Groen zonder poen: Geld sparen

Geld sparen heeft bij mij op dit moment een hoge prioriteit; een paar maanden backpacken door Zuid-Amerika moet immers betaald worden. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn en ik begin het steeds leuker te vinden. Mijn droom om weer te gaan reizen wordt steeds meer werkelijkheid. Hoe ik dat doe? Je leest het hieronder.

Doel bepalen

Zonder een specifiek doel is het lastig om iedere maand geld opzij te leggen. Zet daarom duidelijk op papier waarvoor of waarom je geld wilt sparen. Het stellen van doelen maakt het dat je er (onbwust) naar gaat leven.

Maak een plan

Oké, het doel is helder. Nu is het tijd om een plan te maken hoe je dit doel kunt bereiken. Hoeveel jaren, maanden of weken heb je de tijd om te sparen en wat kun je per maand opzij zetten? En, ben je van plan om een half jaar op een houtje te bijten zodat je echt veel geld kun sparen of vind je het belangrijk om niet te veel inleveren op je sociale leven? Het is belangrijk om een realistisch plan te maken dus houd ook rekening met onvoorzienbare kosten.

Houd je in- en uitgaven bij

Kijk naar je uitgaven in één maand tijd. Zet onder elkaar wat je vaste lasten zijn en maak een rij met de variable lasten. Grote kans dat je ziet waarop je kunt besparen. Bij mij waren dat de boodschappen en het vele uiteten gaan. Misschien zijn dat bij jou de koffietjes buiten de deur, het tijdschrift abonnement dat je nauwelijks leest of koop je vaak nieuwe kleding.

Aparte rekening

Ik vind het fijn om een duidelijk overzicht te hebben van mijn gespaarde geld en daarom boek ik dit over naar mijn spaarrekening. Hierdoor is er ook minder verleiding om geld terug te boeken naar je lopende rekening. Je kunt natuurlijk ook aan iemand anders (je ouders, je vriend(in)) om te vragen of ze dit bij kunnen houden.

Verkoop

Kijk eens in je (kleding)kast. Draag en gebruik je alles? Is het nog in een goede staat? Verkoop je spullen via Marktplaats. Dit is meteen heel duurzaam, want je gooit geen spullen weg en andere mensen hebben er weer plezier van. Ik heb laatst een hoop op Marktplaats gezet. Het kost wat tijd om alles te fotograferen en online te zetten, maar het levert zeker wat op.

Zeg eens nee

Ik bedoel hier niet mee dat je als een kluizenaar moet gaan leven, maar het is niet erg om (vaker) nee te zeggen tegen uiteten gaan of drankjes buiten de deur. Stel voor om bij iemand thuis te gaan eten en drinken. Net zo gezellig en veel voordeliger. Zo heb ik al een tijd geen kleding gekocht en ik heb begin vond ik het best moeilijk (‘geen’ kleding meer om aan te trekken, uitgekeken op mijn kleding), maar je wordt creatiever met de spullen die je wel hebt.

Aanbiedingen

Ik ben zelf niet al te goed in het jagen van koopjes, maar voordat je iets aanschaft: kijk eens online. Wellicht is er een kortingscode te vinden of staat er ergens een goede deal. Wil je graag uiteten? Er zijn vaak verschillende acties waar je aan mee kunt doen zoals nu bij de AH of kijk op Groupon.

Ik maak er nu een sport om zoveel mogelijk geld te sparen en hier zo creatief mogelijk mee om te gaan. Heb jij nog een goede tip? Laat het hieronder weten.

(Visited 190 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Kelvin 23 augustus 2016 at 13:17

  als je boodschappen hebt gedaan, en dan het wisselgeld opsparen in een potje

  Reply
  1. Quirines 23 augustus 2016 at 13:22

   Ja, dat is inderdaad een slim idee.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *