stupid people in large groups”
Pingback: Wist jij dat deze producten niet vegan zijn? - The Vegan Effect