Hoe blijf ik als vegan positief?

Ik kan van mezelf zeggen dat ik een blije vegan ben en dat ik relaxt met het veganisme omga. Toch vind ik dat niet altijd makkelijk; er is zoveel dierenleed op de wereld en ik zie dagelijks mensen vlees en kaas naar binnenschuiven. Ik kan dit als een zware last voelen en wegkwijnen in het verdriet. Wat ik echt niet wil, is een zure, sombere veganist zijn. Hoe ik het veganisme blij en positief houd? Op deze manier!

Het is jouw keuze

Het is soms lastig om positief te blijven met al dat dierenleed om mij heen. Ik ben vegan worden voor de dieren en daarom trek ik mij sommige dingen erg aan. Afgelopen zondag fietste ik door het Rembrandtpark waar het Kip Festival in volle gang was. Ik wist al weken dat dit festival werd gehouden en tóch maakte ik mij hier boos om. Dat vlees wordt gepromoot en dat honderden mensen aan het ‘genieten’ zijn van kip, vind ik niet meer kunnen. De wereld is niet vegan, maar we kunnen er niet meer omheen dat vlees slecht is voor het milieu, de dieren en voor de gezondheid hoef je het ook niet te doen. Gelukkig waren Vlees noch Vis en de Vegetarische Slager ook met een standje vertegenwoordigt. Het liefst sta ik voor zo’n festival mensen te vertellen wat er mis is met kip, maar ik kies ervoor om dat niet te doen. Ik heb de keuze gemaakt om als planteneter door het leven te gaan en daarom zal ik nooit mijn keuze opdringen aan iemand anders.

Verrijking, geen beperking

Ik benader veganisme als iets positiefs. Het eerste wat mensen zeggen zodra zij horen dat ik vegan ben? ‘Wow, dan mag je écht veel niet meer eten! Geen vis, ei.. geen kaas?? Hoe houd je dit vol?’ Wanneer ik bepaalde dingen niet meer mag eten of wanneer iets volhouden wordt, doet mij dit denken aan een dieet waarbij chocola voor een paar weken wordt geschrapt. Ik vind dit een verkeerde manier om te kijken naar het veganisme; alsof het een dieet is, een beperking. Als veganist wíl je bepaalde dingen niet meer eten, niet omdat je allergisch bent of wilt afvallen (al is dat bij sommigen een bijkomend voordeel).

Benader het veganisme als iets positiefs en zie juist alle mogelijkheden. Zoveel groenten, fruit, peulvruchten, bonen, granen en kruiden te ontdekken! Ik vind het leuk om te vertellen wat ik nu allemaal eet en dat het veel gevarieerder is dan ooit. Ik voel mij fitter, ik heb minder last van een opgeblazen buik, geen slechte huid en ook mentaal voel ik mij veel vrolijker. Allemaal voordelen die ook benoemd mogen worden! Je hoeft geen dingen te verzwijgen die wat lastiger zijn. Zeker in het begin vond ik uiteten gaan of met vrienden eten lastig, maar ik vertel daarna wel hoe ik dit heb aangepakt waardoor het toch een succes is geworden.

Oordeel niet

‘How do you know if someone is vegan? Don’t worry, they’ll tell you.’. Het liefst verkondig ik ook aan iedereen dat ik vegan ben en voorzie ik hen van ongevraagd commentaar wanneer zij een biefstuk bestellen of hun brood beleggen met plakken ham. Toch is het belangrijk, zeker als je het leuk wilt houden tijdens het eten met vrienden, collega’s en familie, om niet te oordelen. Ik begin pas over het feit dat ik vegan ben, wanneer er naar wordt gevraagd (door mijn blog) of wanneer het gesprek over dit onderwerp gaat. Zelfs dan ga ik niet alle ins and outs vertellen over de bio-industrie en wat er mis is met zuivel en eieren. Pas wanneer mensen ernaar vragen en geïnteresseerd zijn, gaat het betoog van start. 😉

Wanneer ik hierover vertel, hou ik het bij mezelf. Ik vertel waarom IK mij hier zo goed bij voel en op deze manier val ik nooit iemand aan. Het kan lastig zijn om niet neer te kijken op mensen die dierlijke producten eten, maar ik herinner mezelf eraan dat ik twee jaar geleden ook zo was. En kijk wat er is veranderd!

Vat het niet persoonlijk op

Ik probeer mij niet beledigd te voelen wanneer ik mensen niet kan overtuigen om dat ene broodje vlees te laten staan, omdat het hen niet zoveel interesseert. Ik kan ook niet iedereen overtuigen en wat ik alleen al doe helpt enorm. Vaak krijg ik de vraag of het wel zin heeft wat ik doe. Wanneer ik dan vertel wat ik bespaar door een hamburger te laten staan (= twee maanden douchen), zijn mensen heel verbaasd. Meestal weten zij niet beter; net zoals ik zijn zij opgegroeid met dierlijke producten en het is een gewoonte geworden. Door gebrek aan informatie wist ik ook niet dat bij de productie van eieren dieren wordt gedood en ik neem het niemand kwalijk dat zij daar niet van op de hoogte zijn. Als iemand door mij besluit om te minderen met vlees ben ik gelukkig, want alle beetjes maken een groot verschil. En als iemand tegen mij zegt dat hij niet gaat stoppen met vlees en zuivel? Ook prima, want ik weet waarom ík de keuze voor mezelf heb gemaakt.

Inspireer

Het allerleukste aan het veganisme (buiten de heerlijke taartjes en gemarineerde tempeh om)? Anderen inspireren! Nodig vrienden en familie uit en maak een lekker gerecht. Laat zien hoe gevarieerd en makkelijk plantaardig eten is. Wanneer iemand geïnteresseerd is in het veganisme, is het slim om documentaires aan te raden. Door mensen te inspireren bereik je zoveel meer dan verhitte discussies aangaan. Iemand moet het voor zichzelf doen, niet voor jou. Dan wordt het een moetje en dan wordt het ‘volhouden.’ Vaak heeft het tijd nodig om aan het idee te wennen om minder vlees te eten. Ik weet zeker dat als jouw omgeving ziet hoe blij en gezond je eruit ziet, zij hierdoor worden overtuigd dat het veganisme echt niet suf en ongezellig is.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart. Wat doe jij om het veganisme zo positief mogelijk te benaderen? Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram.

(Visited 595 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Marianne - Groene stapjes 29 augustus 2017 at 13:33

  Wat een fijn verhaal 🙂 Ik ben nu 5 maanden vegan en vind het nog héél moeilijk om een blije vegan te zijn. Het “uit de kast komen” valt me erg zwaar, vanwege de vervelende reacties die ik erop krijg. Jouw verhaal maakt me weer wat positiever 🙂 Ik denk wel dat het inderdaad heel belangrijk is om het bij jezelf te houden en er alleen over te vertellen als anderen erom vragen. Confrontatie is namelijk nooit positief!

  Reply
  1. Quirines 1 september 2017 at 19:30

   Ai ik begrijp je heel goed. Zelfs na twee jaar krijg ik vervelende reacties of discussies waar ik niet op zit te wachten. Het wordt wel steeds beter moet ik zeggen, ook omdat mijn omgeving inmiddels gewend is 🙂

   Reply
 2. Desi 30 augustus 2017 at 14:40

  Mooi stuk Q! Ik probeer ook altijd de blije vegan uit te hangen. Niet alleen omdat dat voor mezelf ook leuker is, maar omdat mensen dan ook zien dat het juist heel erg leuk is om vegan te zijn. Soms zit ik ook een potje te janken op de bank of sta ik te stampvoeten van boosheid om al het leed wat alle dieren overkomt, maar daar help ik uiteindelijk ook niemand mee.

  Reply
  1. Quirines 1 september 2017 at 19:29

   Thanks lieverd! Het is ook lastig een balans te vinden. Aan de ene kant wil ik iedereen vertellen en overtuigen om vegan te eten, maar aan de andere kant moet iedereen dat echt voor zichzelf beslissen. Wij dienen als inspiratie 😉 En het is ook logisch dat je af en toe verdrietig/boos/eenzaam voelt. Dat heb ik ook, vooral in het begin had ik daar last van.

   Reply
 3. Stephanie 17 december 2017 at 09:48

  Herkenbaar! Mij helpt het door op bijna elke vraag te zeggen: ‘Voor mij werkt het’. ?
  En voor de kerst heb ik een heerlijke brownie gebakken en een vegan-gourmet-pakket gekocht. Dat maakt mij al blij! En dat de rest dan vlees eet als ik ernaast zit dat weet ik van te voren en dat is dan zo. Accepteren en genieten van de gezelligheid. Dat ga ik doen!
  Alvast een fijne kerst! ?

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *