Hoe vegan friendly is Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika.. Het voelt alweer een eeuw geleden dat ik door dit prachtige continent aan het backpacken was. Ik mis het iedere dag; de natuur, de dieren, de vrijheid en het heerlijke eten. Zuid-Amerika staat niet bekend om de gezonde, plantaardige keuken. Ik was heel benieuwd hoe ik mijn weg zou vinden tussen al de ceviches, empanadas en steaks. Jullie weten inmiddels dat dit helemaal goed is gekomen, maar ik heb nooit écht stilgestaan hoe vegan friendly Zuid-Amerika is. Daarom een uitgebreid artikel over de landen die ik heb bezocht: Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia.

Colombia

Vlees, kip en nog meer kip: de Colombianen eten het liefst altijd vlees, aangevuld met bonen, rijst of patat. Er zijn weinig groenten te vinden en veel van de gerechten zijn gefrituurd. Tijdens de maaltijden door proppen de Colombianen zich vol met zoete bende: koekjes, taartjes en snoepjes. Geen gezonde keuken dus, maar toch ben ik positief verrast door het lekkere eten dat ik kreeg voorgeschoteld. Iedere plaats die ik heb bezocht, kon ik plantaardig eten en het smaakte nog goed ook. Ik kocht vers fruit en avocado’s op marktjes en ook in de supermarkten ging ik los. Ideaal voor het inslaan van pindakaas, wraps, noten en energierepen. Overall vond ik Colombia heel goed te doen als vegan.

Vegan gerechten in Colombia

 • Tamales; een gestoomde maïsdeegrol in bananenblad met verschillende vullingen waaronder bonen en groenten. Normaal bestaat het uit vlees, maar ik heb ook plantaardige varianten gevonden. Zelfs met seitan ‘vlees’.
 • Bonen of linzen met rijst en een salade. Tijdens een trekking of wanneer er niks vegans te vinden was.
 • Patacones: gefrituurde, platgeslagen groene bakbananen.
 • Arepa: mits het niet gevuld is met kaas, maar plain wordt geserveerd.
 • Mexicaanse, Thaise en Indische keukens waren mijn favoriet tijdens het reizen. Door mijn reis door Azië leerde ik om zoveel mogelijk lokaal te eten. Dit is goedkoper en tien keer beter dan Westers eten. Het is zeker duurder dan het lokale eten, maar het smaakt ontzettend goed. Niet alleen in Colombia, maar ook in de rest van de landen waar ik ben geweest. Ik heb heerlijke burrito’s, nacho’s, burgers, pompoensoepen en curry’s gegeten.

Vegan friendly plaatsen in Colombia

Medellin

Medellín.. Ik ben een grote fan van deze stad! Ik heb hier een week gespendeerd en daardoor veel tijd gehad om leuke, vegan hotspots af te struinen. Over mijn favoriete restaurants heb ik een uitgebreide blog geschreven.

Cali

Van mijn meest favoriete stad naar mijn minst favoriete plaats: Cali. Ik vond dit echt een vreselijke stad: ongezellig, er valt weinig te beleven en het is lelijk. Door een te enthousiaste boeking zaten wij hier vier dagen. Dus wat doe je dan? Precies: eten! Heel veel eten. Gelukkig heeft Cali heel veel leuke restaurants. Dus mocht je onverhoopt in Cali belanden (omdat je op doorreis naar Ecuador bent) dit zijn de leukste vegan restaurants.

Palomino

Onze reis eindigden we aan het strand van Palomino. Heerlijk om na maanden backpacken neer te strijken in deze kustplaats en niet hoeven na te denken over ‘de volgende bestemming’. We waren zelfs zo lazy dat we maar twee restaurants hebben bezocht. Waarom verder kijken als het goed is? Het hostel waar wij verbleven was super fijn en ik kreeg iedere ochtend een heerlijk ontbijtje met zelfs vegan kaas. Over Palomino heb ik een blog geschreven.

Ecuador

Na Colombia was Ecuador een stuk lastiger qua eten. Net zoals in Colombia bestaan de gerechten uit vlees of vis en rijst, aangevuld met eieren en wat groenten. In Ecuador wordt veel soep gegeten, maar daar zit vaak kaas doorheen. Ook staat cavia op het menu.. Het was dus soms lastig om een plantaardig gerecht te eten, maar wel te doen. Happy Cow was ook in Ecuador mijn beste vriend en daardoor kon ik altijd één of meerdere vegan eettenten vinden.

Vegan gerechten in Ecuador

 • Yucca; dit is een cassave. Dit wordt ook veel manieren bereid maar het lekkerst vond ik de yucca frietjes.
 • Falafel; ik heb opvallend vaak lekkere falafel gegeten.

Vegan friendly plaatsen in Ecuador

Vilcabamba

Van de plekken waar ik ben geweest in Ecuador (buiten de Galápagos om) was Vilcabamba mijn favoriet. In dit dorpje hangt een bijzondere sfeer, het is omringt door gebergten en er heerst een lekkere hippie vibe. Ik heb ook een vegan geïnterviewd die van Argentinië naar Vilcabamba is verhuisd. Door het hoge hippie gehalte boden veel restaurants vegetarisch gerechten aan. Met een paar kleine aanpassingen kon het makkelijk geveganized worden. Lees hier alles over mijn favoriete restaurants van Vilcabamba.

Galápagos eilanden

Ik mis het! De dieren, de onderwaterwereld en de prachtige natuur. De Galápagos zijn niet vegan friendly. Online kon ik niks vinden en daarom maakte ik mij wel een beetje zorgen. Toch is het gelukt! Creatief zijn met de maaltijden en duidelijk aangeven wat je wel en niet wilt eten. Op het eiland Isla Isabela vond ik zelfs twee leuke restaurants waar ik heerlijke vegan ceviche heb gegeten.

Peru

Het is tijd voor Peru! De Peruanen houden van goed eten dat op smaak is gemaakt met kruiden. Ook de locals houden van vlees en naast de gebruikelijke vis, kip en rund worden er ook massaal cavia’s en alpacas gegeten. Pisco sour is het bekende drankje, maar helaas wordt dit gemaakt van eiwit. De typische lokale gerechten zijn dus allesbehalve vegan, toch heb ik in Peru het lekkerst gegeten tijdens mijn reis. Er zijn veel vegan restaurants en bij ieder eettentje proef je de liefde. Het wordt met veel zorg en aandacht klaargemaakt. Ook ben ik fan van de grote supermarkten in Peru. Ben ik de enige met de fascinatie voor buitenlandse supermarkten?

Vegan gerechten in Peru

 • Loma saltado: dit is het beroemdste wokgerecht uit Peru. Hiervoor worden runderreepjes gebruikt, maar ik heb ook de vegan variant met seitan gegeten.
 • Bonen of linzen met rijst.
 • Het Westerse eten is goed: lekkere broodjes, sushi (!!), taartjes en salades.

Vegan friendly steden in Peru

Lima

De hoofdstad van Peru en wereldberoemd door de vele restaurants. En terecht! Je struikelt over de eettentjes, koffiebarretjes en luxe restaurants. Ook voor vegans is het goed vertoeven want Lima heeft tientallen vegan restaurants. Voor het eerst tijdens mijn reis had ik keuzestress en dat zegt wat. Mijn favorieten plekken vind je hier.

Cusco

Oh Cusco.. Hier ben ik het allerbeste vegan restaurant tegengekomen van heel Zuid-Amerika. Vegan ceviche, sushi, risotto en heerlijke middagmenu’s. Zie hier het uitgebreide artikel over alle vegan hotspots van Cusco.

Bolivia

Het laatste land dat wij bezochten was Bolivia. Ik vond de natuur indrukwekkend, maar het vegan eten was een ramp. Het was lastig te vinden en, zeker in vergelijking met Peru, niet altijd smakelijk. De keuken van Bolivia is niet heel uitgesproken en bevat vooral weer vlees, aardappelen en rijst. Groenten worden amper gegeten. Er zijn wel veel markten waar ik fruit kon kopen, maar echte supermarkten kennen de Bolivianen niet. Van de vier landen is Bolivia het meest vegan unfriendly.

Vegan gerechten in Bolivia

 • Patacones; net zoals in heel Zuid-Amerika worden in Bolivia patacones geserveerd.
 • Gestoomde groenten met rijst en gebakken banaan. Tijdens de trekking door Salar de Uyuni was het eten niet hoogstaand. Gelukkig hielden zij wel rekening met mij.
 • Curry’s met groenten en soms tofu of seitan.

La Paz

De hoofdstad heeft mij positief verrast. Ik heb hier heerlijke curry’s gegeten, frisse salad bowls en zelfs een vegan hotdog. Ik schrijf binnenkort een artikel over de leukste restaurants.

Copacabana

Deze bekende, toeristische plaats stikt van de Westerse restaurants. Met een paar simpele aanpassingen kon ik de gerechten eten. Verwacht geen haute cuisine, maar daarvoor kom je niet naar Bolivia. Wel is er een vegan hostel en de eigenaar verkoopt de meest lekkere plant-based broodjes, brownies en falafel. Ik schreef eerder een blog over Copacabana.

Dit was het dan! Mijn ervaring hoe het is om als vegan door Zuid-Amerika te lezen. En zie je? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik heb 90% van de tijd heerlijk gegeten, zonder problemen. Soms was het wel zoeken naar een geschikt eettentje of een supermarkt, maar het kwam altijd goed. Ik ben benieuwd hoe anderen die hebben ervaren. Ook wanneer je van plan bent om naar Zuid-Amerika te gaan, ben ik benieuwd naar jouw verwachtingen. Mocht je vragen hebben over een bepaalde plaats, let me know! Mij kun je volgen via Facebook en Instagram.

(Visited 1.909 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *