Niemand minder dan de Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot Internationale bonenjaar. Ik vind dit een mooi teken: het wordt ook voor een breder publiek bekend gemaakt dat de boon, maar ook erwten en linzen, ontzettend veelzijdig zijn. Oké, de bruine boon is lang niet zo sexy als een gojibes, maar er zitten super veel voordelen aan. Sinds ik geen vlees meer eet, zijn de bonen bij mij niet aan te slepen. De peulvrucht is namelijk een perfecte vleesvervanger omdat het vol met eiwitten zit. Daarnaast bevatten bonen veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Ik deel graag een favoriet recept van mij: een bonenschotel met geroosterde zoete aardappel. Het is makkelijk, goedkoop en je kunt er veel kanten mee op. Zo kun je de bonen vervangen door andere exemplaren en voeg kruiden toe naar je eigen wens.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
200 gram witte bonen
200 gram kidneybonen
100 gram mais
Zoete aardappel
Gezeefde tomaten
Ui
Verse peterselie
Olijfolie
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel komijn
Peper naar smaak
Zout naar smaak
Scheutje water
Wat moet je doen?
-Verwarm de oven voor op 200 graden
1. Snijd de zoete aardappel in blokjes.
2. Leg de blokjes op de bakplaat en besprenkel het met olijfolie en strooi er paprikapoeder overheen.
3. Rooster de zoete aardappel 20 minuten in de oven
4. Terwijl de zoete aardappel in de oven staat, snijd de ui fijn.
5. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de ui aan.
6. Voeg daarna de cayennepeper, de komijn en wat peper toe. Laat dit een paar minuten bakken.
7. Voeg de bonen en de gezeefde tomaten toe. Prak de tomaten een beetje (pas op, dit kan spleshen, happend to me).
8. Voeg een schuitje water toe en laat het 10 minuten sudderen op middelhoog vuur.
9. Schep de bonenmix op een bord, haal de zoete aardappel uit de oven en leg ook dit ernaast.
10. Maak dit af met verse peterselie.
Eet smakelijk!
Eet jij vaak bonen? Laat het hieronder weten als jij het recept hebt gemaakt!